‘Tulipa Cypria’, ‘Kıbrıs Lalesi’ ya da halk arasında bilinen adıyla ‘Medoş Lalesi’ , uzun ince gövdeleri , kırmızı göz alıcı taç yapraklarıyla, Kıbrıs’ın endemik hazineleri arasında yer alıyor. Tepebaşı ve Avtepe ile simgeleşen bu çok özel tür, mart-nisan ayları arasında açan gözalıcı çiçekleriyle, görsel bir ziyafet yaratıyor.
Tepebaşı Kültür Sanat ve Doğayı Koruma Derneği Başkanı Dağdoğan Sadrazam, adı Yorgoz , Tepebaşı köyüyle özdeşleştirilen Kıbrıs lalelerinin korunması ve geleceğe aktarılması amacıyla yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Peki, Kıbrıs’a ait endemik olan Kıbrıs Lalesi’nin özellikleri neler? Bu önemli endemik neden tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı? Çiçeklerinin toplanmaması neden büyük önem arzediyor?
Dağdoğan Sadrazam ,Bilimsel adı Tulipa Cypriya olan Kıbrıs Laleleri’nin, halk arasında Medoş Lalesi olarak adlandırılmasının hikayesini de anlattı.
Doğaseverler, fotoğraf tutkunlarının, özellikle ilkbahar döneminde, bölgeye geldiğini dile getiren Sadrazam, bunun bölgede bir iç turizm hareketliliği yarattığını ifade ediyor.
Yorgoz Lalesi’ni yetiştirmek amacıyla ,Girne - Güzelyurt anayolu üzerinde 6 dönümlük bir alan kiralayarak , lale tohumları atıldı.
Tepebaşı Köyü Muhtarı Serhat Keyfiala , Kıbrıs Lalesi’yle özdeşleşen bir köyü geliştirmek ve Kıbrıs Lalesi’nin korunması , gelecek nesillere aktarılması için sürdürdükleri çalışmalara değindi.
‘Medoş Lalesi’ dönemi başladı

- Yorumlar 0
Diğer Haberler
Emekliye ayrılan ve 30 hizmet yılını tamamlayan polislere plaket verildiPolis Örgütü’nde uzun yıllar görev yaptıktan sonra emekliye ayrılan personel ile meslekte 30 hizmet yılını tamamlayan polis mensuplarına, Polis Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen törenle plaketleri takdim edildi.
DAÜ sporcusu Ada Kafa, U18 Türkiye Şampiyonu olduDoğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) lisanslı sporcusu Ada Kafa, Türkiye U18 Balkan Şampiyonası seçmeleri ve olimpik kadro seçmelerinde Türkiye Şampiyonu oldu. Kafa, bu derecelerle Dünya Şampiyonası barajını da geçti.
54.Geleneksel İskele Festivali 26 Haziran’da başlıyorİskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, 26 Haziran-5 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek 54. Geleneksel İskele Festivali ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Sadıkoğlu, festivalde bu yıl da kültür, sanat, spor ve eğlencenin bir arada olacağını
Karaoğlanoğlu Spor Oyunları ve Deniz Şenliği başlıyorGirne Belediyesi’nin, Deniz Yıldızı Yardım Derneği iş birliğinde düzenleyeceği Karaoğlanoğlu Spor Oyunları ve Deniz Şenliği 2 Temmuz’da başlıyor. Girne Belediyesi’nden verilen bilgiye göre, 2-5 Temmuz tarihleri arasında Karaoğlanoğlu Antis Plajı’nda
“Keçenin Yolculuğu” videosu İtalya’da birinci oldu“Keçenin Yolculuğu” Uluslararası Cittaslow Video Yarışması’nda birinciliğe layık görüldü. Ödülü, KKTC’yi İtalya’da düzenlenen Uluslararası Cittaslow Genel Kurulu’nda temsil eden Mehmetçik-Büyükkonuk Belediyesi Başkanı ve KKTC Cittaslow Ağı Başkanı Fatma Ç1/20
- 12:13 - YÖDAK ve YÖKAK iş birliğinde “Uluslararası Kurumsal Akreditasyon” süreci ele alınıyor
- 12:13 - Öztürkler:Ne verilecek bir karış toprağımız var, ne de Anavatan Türkiye’nin garantörlüğünü tartışırız
- 11:13 - Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2026 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı basın brifingi gerçekleştirildi
- 22:26 - Emekliye ayrılan ve 30 hizmet yılını tamamlayan polislere plaket verildi
- 22:08 - Meclis Genel Kurulu tamamlandı… Atatürk Öğretmen Akademisi Kuruluş (Değişiklik) Yasa Tasarısı kabul edildi
- 21:13 - Erhürman: “Halkımızın çözüm iradesi çerçevesinde Genel Sekreter’in çabalarını destekliyoruz”
- 19:45 - Çalışma Bakanlığı: “Siber saldırıda herhangi bir veri kaybı veya veri sızıntısı yaşanmadı”
- 17:08 - Genel Kurul’da yeniden görüşülen Konut Edindirme (Değişiklik) Yasası, oy çokluğuyla kabul edildi
- 15:13 - DAÜ sporcusu Ada Kafa, U18 Türkiye Şampiyonu oldu
- 14:33 - Geçitkale-Yıldırım arasında yangın
- 13:03 - 54.Geleneksel İskele Festivali 26 Haziran’da başlıyor
- 12:58 - AÖA Yasa Tasarısı’na tepki
- 12:53 - Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2026 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı başladı
- 12:53 - Meclis Genel Kurulu toplandı
- 11:25 - Karaoğlanoğlu Spor Oyunları ve Deniz Şenliği başlıyor
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
































































Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.