• BIST 13268.64
  • Altın 6778.47
  • Dolar 48.8314
  • Euro 55.7744
  • Lefkoşa 29 °C
  • Girne 28 °C
  • Mağusa 29 °C
  • İskele 29 °C
  • Güzelyurt 28 °C
  • Lefke 29 °C

Gazimağusa Limanı’nın Türk Devletleri Teşkilatı Limanlar Programına dahil edilmesi için başvuru yapıldı

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Gazimağusa Limanı’nın, Türk Devletleri Teşkilatı Kardeş Limanlar Programına dahil edilmesi için başvuru yaptığını kaydetti. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığından verilen bilgiye göre, başvurunun, İstanbul’dak
Gazimağusa Limanı’nın Türk Devletleri Teşkilatı Limanlar Programına dahil edilmesi için başvuru yapıldı

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Gazimağusa Limanı’nın, Türk Devletleri Teşkilatı Kardeş Limanlar Programına dahil edilmesi için başvuru yaptığını kaydetti.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığından verilen bilgiye göre, başvurunun, İstanbul’daki Türk Devletleri Teşkilatı Sekreteryasına yapıldığı kaydedildi.

Açıklamada, Bakan Arıklı’nın, Kuzey Kıbrıs Türk Cyumhuriyeti’nin Kardeş Limanlar Mutabakat Zaptına dahil olma talebini bugün Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev’e ilettiği belirtildi.

-“Kabul edilmesi halinde kısıtlamalara önemli bir darbe vurulmuş olacak”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı, Gazimağusa Limanı’nın Kardeş Limanlar projesine dahil edilmesinin, KKTC’ye uygulanan haksız kısıtlamalara “çok önemli bir darbe” olacağını belirtti.

“Türk Devletleri Teşkilatı, Kıbrıs Türkünün bu isteğini dikkate almalı ve bu haklı talebe olumlu yanıt vermeli. Kardeşlerimizden beklediğimiz, diğer gözlemci üyeye gösterdiği yaklaşımı bizlere de göstermeleridir” diyen Arıklı, Gazimağusa Limanı’ndan seyahat edilmesi veya ticaret yapılması önünde herhangi uluslararası bir kural veya bağlayıcı bir karar olmadığını, bunun bir çok kez uluslararası kuruluşlar ve Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme organı olan Avrupa Komisyonu tarafından da teyit edildiğini belirtti.

Gazimağusa Limanı’ndan Türkiye dışında başka bir ülkeye doğrudan sefer düzenlenmesinin geçmişte Kıbrıslı Rum Avrupa Parlamentosu üyeleri tarafından şikayet edildiğini kaydeden Bakan Arıklı, Avrupa Komisyonu’nun da yanıt olarak “Gazimağusa Limanı ile ilgili herhangi bir kısıtlayıcı madde bulunmaması nedeniyle konuyu ilgili ülkeyle görüşmeniz gerekir” dediğini anımsattı.

Bakan Arıklı, Türk Devletleri Teşkilatı’ın Gazimağusa Limanı’nın Kardeş Limanlar Projesine dahil etmesi halinde KKTC’nin ürünleri için “yeni ve çok önemli bir pazarın açılacağını” sözlerine ekledi.

Başvurunun kabul edilmesi halinde Gazimağusa Limanı’nın, Samsun, Mersin, Bakü, Aktau (Kazakistan), Kuryk (Kazakistan) ve Özbekistan’ın üç kuru yük limanı ile birlikte TDT Kardeş Limanlar projesinin bir parçası haline gelecek.

Arıklı, Kıbrıs Türkü’nün 2004’te Annan Planı’na evet demesiyle dünya ile bütünleşme ve uluslararası toplumun bir parçası olma isteğini ortaya koyduğunu, dönemin BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın ise referandumda “evet” demesi nedeniyle Kıbrıs Türkü’nün ödüllendirilmesi gerektiğini ve 1983’ten bu yana uygulanan haksız kısıtlamaların kaldırılması çağrısı yaptığını ifade etti.

Kardeş Limanlar projesi, 11 Kasın 2022 tarihinde düzenlenen 9’uncu Türk Devletleri Teşkilatı Toplantısında Ulaştırma Bakanları tarafından imzalanan, Bağlantısallık Programının bir parçası olarak oluşturulmuştu.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

Gazetecilik mesleği serüvenim

KTTB Başkanı Dalkan, Türk Tabipleri Birliği’nin Kongresi’ne katıldıKTTB Başkanı Dalkan, Türk Tabipleri Birliği’nin Kongresi’ne katıldıKıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Ceyhun Dalkan, Türk Tabipleri Birliği’nin 78. Büyük Kongresi’ne katılarak, Genel Kurul’a hitap etti. Dalkan, hekimlik mesleğinin evrensel değerlerini, bilimsel tıp anlayışını ve toplumun sağlık hakkını korumak amacıyl
Sevgül Uludağ hayatını kaybettiSevgül Uludağ hayatını kaybettiAraştırmacı gazeteci, yazar Sevgül Uludağ yaşamını yitirdi. Kayıplar konusundaki araştırmalarıyla tanınan ve uzun yıllardır Yenidüzen gazetesinde köşe yazıları kaleme alan Uludağ, 67 yaşındaydı.
175 polis ve 25 itfaiye memuru yemin ederek göreve başladı175 polis ve 25 itfaiye memuru yemin ederek göreve başladıPolis Genel Müdürlüğü’nün 66’ncı Dönem Polis ile 17’nci Dönem İtfaiye Temel Eğitimleri’nin yemin ve mezuniyet töreni gerçekleştirildi. Törende, eğitimlerini başarıyla tamamlayan 113 erkek ve 62 kadın olmak üzere toplam 175 polis me
Girne-Değirmenlik anayolunda patlatma nedeniyle trafik düzenlemesiGirne-Değirmenlik anayolunda patlatma nedeniyle trafik düzenlemesiPolis Basın Subaylığı, Girne-Değirmenlik anayolunda sürdürülen yol yapım çalışmaları kapsamında patlatma yapılacağını duyurdu. Açıklamaya göre, Acapulco Kavşağı ile Alevkayası Kavşağı arasında kalan yol kesimi bugün 14.
1/20
SON DAKİKA HABERLER
YAZAR
SPOR
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.