• BIST 8734.15
  • Altın 2240.981
  • Dolar 32.3312
  • Euro 35.1208
  • Lefkoşa 15 °C
  • Girne 17 °C
  • Mağusa 16 °C
  • İskele 16 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • Lefke 15 °C

Okullarda büyük tehlike

Öğrencilerin sağlığı risk altında...
Okullarda büyük tehlike

ADA HABER - ŞERMİN SARRO

Geçtiğimiz yıllarda sularında koli basili bakterisi görülen devlet okulları, yeni döneme yine suları tahlil edilmeden başladı.

Gerekli su analizleri yapılmadığı için öğrencilerin içtiği suların temiz olup olmadığı bilinmiyor. 

Okulların yeni eğitim yılına kitap, kırtasiye ve öğretmen eksiklikleri ile başlaması kamuoyunda günlerdir tartışırken, bu sefer velileri ciddi anlamda endişelendirecek bir başka gerçek ADA Haber tarafından ortaya çıkarıldı.

ADA Haber'in araştırmaları sonucunda, Sağlık Bakanlığı tarafından ülke genelindeki hiçbir okulda, su tahlillerinin yapılmadığı ortaya çıktı.

Eğitim Bakanlığı yetkililerinin ise yeni eğitim yılına başlarken okullarda suların temiz olup olmadığını kontrol etmek akıllarına gelmedi. 

Devlet okullarında çocukların sağlıklarının riske atılması tam bir skandal olarak karşımızda duruyor. 

Geçtiğimiz yıl devlet okullarının su depolarında yapılan tahlillerde suların kirli çıkması henüz hafızalarda dururken, yeni hükümetin Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nın da su tahlillerini önemsemeden, çocukların sağlıklarını hiçe sayması akıl alır gibi değil. 

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yıl ilkokul, lise ve ortaokul olmak üzere 40 okulun depolarında koli basili bakterisi tespit edilmişti. 

Bakanlık Müdürü: Tahlil yapılmadı

Sağlık Bakanlığı Bakanlık Müdürü Ceyhun Ümiter, ADA Haber'in su tahlil sonuçlarını talep etmesi üzerine verdiği yanıtta, okulların su depolarının tahlillerinin henüz yapılmadığını belirtti. Ümiter, Lefkoşa bölgesindeki okulların su analizleri için örnekler alındığını ancak tahlil sonuçlarının henüz kendilerine ulaşmadığını kaydederken, diğer bölgelerin ise tahlillerinin henüz yapılmadığı bilgisini verdi. 

Şebeke suları da kontrol edilmiyor

Yeni hükümet döneminde Sağlık Bakanlığı tarafından hiçbir su analizinin yapılmadığı ortaya çıktı. Bakanlık Müdürü Ceyhun Ümiter, bölgelerin şebeke sularının kontrollerinin yapılmadığını doğruladı. Ümiter, şu ana kadar sadece Lefkoşa bölgesindeki ilkokulların su analizleri için numune alındığını ancak onların da sonuçlarının henüz çıkmadığını ifade etti. 

Çocuklar bu suları içiyor

Eğitim Bakanlığı Bakanlık Müdürü Adnan Eraslan ise, kendilerinin tahlillerin yapılmadığından haberdar olmadıklarını dile getirdi.

Yeni eğitim yılına başlarken su analizlerini yaptırmanın akıllarına gelmediğini ifade eden Erslan, bu eksiklerini bilgilerine getirdiği için ADA Haber'e teşekkür etti. Eraslan, "Aslında bu bizim büyük bir eksikliğimizdir. Sağlık Bakanlığı'nın bu tahlilleri yaptırdığını varsayarak, konuyla ilgilenmek aklımıza gelmedi" dedi.

Eraslan, Sağlık Bakanlığı ile irtibata geçerek, devlet okullarının tümünde su tahlillerinin yapılması için harekete geçeceğini kaydetti. 

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.