• BIST 13210.63
  • Altın 6790.88
  • Dolar 48.8188
  • Euro 55.9954
  • Lefkoşa 31 °C
  • Girne 29 °C
  • Mağusa 31 °C
  • İskele 31 °C
  • Güzelyurt 29 °C
  • Lefke 31 °C

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kıbrıs Türkleri’nin hakları tanınmalı, federasyon modeli artık geçerliliğini yitirdi

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulunda konuşarak uluslararası topluma seslenerek, KKTC’yi tanımaya davetini yineleyerek, Kıbrıs meselesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
TC Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kıbrıs Türkleri’nin hakları tanınmalı, federasyon modeli artık geçerliliğini yitirdi

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulunda konuşarak uluslararası topluma seslenerek, KKTC’yi tanımaya davetini yineleyerek, Kıbrıs meselesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yılına atıfta bulunan Erdoğan, Rumların ortaklık devletini gasp etmesiyle Kıbrıs sorununun ortaya çıkmasının üzerinden 61 yıl geçtiğini hatırlattı.

Erdoğan, o günden bugüne adada barış ve huzurun hakim olduğunu belirterek, Kıbrıs meselesine adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm getirilmesi için daima samimi irade gösteren tarafın Kıbrıs Türkleri olduğunu vurguladı. Federasyon modelinin artık geçerliliğini tamamen yitirdiğini belirten Cumhurbaşkanı, adada iki ayrı devlet ve iki ayrı halkın varlığını kabul etmenin zamanının geldiğini söyledi.

Kıbrıs Türklerinin haklarının tanınması gerektiğini ifade eden Erdoğan, “Kıbrıs Türklerinin egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü hakları yeniden tanınmalı, tecrit artık sona ermeli” dedi. Ayrıca uluslararası topluma, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanımaya ve diplomatik, siyasi ve ekonomik ilişkiler kurmaya davet etti.

TC Cumhurbaşkanı’nın konuşmasının Kıbrıs kısmı şu şekilde:

“Doğu Akdeniz’de en uzun kıyı şeridine sahip ülke olan Türkiye’nin anahtar rolü yadsınamaz.
Kıbrıs Adası’nın kuzeyi ve batısında, ilan edilmiş kıta sahanlığında Türkiye’nin, Ada’nın tümünün etrafında ise Kıbrıs Türklerinin hakları vardır.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın üzerinden 50 yıl, Rumların ortaklık devletini gasp etmesi sonucunda Kıbrıs meselesinin ortaya çıkmasının üzerinden ise 61 yıl geçti. O günden bugüne kadar Ada’da barış ve sükûnet hakim oldu.

Kıbrıs meselesine adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm getirilmesi için samimi irade ortaya koyan taraf, daima Kıbrıs Türkleri ve Türkiye’ydi. Federasyon modeli artık geçerliliğini tamamen yitirmiştir. Ada’da iki ayrı devlet ve iki ayrı halk vardır. Kıbrıs Türklerinin müktesep hakları olan egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüleri yeniden tescil edilmeli, tecrit artık son bulmalıdır.

Bugün uluslararası toplumu bir kez daha Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanımaya, diplomatik, siyasi ve ekonomik ilişkiler kurmaya davet ediyorum.”

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

Gazetecilik mesleği serüvenim

KTTB Başkanı Dalkan, Türk Tabipleri Birliği’nin Kongresi’ne katıldıKTTB Başkanı Dalkan, Türk Tabipleri Birliği’nin Kongresi’ne katıldıKıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Ceyhun Dalkan, Türk Tabipleri Birliği’nin 78. Büyük Kongresi’ne katılarak, Genel Kurul’a hitap etti. Dalkan, hekimlik mesleğinin evrensel değerlerini, bilimsel tıp anlayışını ve toplumun sağlık hakkını korumak amacıyl
Sevgül Uludağ hayatını kaybettiSevgül Uludağ hayatını kaybettiAraştırmacı gazeteci, yazar Sevgül Uludağ yaşamını yitirdi. Kayıplar konusundaki araştırmalarıyla tanınan ve uzun yıllardır Yenidüzen gazetesinde köşe yazıları kaleme alan Uludağ, 67 yaşındaydı.
175 polis ve 25 itfaiye memuru yemin ederek göreve başladı175 polis ve 25 itfaiye memuru yemin ederek göreve başladıPolis Genel Müdürlüğü’nün 66’ncı Dönem Polis ile 17’nci Dönem İtfaiye Temel Eğitimleri’nin yemin ve mezuniyet töreni gerçekleştirildi. Törende, eğitimlerini başarıyla tamamlayan 113 erkek ve 62 kadın olmak üzere toplam 175 polis me
Girne-Değirmenlik anayolunda patlatma nedeniyle trafik düzenlemesiGirne-Değirmenlik anayolunda patlatma nedeniyle trafik düzenlemesiPolis Basın Subaylığı, Girne-Değirmenlik anayolunda sürdürülen yol yapım çalışmaları kapsamında patlatma yapılacağını duyurdu. Açıklamaya göre, Acapulco Kavşağı ile Alevkayası Kavşağı arasında kalan yol kesimi bugün 14.
1/20
SON DAKİKA HABERLER
YAZAR
SPOR
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.