• BIST 8718.11
  • Altın 2246.519
  • Dolar 32.3303
  • Euro 35.1933
  • Lefkoşa 12 °C
  • Girne 14 °C
  • Mağusa 11 °C
  • İskele 11 °C
  • Güzelyurt 11 °C
  • Lefke 12 °C

Şile bezi yeniden sahnede

Tekstilde yenilikleri takip etmek kadar geleneksel ürünlerin potansiyelini kullanmak da önemli. Şile bezi de o geleneksel ürünlerden... 70’lerde öne çıkan bir ihracat kalemiyken zamanla üretimi düşen bez, yatırımlarla yeniden dünya sahnesine hazırlanıyor.
Şile bezi yeniden sahnede

Şile bezi İstanbul’un coğrafi işaretli ürünlerinden ve kültürel mirasın önemli bir parçası. Bu bezin yeniden ekonomiye kazandırılması içinse üretiminin artması ve bezi özel kılan el emeğinin desteklenmesi gerekiyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda çalışan İstanbul Kalkınma Ajansı ve Şile Belediyesi de bu amaçla “Şile Bezi Kırsal Kadın Kooperatifi” projesini hayata geçirdi.

Geleneksel dokuma süreci

Şile bezini özel kılan meşakkatli dokuma süreci...

Önce ipler dayanıklılığı artırmak için unlu suda kaynatılıyor, kaynatılan ipler atölyelerde dokunuyor. Kumaş, papatya gibi doğal yöntemlerle renklendiriliyor. Karadeniz’in sularında yıkanıp Şile’nin kumlarına seriliyor ve son aşamada bez nihai ürüne dönüşüyor.

Böyle bir üretim sürecini organize etmek için proje kapsamında bir kooperatif ve dört dokuma atölyesi kuruldu; kadınlara dersler verildi. 475 kadın kooperatif faydalanıcısı olarak istihdam edilirken, 240 kadın eğitim alarak sürdürülebilir gelir elde etmeye başladı.

Hedef üretimi tüm dünyaya ihraç edebilecek kadar artırmak

Projenin ilerleyen safhalarında üretimi tüm dünyaya ihraç edebilecek kadar artırmak ve daha çok kadını istihdam etmek amaçlanıyor.

Üretimin artmasına paralel olarak test ve analiz merkezi de kurulacak. Bu merkezde Şile bezi üreten ve satan firmalar ürünlerini test ettirip sertifika alabilecek.

İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İsmail Erkam Tüzgen şöyle anlatıyor:

“Bu projenin sonraki aşamalarında biz evlere de tezgahlar, atölyeler kurmayı ve Şile’deki ev kadınlarının ekonomiye katılımını artırmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda Şile’nin sosyal ve ekonomik olarak da kalkınmasını istiyoruz. Yine projenin sonraki aşamalarında bu işi daha endüstriyel hale getirmeyi umuyoruz.

El ürünü bezler üretilmeye devam ederken aynı zamanda Şile’de bir endüstriyel üretim merkezi kurup Şile bezinin üretim miktarının küresel ölçeğe yetecek hale getirilmesini arzu ediyoruz. Bu aşamada aynı zamanda bir araştırma ve test laboratuvarı da kurulacak. Şile bezinin bir standarda sahip olması da sağlanacak.”

 Kurgu: Buse Şimşek

Şile bezi yeniden sahnede

Şile bezi yeniden sahnede

Şile bezi yeniden sahnede

Şile bezi yeniden sahnede

TRT

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.