• BIST 12433.5
  • Altın 6811.86
  • Dolar 44.5989
  • Euro 52.3513
  • Lefkoşa 14 °C
  • Girne 15 °C
  • Mağusa 13 °C
  • İskele 13 °C
  • Güzelyurt 11 °C
  • Lefke 14 °C

Şanlıurfa keten köyneği fıstığının dünya pazarına açılması için çalışma yapılacak

Şanlıurfa'nın "keten köyneği fıstığı"nın Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenmesiyle ürünün Türkiye ve dünya pazarına sunulması için de çalışma yapılacak.
Şanlıurfa keten köyneği fıstığının dünya pazarına açılması için çalışma yapılacak

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasınca keten köyneği fıstığı için yapılan coğrafi işaret tescil başvurusunun, TÜRKPATENT tarafından onaylanması Şanlıurfalıları sevindirdi.

Türkiye'deki fıstık üretiminde 20 milyon 335 bin fıstık ağacıyla önemli bir yere sahip kentte keten köyneği fıstığı, Antep fıstığına göre hasadı daha geç yapılan, iri tanesi, ipeksi kabuğu, çatlak oranının yüksekliği ve farklı aromasıyla dikkati çekiyor. Bu fıstık türü genellikle çerez olarak tüketiliyor.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Halil Peltek, Türk Patent ve Marka Kurumuna yaklaşık 2 yıl önce başvuruda bulunduklarını anlatarak, "Fıstık bilindiği üzere Türkiye'de en çok Şanlıurfa'da üretiliyor. Kentte 630 yıllık fıstık ağaçları bulunmakta. Ürünümüzün patentini aldık, çok mutluyuz. İşimiz yeni başlıyor. Yolun başındayız. En kısa zamanda entegre bir tesis kurarak öncelikle çiftçilerimize keten köyneği fıstığı ile ilgili eğitimler vereceğiz. Çalıştaylar düzenlenecek. Fıstığın merkezi olan Şanlıurfa'dan hem tüm Türkiye'ye hem de dünyaya göndermek için çalışma yapacağız. Değerlerimizi tam yerine oturduktan sonra Avrupa Birliği'nden tescilini yapacağız inşallah. Kendi yerli üretimimiz olan Şanlıurfa fıstığını dünyaya pazarlamak için elimizden gelen tüm çalışmaları yapacağız" dedi.

"Kalitesi yüksek"

Şanlıurfa Fıstıkçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Durmaz da ürünleri için coğrafi işaret alınmasının mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Keten köyneği fıstığının farklı özelliklere sahip olduğunu vurgulayan Durmaz, şöyle konuştu:

"Fıstığımız iri taneli olur. Bunun yanında ince kabuğu, ipeksi bir yumuşaklığa sahiptir. Aroması ve kalitesi yüksektir. Bunun yanında çatlak oranı yüksek bir fıstık çeşididir. Fıstığımızın diğer bir özelliği ise daha dayanıklı olmasıdır. Keten köyneği fıstığının verimi diğer fıstık çeşitlerine göre daha fazla. Bu değerli ürünümüzü Şanlıurfa'da işleyip, paketleyip marka halinde Türkiye ve dünya pazarına sunmaya çalışacağız. Kentimizde bu ürünün daha fazla işlenip çiftçimize ve kent ekonomisine daha fazla katkı sağlamasını arzu ediyoruz. GAP ile sulama imkanlarının çoğalmasıyla Şanlıurfa'da fıstık ekim alanları da genişleyecek inşallah."

TRT

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Görüp görebileceğimiz en mükemmel Belediye BaşkanıGörüp görebileceğimiz en mükemmel Belediye Başkanı

  • Özçınar bir seçim daha kazanır desem…❗️✍️06 Nisan 2026 Pazartesi 16:48
  • Halk Özçınar’dan neden memnun12 Nisan 2026 Pazar 17:08
  • Kurucu Meclis Üyesi, eski bakanlardan Salih Coşar hayatını kaybetti08 Mart 2026 Pazar 10:46
  • Yine kaza yine ölüm!08 Mart 2026 Pazar 10:46
  • Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Azerbaycan Zafer Günü’nü kutladı08 Kasım 2025 Cumartesi 23:33
  • Dışişleri: Norveç’in silah yasağını kaldırması geleneksel barış odaklı dış politikası ile çelişiyor08 Kasım 2025 Cumartesi 23:33
  • Yetkili Muhasipler ve Yetkili Muhasip Denetçiler Enstitüsü Genel Kurulu yapıldı08 Kasım 2025 Cumartesi 23:33
  • “Saraydan Kız Kaçırma” operası Antalya Kültür Yolu Festivalinde!08 Nisan 2026 Çarşamba 02:08
  • Cenapoğlu: “TAM PARTİ, Lefke’den Dipkarpaz’a kadar sokakları inletecek”08 Nisan 2026 Çarşamba 02:08
  • İsrail gazetesi yazdı! ‘Gazze’deki Türk tuzağı, Tel Aviv için felaket’08 Nisan 2026 Çarşamba 02:08
  • SPOR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.