• BIST 13198.84
  • Altın 6839.78
  • Dolar 48.8006
  • Euro 55.904
  • Lefkoşa 24 °C
  • Girne 25 °C
  • Mağusa 25 °C
  • İskele 25 °C
  • Güzelyurt 21 °C
  • Lefke 24 °C

Cumhurbaşkanı Tatar: AB, Rum tarafına teslim

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, AB Konseyi zirve sonuçlarının AB’nin tarafsız olamayacağı gerçeğini bir kez daha vurguladığını belirterek, “AB, Rum tarfına teslim” yorumunda bulundu. Cumhurbaşkanı Tatar, Avrupa Birliği Konseyi’nin açıkladığı Ukrayna, Orta Doğu
Cumhurbaşkanı Tatar: AB, Rum tarafına teslim

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, AB Konseyi zirve sonuçlarının AB’nin tarafsız olamayacağı gerçeğini bir kez daha vurguladığını belirterek, “AB, Rum tarfına teslim” yorumunda bulundu.

Cumhurbaşkanı Tatar, Avrupa Birliği Konseyi’nin açıkladığı Ukrayna, Orta Doğu ve Türkiye ile ilgili Zirve Sonuçlarında Kıbrıs konusuna ilişkin yer alan ifadeler hakkında açıklama yaptı.

Tatar açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“AB Konseyi’nin 17 Nisan 2024 tarihinde açıkladığı Ukrayna, Orta Doğu ve Türkiye ile ilgili Zirve Sonuçlarında Kıbrıs konusuna ilişkin yer alan ifadeler, AB’nin tarafsız olamayacağı gerçeğini bir kez daha vurgulamaktadır.

Öncelikle şu hususa dikkat çekmek isteriz ki, kendi üyelik kriterlerinin hilafına, 20 yıl önce, AB’ye ithal ettikleri bu sorun, 1963’te ortaklık Devletini silah zoruyla ortadan kaldıran Rum liderliğinin Adayı Yunanistan’a bağlama girişimleri sonucu başlamıştır.

1968’de başlayan resmi müzakereler bugüne kadar sonuçsuz kalmışsa, bunun sorumlusu 1963 yılında gasp ettiği statüyü bugüne kadar sürdürmesine izin verilen Rum liderliğidir.

Crans-Montana’da, 2017’de bir kez daha çöken ve nihayetinde tüketilen federasyon modelini hala daha dayatmaya teşebbüs etmek, bu modelden rızasını çeken Kıbrıs Türk tarafının iradesini yok saymaktadır. Bu teşebbüs, aynı zamanda, olası bir çabayı da berhava etmeye hizmet etmektedir.

BM Genel Sekreteri’nin 5 Ocak 2024 itibariyle altı ayı aşmayacak bir süre için atamış olduğu Kişisel Temsilcisi María Ángela Holguín Cuéllar’ın tek görevi yeni ve resmi bir sürece geçilebilmesi için iki taraf arasında ortak zemin olup olmadığını araştırmaktır. Holguín temaslarını bu çerçevede sürdürmektedir. BM Genel Sekreteri’nin bu görevle bir Kişisel Temsilci ataması, federasyonun artık herhangi bir uzlaşı için ortak zemin olmadığının da sarih göstergesidir.

Bilinmelidir ki, Kıbrıs Türk tarafının rızasını çektiği tüketilmiş zeminde herhangi bir süreç olmayacak ve Kıbrıs Türk tarafı başarısızlığı önceden ispatlanmış bir eksersize girmeyecektir. Yeni ve resmi bir süreç ancak ve ancak egemen eşitliğimiz ve eşit uluslararası statümüzün teyidiyle ve Nisan 2021 tarihinde Cenevre’de gerçekleştirilen 5+BM toplantısında ortaya koyduğumuz zeminde başlayabilir.

Hal böyleyken, Türkiye-AB ilişkilerini Kıbrıs konusuna dair bir süreçle ilişkilendirmek, Rum pozisyonunu ileri götürmeye yönelik beyhude bir söylemden öteye gitmemektedir. Kıbrıs konusunun çözümsüz kalmasının esas sorumlusu, Rum liderliğinin maksimalist tutumu ve bu tutumun sürmesine destek verenlerdir.

AB’ni Rum tarafının esiri olmaktan vazgeçmeye ve bundan 20 yılı önce yine bir Konsey kararı ile almış olduğu Kıbrıs Türk Halkına uygulanmakta olan insanlık dışı izolasyonun kaldırılmasına yönelik kararının gereğini yerine getirmeye davet ediyoruz”

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

Gazetecilik mesleği serüvenim

KTTB Başkanı Dalkan, Türk Tabipleri Birliği’nin Kongresi’ne katıldıKTTB Başkanı Dalkan, Türk Tabipleri Birliği’nin Kongresi’ne katıldıKıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Ceyhun Dalkan, Türk Tabipleri Birliği’nin 78. Büyük Kongresi’ne katılarak, Genel Kurul’a hitap etti. Dalkan, hekimlik mesleğinin evrensel değerlerini, bilimsel tıp anlayışını ve toplumun sağlık hakkını korumak amacıyl
Sevgül Uludağ hayatını kaybettiSevgül Uludağ hayatını kaybettiAraştırmacı gazeteci, yazar Sevgül Uludağ yaşamını yitirdi. Kayıplar konusundaki araştırmalarıyla tanınan ve uzun yıllardır Yenidüzen gazetesinde köşe yazıları kaleme alan Uludağ, 67 yaşındaydı.
175 polis ve 25 itfaiye memuru yemin ederek göreve başladı175 polis ve 25 itfaiye memuru yemin ederek göreve başladıPolis Genel Müdürlüğü’nün 66’ncı Dönem Polis ile 17’nci Dönem İtfaiye Temel Eğitimleri’nin yemin ve mezuniyet töreni gerçekleştirildi. Törende, eğitimlerini başarıyla tamamlayan 113 erkek ve 62 kadın olmak üzere toplam 175 polis me
Girne-Değirmenlik anayolunda patlatma nedeniyle trafik düzenlemesiGirne-Değirmenlik anayolunda patlatma nedeniyle trafik düzenlemesiPolis Basın Subaylığı, Girne-Değirmenlik anayolunda sürdürülen yol yapım çalışmaları kapsamında patlatma yapılacağını duyurdu. Açıklamaya göre, Acapulco Kavşağı ile Alevkayası Kavşağı arasında kalan yol kesimi bugün 14.
1/20
SON DAKİKA HABERLER
YAZAR
SPOR
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.