• BIST 13284.42
  • Altın 6865.09
  • Dolar 48.7547
  • Euro 55.9994
  • Lefkoşa 27 °C
  • Girne 27 °C
  • Mağusa 27 °C
  • İskele 27 °C
  • Güzelyurt 26 °C
  • Lefke 27 °C

Cumhurbaṣkanı Tatar:Hristodulidis ve Georgios’un Paskalya vesilesiyle yaptığı açıklamalar, Kıbrıs’ta karşılıklı anlayış temelinde kurulabilecek herhangi bir diyalog zeminine ciddi zarar veriyor

 Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rum Yönetimi Lideri Nikos Hristodulidis ve Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Georgios’un Paskalya vesilesiyle yaptığı açıklamaların, Kıbrıs’ta karşılıklı anlayış temelinde kurulabilecek herhangi bir diyalog zeminine ciddi zara
Cumhurbaṣkanı Tatar:Hristodulidis ve Georgios’un Paskalya vesilesiyle yaptığı açıklamalar, Kıbrıs’ta karşılıklı anlayış temelinde kurulabilecek herhangi bir diyalog zeminine ciddi zarar veriyor

 Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rum Yönetimi Lideri Nikos Hristodulidis ve Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Georgios’un Paskalya vesilesiyle yaptığı açıklamaların, Kıbrıs’ta karşılıklı anlayış temelinde kurulabilecek herhangi bir diyalog zeminine ciddi zarar verdiğini söyledi. 

Cumhurbaşkanı Tatar, “Her iki açıklama da, uzlaşı iradesiyle bağdaşmayan, halkımızın egemenliğini hedef alan, ayrımcı ve geçmişin başarısız yaklaşımlarını yeniden tedavüle sokmaya çalışan bir zihniyeti yansıtmaktadır.” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rum Lider Hristodulidis ve Başpiskopos Georgios’un Paskalya mesajlarına yönelik açıklamalarda bulundu. 

-“İki bölgeli, iki toplumlu federasyon modeli artık fiilen tükenmiştir”

Rum Yönetimi Lideri Hristodulidis’in “İşgal duvarını yıkma stratejisi” gibi kabul edilmez ifadelerinin, çözüm çağrısı değil, halka karşı işledikleri suçları ve hegemonya arzularını perdelemeye çalışan bir söylem olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

“Rum liderin sürekli olarak kalındığı yerden devam vurgusu yaptığı ‘iki bölgeli, iki toplumlu federasyon’ modeli artık fiilen tükenmiştir. Bu gerçek, sadece bizim tarafımızdan değil, geçmiş süreçleri objektif değerlendiren tüm çevreler tarafından da kabul edilmektedir.

Başpiskopos’un açıklamaları ise sadece tarihi çarpıtmamakta; dini kisve altında halkımıza yöneltilmiş açık bir nefret dili içermektedir. Kıbrıs’ta birlikte yaşama iddiasında bulunan bir tarafın, ‘zalim Türk’, ‘Türklerin kovulması’ gibi ifadelerle halkımızı hedef göstermesi, nefretin ve ayrımcılığın ulaştığı vahim seviyeyi ortaya koymaktadır. Bu açıklamalar, sadece bizleri değil; Rum halkının sağduyulu kesimlerini de rahatsız etmelidir.”

Kıbrıs Türk halkının, tüm zorluklara rağmen yıllar boyunca uzlaşı arayışından vazgeçmediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Ancak artık hiç kimse bizden, kendi devletinden, egemenliğinden ve onurundan taviz vermemizi beklememelidir.” dedi. 

-“Devletin varlığı da, halkımızın iradesi de pazarlık konusu yapılamaz”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin halkın özgür iradesiyle kurulmuş, meşru ve kalıcı bir devlet olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, bu devletin varlığının da, halkın iradesinin de pazarlık konusu yapılamayacağını söyledi.

-“Kıbrıs Türk tarafının uzlaşı vizyonunu ciddiyetle değerlendirmesi ve bölgede kalıcı istikrarı bu temelde ele alması beklenmektedir”

Cumhurbaşkanı Tatar açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

“Bugün burada bir kez daha net olarak ifade ediyorum; adil, gerçekçi ve kalıcı bir çözüm; ancak egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü temelinde, iki devletin işbirliğine dayalı bir modelle mümkündür.

