• BIST 8718.11
  • Altın 2246.98
  • Dolar 32.3311
  • Euro 35.1536
  • Lefkoşa 11 °C
  • Girne 14 °C
  • Mağusa 10 °C
  • İskele 10 °C
  • Güzelyurt 10 °C
  • Lefke 11 °C

Mehmet Büyükekşi: Yapılan çağrılar bizde karşılık bulmaz

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK) ağustos ayı eğitim seminerine katılan TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, hakem atamalarının algoritmik sistemle gerçekleştiğini ve bazı kulüp başkanlarının hakem atamaları konusundaki beklentilerinin k
Mehmet Büyükekşi: Yapılan çağrılar bizde karşılık bulmaz

Riva Hasan Doğan Milli Takımlar ve Kamp Tesisleri'ndeki seminerin basına açık bölümünde konuşan TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, elini kürsüye vurarak bu konunun kamuoyu tarafından kesinlikle doğru olarak bilinmesini istediklerini dile getirdi.

Büyükekşi, hakem atamalarındaki sisteme değindi.

"(Yok şu hakemi istiyoruz, yok bu hakemi istemiyoruz) gibi yapılan çağrılar bizde karşılık bulmaz. Böyle bir sistem yok. Bizim sistemimiz buna izin vermiyor. Bu sistemin tam ve istenilen düzeyde çalışması için mümkün olduğu kadar veriye ihtiyacımız var. Daha çok maç oynandıkça elimizde daha çok veri olacak. Henüz ligin ikinci haftasındayız. Bu güzel sisteme biraz zaman tanımanızı rica ediyorum. Futbolun geleceği için çok önemli adımlar atıyoruz. Herkesin desteğine ihtiyacımız var."

Büyükekşi, hakemler için kişilik geliştirme programlarına devam ettiklerini ve Süper Lig hakem havuzlarını genişletmek için yeni çalışmalar başlattıklarını vurguladı.

"Hakemlerin değil, oyunun konuşulduğu bir futbol için bu çalışmaları yürütürken tüm başkanlardan, yöneticilerden, teknik direktörlerden ve futbolculardan hakemlerle ilgili açıklamalarda anlayış, daha iyi bir dil ve sabır istiyoruz. Çünkü el ele verirsek çok daha iyi bir futbol atmosferini birlikte yaşayacağız."

Hugh Dallas'ın danışmanlığı

Büyükekşi, global futbol dünyasında önemli bir yeri olan deneyimli hakem Hugh Dallas'ın danışmanları olmasından gurur duyduklarını, Süper Lig'in marka değerini yukarıya taşımak ve zevkle izlenen bir futbol atmosferi yaratmak için, hakemleri daha iyi hale getirme çabalarına girdiklerini ve buna devam ettiklerini dile getirdi.

Büyükekşi, amaçlarının futbolseverlerin güvenini kazanacak, düzgün işleyecek, itiraz edenlerin bile itimat edeceği bir sistem kurmak olduğunu anlattı.

"Hem kendi çabamız, hem de paydaş katkılarıyla bunu oluşturmak için kolları sıvadık. Bugünden yarına daha iyi olacak. Bu bir süreç ve hepinizin sabrına ihtiyaç var. Bugün tartışma konusu olan birçok şey ölçülebilir. Her şey çok açık, anlaşılır ve şeffaf olacak. Böylece futbolun güzelliklerinin çok daha fazla konuşulduğu, hakem hatalarının ise çok daha az konuşulduğu bir ortam yakalayacağız."

En önemli eleştiri noktalarından biri olan Video Yardımcı Hakem (VAR) ile ilgili teknik olanakları daha da güçlendirdiklerini, saha ve VAR hakemlerinin birbirlerinden ayrıldığını anlatan Büyükekşi, hakem atamalarıyla ilgili konuştu.

"Hakem ve VAR iletişimini asgari düzeye indirip fayda odaklı duruma getirdik. Bu, maksimum fayda tasarımı. Bu yapının 2 haftada yüksek verimlilikle işlemesi doğru yolda olduğumuzun en güzel kanıtı. Diğer yandan hakem atamasını kişiselden çıkardık, dijital atamayı hayata geçirdik. Tüm hakem atamalarımız, bilgisayar algoritmasının yaptığı değerlendirme neticesinde gerçekleşiyor. Hakem atamaları federasyonumuzda veya MHK'daki kişilerin inisiyatifiyle değil dijital sistem tarafından algoritmik değerlere göre gerçekleşiyor."

Yayıncı kuruluşta her salı akşamı hakem performansları değerlendirilecek

Büyükekşi, ligin marka değeri ve oyun kalitesinin artması gerektiğine işaret etti.

"Sanıyorum tüm paydaşlarımız hemfikir ki bundan önceki dönemlerde bu kadar hızlı, somut, önemli adımlar atılmadı. Birlikte yola çıktık. Hep birlikte başardık, bundan sonra da hep birlikte başaracağız."

Büyükekşi, yeni uygulamalarıyla ilgili de konuştu.

"Ligin dördüncü haftasından itibaren MHK Başkan Vekili Murat Ilgaz ve Hugh Dallas, her hafta salı akşamı yayıncı kuruluşla belirlenecek bir saatte, ilgili haftanın hakem performanslarını, görüntüler eşliğinde değerlendirecek."

Büyükekşi, salonda kendisini dinleyen hakemlere de seslendi.

"Bizler sizlere güveniyoruz, sizler de bize güvenin. Elimizden gelen he türlü desteği vereceğiz hakemlere. Performanslarınız bizim açımızdan çok önemli. Lig sonunda inşallah her türlü eğitim programı vereceğiz, her türlü çalışmayı yapacağız."

Süper Lig hakemlerinin yer aldığı seminerde, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin yanı sıra MHK Başkan Vekili Murat Ilgaz ve MHK Hakem Danışmanı Hugh Dallas, basın mensuplarına hakem performansı ve yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

TRT

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.