• BIST 13240.69
  • Altın 6766.49
  • Dolar 48.6523
  • Euro 56.2214
  • Lefkoşa 32 °C
  • Girne 29 °C
  • Mağusa 31 °C
  • İskele 31 °C
  • Güzelyurt 30 °C
  • Lefke 32 °C

Tekirdağ'da "süper meyve" aronyanın hasadına başlandı

Tekirdağ'da 250 dekarda dikilen, besin değeri yüksek olduğu ve antioksidan özelliği taşıdığı için "süper meyve" olarak adlandırılan aronyada hasat mesaisine başlandı.
Tekirdağ'da "süper meyve" aronyanın hasadına başlandı

Sabah bahçelere gelen kadınlar dallarından özenle topladıkları aronyayı kasalara dolduruyor. Toplanan meyveler özellikle öğle saatlerinde sıcağa maruz kalmaması için daha serin olan gölge alanlara taşınıyor ve satışa hazır hale getiriliyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Öcal, AA muhabirine, il genelinde aronya bahçelerinin son iki yılda hızla artış gösterdiğini söyledi.

Alternatif ürün aronyanın genelde Amerika kıtasında yetişen bir bitki olduğunu ancak son dönemde Avrupa'da da yaygınlaşmaya başladığını anlatan Öcal, " 'Süper meyve' olarak adlandırılıyor. Hücre yenileme özelliği bulunuyor. Besin değeri yüksek bir ürün ve en önemlisi antioksidan özelliği çok yüksek. Kimi tüketiciler şifa niyetine tüketiyor. İlaç, şekerleme sanayisi gibi birçok alanda da kullanılıyor." dedi.

Öcal, yüksek verim ve kolay pazar bulunması dolayısıyla kentte üretimi artan aronyanın hasadının da kolay olduğunu ifade etti.

Aronya üretimi konusunda çiftçilere her türlü desteği sunduklarını aktaran Öcal, "Üreticilerin satış ve pazarlamasında sorun oluşmaması, katma değerli ürünler geliştirmek için Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile proje hazırladık. Aronya suyunun üzüm suyu çeşitleriyle karıştırılması ve piyasada daha fazla tüketiciye ulaştırılması amacıyla çalışma yaptık. İlimizdeki mevcut aronya bahçeleri son iki yılda hızla artış gösteriyor. " diye konuştu.

Öcal, Tekirdağ'da geçen yıl 140 dekar alanda aronya üretildiğini, bu yıl 27 işletmenin 250 dekar alanda üretim yaptığını dile getirdi.

"İklim ve toprak ihtiyaçları bölgemize uygun"

Önder Çiftçi Kooperatifi Pazarlama ve Ar-Ge Müdürü Süleyman Bezirgan ise aronya bitkisine son yıllarda çiftçilerin ilgisinin arttığını söyledi.

Üreticilere talepler doğrultusunda teknik destek sağladıklarını vurgulayan Bezirgan, şöyle konuştu:

"Aronya bitkisi bölgemizde yetişebilecek standartlara sahip. İklim ve toprak ihtiyaçları bölgemize uygun. Tekirdağ'da aronyaya son yıllarda çok ciddi bir talep var. Üreticilerimize bu işin karlılığını anlatıyoruz. Pazarlama konusunda üreticilere destek veriyoruz, kendi marketimizde tüketicilere bu ürünleri ulaştırıyoruz."

Bezirgan, bu yıl aronyanın kilogramını 85 liraya tüketiciye sunduklarını ifade etti.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Avcı da yüksek antioksidan özeliği olan aronya bitkisinin tüketilmesini önerdi.

Üretici Ensar Zümre, 16 dönüm bahçede aronya ürettiklerini, dönümden 1 ton rekolte beklediğini söyledi.

TRT

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler


Girne açıklarında yaşanan deniz felaketinin ardından
  • “Sorumluluk makamında oturanlar, artık bedel ödemeyi de bilmelidir”14 Eylül 2026 Pazartesi 15:08
  • Gemi kazasıyla ilgili iddialara yanıt verilmeli14 Eylül 2026 Pazartesi 15:08
  • Akpınar, gemi kazasıyla ilgili Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’na yazılı soru sundu14 Eylül 2026 Pazartesi 15:03
  • “Faciada ihmali bulunan herkesin makamına ve konumuna bakılmaksızın hesap vermesi gerek”31 Ağustos 2026 Pazartesi 13:58
  • “Olayın tüm yönleriyle araştırılmasını ve sorumluların gereken en ağır cezayı almasını istiyoruz”14 Eylül 2026 Pazartesi 14:48
  • “Gemi faciası ardından hava yolu bilet fiyatlarında yaşanan olağanüstü artış kabul edilemez”31 Ağustos 2026 Pazartesi 13:53
  • Gemi kazası zanlıları aleyhine “tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ölüme sebebiyet verme” suçlaması getirildi31 Ağustos 2026 Pazartesi 13:53
  • Özel, Başçeri ve Dinçyürek Nalbantoğlu Hastanesi’ni ziyaret etti31 Ağustos 2026 Pazartesi 13:53
  • Deniz felaketinde kurtarılan 19 kişinin tedavisi sürüyor31 Ağustos 2026 Pazartesi 13:48
  • “Facia bağımsız ve şeffaf şekilde araştırılmalı, siyasi ve idari makamlar sorumluluk üstlenip hesap vermeli”31 Ağustos 2026 Pazartesi 13:48
  • 1/20
    SON DAKİKA HABERLER
    YAZAR
    SPOR
    FOTO GALERİ
    VİDEO GALERİ
    12345678
    Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.