• BIST 13198.84
  • Altın 6811.5
  • Dolar 48.8136
  • Euro 55.8749
  • Lefkoşa 25 °C
  • Girne 26 °C
  • Mağusa 27 °C
  • İskele 27 °C
  • Güzelyurt 22 °C
  • Lefke 25 °C

Tatar: Holguin egemen eşitliğimizin kabulü ve ambargoların kaldırılması konusunda bir açılım olamayacağını bize iletti

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk tarafının egemen eşitliğinin kabulü ve Kıbrıslı Türklere uygulanan ambargoların kaldırılması şartıyla müzakere sürecine başlayabileceklerini bir önceki görüşmelerinde söyledikleri Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri&
Tatar: Holguin egemen eşitliğimizin kabulü ve ambargoların kaldırılması konusunda bir açılım olamayacağını bize iletti

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk tarafının egemen eşitliğinin kabulü ve Kıbrıslı Türklere uygulanan ambargoların kaldırılması şartıyla müzakere sürecine başlayabileceklerini bir önceki görüşmelerinde söyledikleri Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ın, bugün, bunlarla ilgili bir açılım olamayacağını kendilerine ilettiğini açıkladı.

Tatar, “Biz de bunlarla ilgili bir açılım olamayacaksa diyaloğu daha fazla ileriye götüremeyeceğimiz yönündeki görüşümüzü ifade ettik. Kendisi de bunu anlayışla kabul etti. Ortak zemin olmadığını görüyordur, ortak zemin yoksa bunun geleceği de yok” diye konuştu.

Holguin’in yazacağı raporun dengeli olmasını ve her iki tarafın da görüşlerini açık ve net ifade etmesini dileyen Tatar, Holguin’in sivil toplum örgütleriyle de görüşmeler yaptığını, “bir takım mesajların kendisine iletildiğini” belirterek; “Neticede burada seçilmiş bir Cumhurbaşkanı ve Türkiye’nin tam desteğiyle yürütülen yeni ve milli bir siyaset var. Devletin siyasetini oluşturmasının çeşitli boyutları vardır; bazı kişiler farklı düşünebilir” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ı kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı’ndaki baş başa görüşme saat 12.00’de başladı ve yaklaşık 20 dakika sürdü.

Görüşmenin ardından Cuellar herhangi bir açıklama yapmadan Cumhurbaşkanlığı’ndan ayrılırken Tatar açıklamalarda bulundu.

Adada üçüncü tur görüşmelerini yapan Holguin’e gayretleri için teşekkür ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, üç buçuk yıl önce Cenevre’de ortaya koydukları Kıbrıs Türk halkının egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüsünün kabulüyle müzakerelere başlama siyasetinin hem anavatan hem garantör ülke, hem bölgenin en büyük ve güçlü ülkesi olan Türkiye ile istişare ettikten ortaya çıktığını kaydetti.

Geçmişte yaşanan Annan Planı, Crans Montana, Rum Yönetimi’nin AB’ye kabul edilişi gibi süreçlere bakıldığında Kıbrıs’ta adil, kalıcı ve sürdürülebilir anlaşmanın olabilmesi için Kıbrıs Türk halkının egemenliğinin kabul edilmesi gerekliğinin ortaya çıktığını belirten Tatar, özetle şöyle konuştu:

“Esas itibarıyla biz egemenliğimizi kurucu anlaşmalarından kazanmış bir halkız. Çünkü orada bunlar açık ve net ifade edilmektedir. Ama maalesef ondan sonra yaşadıklarımız, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tüm Kıbrıs’ın hükümetiymiş gibi kabul ve muamele görmesi… Annan Plan neticesine rağmen Rum Yönetimi’nin AB’ye girmesi ile bir kez daha Kıbrıs Türkü’ne yapılan büyük haksızlık. Sonraki süreçte onlar orada tanınmış cumhuriyet ve AB devleti olarak yollarına devam ederken, Kıbrıs Türk halkı üzerinde izolasyonlar ambargolar kısıtlamalar… Her türlü engellemelerle bizleri zoraki bir çözüme güya muhtaçmışız gibi bizlere bir çözüm dayatma niyetlerinin asla kabul görmediğini, görmeyeceğini anlattım. Dolayısıyla benim şu anda yürütmekte olduğum yeni siyasetimizin esasında Kıbrıs Türkler üzerinde haksızca uygulanan izolasyon ve ambargolarin kaldırılmasına yönelik de bir adım olduğunu söyledim.”

Cumhurbaşkanı Tatar, Holguin’e izolasyonların kaldırılması ve Kıbrıslı Türklerin egemenliğinin ortaya çıkmasıyla yeni bir sürecin başlayabileceğini ilk ziyaretinde söylediğini, Holguin’in ise bunları makul karşıladığını belirterek, “Sonra tekrar geldiğinde bunlarla ilgili bir açılım olamayacağını bize söyledi” dedi.

Holguin’le tekrar bir görüşmenin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine ise Cumhurbaşkanı Tatar, “Şu anda bugün ayrılıyor, başka ziyaret olur mu olmaz mı onu bilmiyorum ama hep birlikte süreci tabii takip edeceğiz.” diye konuştu.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

Gazetecilik mesleği serüvenim

KTTB Başkanı Dalkan, Türk Tabipleri Birliği’nin Kongresi’ne katıldıKTTB Başkanı Dalkan, Türk Tabipleri Birliği’nin Kongresi’ne katıldıKıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Ceyhun Dalkan, Türk Tabipleri Birliği’nin 78. Büyük Kongresi’ne katılarak, Genel Kurul’a hitap etti. Dalkan, hekimlik mesleğinin evrensel değerlerini, bilimsel tıp anlayışını ve toplumun sağlık hakkını korumak amacıyl
Sevgül Uludağ hayatını kaybettiSevgül Uludağ hayatını kaybettiAraştırmacı gazeteci, yazar Sevgül Uludağ yaşamını yitirdi. Kayıplar konusundaki araştırmalarıyla tanınan ve uzun yıllardır Yenidüzen gazetesinde köşe yazıları kaleme alan Uludağ, 67 yaşındaydı.
175 polis ve 25 itfaiye memuru yemin ederek göreve başladı175 polis ve 25 itfaiye memuru yemin ederek göreve başladıPolis Genel Müdürlüğü’nün 66’ncı Dönem Polis ile 17’nci Dönem İtfaiye Temel Eğitimleri’nin yemin ve mezuniyet töreni gerçekleştirildi. Törende, eğitimlerini başarıyla tamamlayan 113 erkek ve 62 kadın olmak üzere toplam 175 polis me
Girne-Değirmenlik anayolunda patlatma nedeniyle trafik düzenlemesiGirne-Değirmenlik anayolunda patlatma nedeniyle trafik düzenlemesiPolis Basın Subaylığı, Girne-Değirmenlik anayolunda sürdürülen yol yapım çalışmaları kapsamında patlatma yapılacağını duyurdu. Açıklamaya göre, Acapulco Kavşağı ile Alevkayası Kavşağı arasında kalan yol kesimi bugün 14.
1/20
SON DAKİKA HABERLER
YAZAR
SPOR
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.