• BIST 13261.12
  • Altın 6738.61
  • Dolar 48.6673
  • Euro 55.9907
  • Lefkoşa 34 °C
  • Girne 31 °C
  • Mağusa 33 °C
  • İskele 33 °C
  • Güzelyurt 32 °C
  • Lefke 34 °C

Kırıkkale'de çörek otu ekim alanı artırılacak

Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, kentte çörek otu ekim alanının 5 bin 200 dekar artırılacağını bildirdi.
Kırıkkale'de çörek otu ekim alanı artırılacak

Tekbıyıkoğlu, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce Karakeçili ilçesinde çiftçi Taner Yenice'ye ait tarlada düzenlen etkinlikte, il genelinde tarım ürünlerinden ortalamanın üzerinde verim alınmasının beklendiğini söyledi.

Yaşanan afetin götürdüklerinin yanında yağmurun nimet ve bereket de getirdiğini aktaran Tekbıyıkoğlu, şöyle konuştu:

"Hasat döneminin çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu yıl il genelinde 1 milyon 100 bin dekara buğday, 850 bin dekar alana da arpa ekildi. Arpanın verimi bir miktar yüksek olmakla birlikte ikisinin de ortalaması dekar başına 300 kilogramın üzerinde. Bereketli diyebileceğimiz bir sezon. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak dekar başına yüzde 3 dane kaybı olabileceği öngörülüyor. İl müdürlüğümüzün yaptığı çalışmalarla ilimizde bu oran yüzde 1,5 seviyelerinde kaldı. Bunun da ilimizin ekonomisine katkısı 63 milyon lira."

Vali Tekbıyıkoğlu, yıllardan bu yana Türkiye'de geleneksel çiftçiliğin süregeldiğine dikkati çekerek, yeni alanların, tekniklerin ve ürünlerin üzerinde de yoğunlaşılması gerektiğini dile getirdi.

Özellikle çörek otunun bölgede çok daha iyi yetiştirilebileceğini ve karlı olduğunu tespit ettiklerini anlatan Tekbıyıkoğlu, "Daha az gübre ve su istiyor. Domuz tehdidi yok ve çok daha mukavemetli bir bitki. Karlılığına baktığımız zaman bire birden daha fazla. Yeni ürünlerin çiftçilerimize kazandırdığını görüyoruz. Kırıkkale'de ilk defa çörek otu ekimine 2 yıl önce başladık ve geçen yıl itibariyle 9 bin dönüm civarında ekim gerçekleştirdik. Hem bakanlığımızın hem de bizatihi valiliğimizin destekleriyle bu yıl ilave olarak 5 bin 200 dekara yakın çörek otu ekmiş olacağız." diye konuştu.

İl Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz da bu yıl buğdayda 350 bin ton, arpada ise 290 bin ton rekolte beklediklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından biçerdövere binerek arpa hasadı yapan Vali Tekbıyıkoğlu, Bahşılı ilçesine bağlı Karaahmetli köyünde çörek otu, Karakeçili ilçesine bağlı Sulubük köyünde ise yağlık ay çekirdeği tarlalarını gezerek çiftçilerden bilgi aldı.

Tekbıyıkoğlu ve beraberindekiler, daha sonra Hacılar beldesinde çilek tarlasını gezdi.

TRT

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler


Girne açıklarında yaşanan deniz felaketinin ardından
  • “Sorumluluk makamında oturanlar, artık bedel ödemeyi de bilmelidir”16 Eylül 2026 Çarşamba 15:13
  • Gemi kazasıyla ilgili iddialara yanıt verilmeli16 Eylül 2026 Çarşamba 15:13
  • Akpınar, gemi kazasıyla ilgili Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’na yazılı soru sundu16 Eylül 2026 Çarşamba 15:13
  • “Faciada ihmali bulunan herkesin makamına ve konumuna bakılmaksızın hesap vermesi gerek”31 Ağustos 2026 Pazartesi 13:58
  • “Olayın tüm yönleriyle araştırılmasını ve sorumluların gereken en ağır cezayı almasını istiyoruz”16 Eylül 2026 Çarşamba 14:58
  • “Gemi faciası ardından hava yolu bilet fiyatlarında yaşanan olağanüstü artış kabul edilemez”31 Ağustos 2026 Pazartesi 13:53
  • Gemi kazası zanlıları aleyhine “tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ölüme sebebiyet verme” suçlaması getirildi31 Ağustos 2026 Pazartesi 13:53
  • Özel, Başçeri ve Dinçyürek Nalbantoğlu Hastanesi’ni ziyaret etti31 Ağustos 2026 Pazartesi 13:53
  • Deniz felaketinde kurtarılan 19 kişinin tedavisi sürüyor31 Ağustos 2026 Pazartesi 13:48
  • “Facia bağımsız ve şeffaf şekilde araştırılmalı, siyasi ve idari makamlar sorumluluk üstlenip hesap vermeli”31 Ağustos 2026 Pazartesi 13:48
  • 1/20
    SON DAKİKA HABERLER
    YAZAR
    SPOR
    FOTO GALERİ
    VİDEO GALERİ
    12345678
    Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.