Bu gerçeği görmezden gelen her tutum, çözüme değil çıkmaza hizmet eder. Rum liderliğinin tahakküm arayışı artık ifşa olmuştur ve Kıbrıs Türk halkı bunu yüksek sesle reddetmektedir.

Uluslararası toplumun, bu açıklamalarda açıkça görülen saldırgan ve dışlayıcı zihniyeti not alması, Kıbrıs Türk tarafının uzlaşı vizyonunu ciddiyetle değerlendirmesi ve bölgede kalıcı istikrarı bu temelde ele alması beklenmektedir.

Ve özellikle böylesi dönemlerde suskun kalmayı tercih eden, sessiz olanlara da seslenmek istiyorum; bu açıklamalar, yalnızca haklarımıza değil, doğrudan varlığımıza yöneltilmiş tehditlerdir. Görünen odur ki, geçmişin söylemleri yeni biçimlerde karşımıza çıkarılmakta, ‘çözüm’ adı altında halkımızın varlığı ve eşitliği yok sayılmak istenmektedir. Tarihi doğru okumak, bugün söz söyleme sorumluluğuyla başlar.

Kıbrıs Türk halkı kararlıdır. Kıbrıs’ta bir uzlaşı, ancak eşitlik, güven ve saygı temelinde mümkün olabilir. Kıbrıs Türk halkı bu yolun sabırlı, bilinçli ve kararlı sahibidir.”

 

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

Gazetecilik mesleği serüvenim

KTTB Başkanı Dalkan, Türk Tabipleri Birliği’nin Kongresi’ne katıldıKTTB Başkanı Dalkan, Türk Tabipleri Birliği’nin Kongresi’ne katıldıKıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Ceyhun Dalkan, Türk Tabipleri Birliği’nin 78. Büyük Kongresi’ne katılarak, Genel Kurul’a hitap etti. Dalkan, hekimlik mesleğinin evrensel değerlerini, bilimsel tıp anlayışını ve toplumun sağlık hakkını korumak amacıyl
Sevgül Uludağ hayatını kaybettiSevgül Uludağ hayatını kaybettiAraştırmacı gazeteci, yazar Sevgül Uludağ yaşamını yitirdi. Kayıplar konusundaki araştırmalarıyla tanınan ve uzun yıllardır Yenidüzen gazetesinde köşe yazıları kaleme alan Uludağ, 67 yaşındaydı.
175 polis ve 25 itfaiye memuru yemin ederek göreve başladı175 polis ve 25 itfaiye memuru yemin ederek göreve başladıPolis Genel Müdürlüğü’nün 66’ncı Dönem Polis ile 17’nci Dönem İtfaiye Temel Eğitimleri’nin yemin ve mezuniyet töreni gerçekleştirildi. Törende, eğitimlerini başarıyla tamamlayan 113 erkek ve 62 kadın olmak üzere toplam 175 polis me
Girne-Değirmenlik anayolunda patlatma nedeniyle trafik düzenlemesiGirne-Değirmenlik anayolunda patlatma nedeniyle trafik düzenlemesiPolis Basın Subaylığı, Girne-Değirmenlik anayolunda sürdürülen yol yapım çalışmaları kapsamında patlatma yapılacağını duyurdu. Açıklamaya göre, Acapulco Kavşağı ile Alevkayası Kavşağı arasında kalan yol kesimi bugün 14.
TC MSB Sözcüsü Aktürk BM Kıbrıs Planı iddialarına dair açıklama yaptıTC MSB Sözcüsü Aktürk BM Kıbrıs Planı iddialarına dair açıklama yaptıTürkiye Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri ve Bakanlık Sözcüsü Tuğamiral Zeki Aktürk, Türk Kara Kuvvetlerinin 2235’inci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığında düzenlenen haftalık basın bilgilendirme toplantıs
1/20
SON DAKİKA HABERLER
YAZAR
SPOR
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.