• BIST 9093.58
  • Altın 2324.208
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9781
  • Lefkoşa 24 °C
  • Girne 23 °C
  • Mağusa 25 °C
  • İskele 25 °C
  • Güzelyurt 24 °C
  • Lefke 24 °C

KKTC, TÜRKPA’nın gözlemci üyesi oldu

Bugün KKTC adına tarihi bir gün daha yaşıyoruz… Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi’ne TÜRKPA’ya gözlemci üye olarak kabul edildi… TÜRKPA Dönem Başkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, TÜ
KKTC, TÜRKPA’nın gözlemci üyesi oldu

Bugün KKTC adına tarihi bir gün daha yaşıyoruz…

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi’ne TÜRKPA’ya gözlemci üye olarak kabul edildi…

TÜRKPA Dönem Başkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, TÜRKPA 12.Genel Kurulu’nda, KKTC’nin oy birliğiyle TÜRKPA’ya gözlemci üye kabul edildiğini açıklayarak, “Bugün KKTC’nin TÜRKPA’da gözlemci üye olmasıyla daha güçlü ve daha kapsayıcı olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

TÜRKPA 12. Genel Kurul Toplantısına Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre de katıldı, katılımcılara hitap etti…

Töre, KKTC’nin, Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi’ne gözlemci üye olarak kabul edilmesinin Türk tarihine altın harflerle yazılmış yeni bir kardeşlik sayfası olarak hafızalara kazınmış olacağını söyledi.

Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi TÜRKPA 12’nci Genel Kurulu Türkiye Büyük Millet Meclisi ev sahipliğinde Ankara’da yapıldı.

Cumhuriyet Meclisi, 12’nci TÜRKPA Genel Kurulu’nda, Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi’ne gözlemci üye olarak kabul edildi…

TÜRKPA’nın kararını Dönem Başkanı ve Türkiye Büyük Milleti Meclisi Başkanı Mustafa Şentop açıkladı…

Şentop, “KKTC’nin TÜRKPA’da gözlemci üye olmasıyla daha güçlü ve daha kapsayıcı olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Şentop açılış konuşmasının ardından, Asamble Konseyi’nde oy birliğiyle alınan karar ile KKTC’nin gözlemci üye olarak kabul edildiğini belirterek, daha önce Semerkant’ta yapılan toplantıda KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye kabul edildiğini hatırlattı…

Bu kararın Cumhuriyet Meclisi ile TÜRKPA’ya hayırlı, uğurlu olmasını dileyen Şentop, KKTC’yi kutladı.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre de, TÜRKPA 12. Genel Kurul Toplantısında katılımcılara hitaben bir konuşma yaptı.

Töre konuşmasında, Türkiye’de meydana gelen depremde hayatını kaybedenlere rahmet yaralananlara acil şifalar diledi….

Töre: “Samimi inancım odur ki, anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti ve Türk dünyası, açılan derin yarayı el birliğiyle en hızlı şekilde kapatacak güce ve dirayete sahiptir.” dedi.

11 Kasım 2022’de KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’na “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti” anayasal adıyla gözlemci üye ülke olarak kabul edildiğini anımsatan Töre: “Artık yapmamız gereken, bu kutlu kararı taçlandıracak dayanışma ve işbirliği ruhuyla teşkilat bünyesinde üzerimize düşen her türlü görevi layıkıyla ve en iyi şekilde yerine getirmektir.” dedi.

Cumhuriyet Meclisi’nin, geçmişte TÜRKPA’nın düzenlediği birçok etkinliğe misafir parlamento olarak davet edildiğini ve davet aldığı her toplantıda en üst seviyede gururla katılım sağladığını anımsatan Töre, içinde bulunulan yasama yılında Cumhuriyet Meclisi ile TÜRKPA üyesi kardeş ülkelerin parlamentoları arasında dostluk grupları kurulmasına yönelik yasal süreçlerin mecliste oy birliğiyle alınan kararlar ile tamamlandığını söyledi.

Töre, “Kadim tarihi bağlar ve samimi dayanışma duygularıyla desteklenen iyi ilişkilerimizin güçlenmesine yönelik çabalarımız her alanda Anavatan Türkiye ile eşgüdüm halinde devam etmektedir. Bu çerçevede, KKTC Cumhuriyet Meclisi’mizin TÜRKPA 12. Genel Kurulu’nun güçlü iradesiyle TÜRKPA’da gözlemci parlamento statüsü kazanması, ülkemizin Türk Devletleri Teşkilatı gözlemci üyeliğine kabul edilmesi sonrası Türk tarihine altın harflerle yazılmış yeni bir kardeşlik sayfası olarak hafızalara kazınmış olacak. Bu tarihi kararın alınması için değerli desteklerini esirgemeyen başta TBMM Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop ve TÜRKPA üye devletlerin Meclis Başkanları olmak üzere tüm yetkililere teşekkür ederim” dedi.

KKTC ve halkına uygulanan gayrı insani siyasi ve ekonomik ambargoların yıkıcı sonuçlarını Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin her alanda verdiği sonsuz destek ile aşmaya çalıştıklarını dile getiren Töre, şunları ifade etti:

“Dün olduğu gibi bugün de, haklı davamızı her türlü platformda savunmaya devam ediyoruz. Bu kutlu dava, Kıbrıs Türklerinin Kıbrıs adasında var olma mücadelesinden ibaret değildir, aynı zamanda Anadolu’ya hapsedilmeye çalışılan büyük Türkiye Cumhuriyeti’nin davasıdır. Bu dava, doğu ile batı arasında gerek ticari gerekse kültürel bir köprü olmaya çalışan Kafkasya ve Asya’daki kardeşlerimizin Akdeniz’e ulaşması ve orada var olması davasıdır. Bu kutlu dava, 21. yüzyılda tarihe yine ve yeniden damga vurmaya hazırlanan Türk Dünyası’nın davasıdır.”

KKTC, TÜRKPA’nın gözlemci üyesi oldu

KKTC, TÜRKPA’nın gözlemci üyesi oldu

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.