• BIST 12374.26
  • Altın 6534.25
  • Dolar 49.1925
  • Euro 55.2536
  • Lefkoşa 16 °C
  • Girne 18 °C
  • Mağusa 16 °C
  • İskele 16 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • Lefke 16 °C

Kars'ta Kerbela şehitleri anıldı

Kars'ta, Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve yarenlerinin Kerbela'da katledilmesinin 1383. yıl dönümü dolayısıyla anma programı düzenlendi.
Kars'ta Kerbela şehitleri anıldı

Irak'ın Kufe kenti yakınlarındaki Kerbela Çölü'nde, Emevi Devleti'nin ilk halifesi Muaviye bin Ebu Süfyan'ın ölümünden sonra yerine geçen oğlu, Emevilerin 2'nci Halifesi Yezid bin Muaviye'nin, Hazreti Hüseyin'in kendisine biat etmesini istemesi nedeniyle yaşanan üzücü hadiseler, Hazreti Muhammed'i ve onun ehlibeytini seven müminleri derinden yaraladı.

Hazreti Hüseyin ve beraberindekilerin, muharrem ayının 10'uncu günü olan Aşure Günü'nde şehit edilmeleri nedeniyle bugün, "matem günü" olarak görülüyor ve Kerbela şehitleri, bugün düzenlenen etkinliklerle yad ediliyor.

Hazreti Ali Çarşı Camisi önünde bir araya gelen, ellerinde Türk bayrağı ile Atatürk ve Hazreti Ali'nin posterlerini taşıyan yaklaşık 10 bin kişilik grup, anma programı kapsamında yürüyüşe başladı.

Gruptakiler, Faikbey Caddesi'nden Işıklı Ehlibeyt Camisi önüne kadar mersiyeler eşliğinde sine dövüp, vücutlarına zincir vurdu.

Okunan mersiyelerde bazı vatandaşlar gözyaşlarını tutamadı. Siyah elbise giyen kadınlar, ellerinde dev zülfikar kılıcıyla yürüyüşe katıldı.

Yürüyüşte çocukların taşıdığı, üzerinde "Hazreti Ali Asger (A.S)" yazan sembolik tabut dikkati çekti.

Hazreti Ali Çarşı Camisi önünde başlayan Faikbey, Gazi Ahmet Muhtar Paşa ve Cumhuriyet caddelerinde devam eden yürüyüş, Yeni Mahalledeki tören alanında tamamlandı. Toplanma alanında bir araya gelen vatandaşlar sine ve deste vurarak gözyaşlarına hakim olamadı.

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, yaptığı konuşmada, tüm şehitlerin zulme ve esarete boyun eğmediğini, canları pahasına, İslam, vatan, bağımsızlık ve al bayrak uğruna şehadet şerbeti içtiklerini söyledi.

Muharrem ayının 10'uncu günü meydana gelen Kerbela olayının, çetin bir imtihanın, haksızlık karşısında direnmenin, ilahi kıyamın adı olduğunu aktaran Öksüz, "Kerbela, karanlıkla-aydınlığın, hakla-batılın savaşıdır ve elbette hak galip gelmiştir. Kerbela, batıla, zulme, esarete başkaldırının destanıdır. Kerbela olayı, tüm Müslümanların ortak hafızasında yer alan, asırlardır hiç dinmeyen çok büyük bir acı, aynı zamanda tarihi bir ibret vesikasıdır" dedi.

Kars Ehlibeyt Alimleri Birliği Derneği Başkanı ve Ehlibeyt Işıklı Cami Alimi Seyit Ahmet Erdem de Kerbela şehitlerinin şehadetlerinin yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, "Bundan 1383 yıl önce Kerbela'da peygamberimizin evlatlarına eşi benzeri görülmeyen bir zulüm yapılmıştır. O günden bu yana İslam'ın ve bütün Müslümanların ve hatta bütün insanların kanayan yarası olarak devam etmiştir." diye konuştu.

Katılımcılar daha sonra Yeni Mahalle Asri Mezarlıkta dualar okudu, burada katılımcılara helva dağıtıldı.

TRT

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler

Başbakanlık, batık çevresinde yürütülen dip arama çalışmalarında iki naaşa ulaşıldığını açıkladı. Açıklamaya göre, batığın yaklaşık 1.

Güzelyurt Sağlık Merkezi’nde sadece güvenlik varmışGüzelyurt Sağlık Merkezi’nde sadece güvenlik varmış

Her avukat güvenilir değildir!Her avukat güvenilir değildir!

Ölüme sürerken 259 insanın can güvenliği önceliğiniz değildi!Ölüme sürerken 259 insanın can güvenliği önceliğiniz değildi!

  • Belki bir kez daha Yaradan’ın hikmetini hatırlarız…06 Ekim 2026 Salı 16:33
  • Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı, alabora olan gemiyle ilgili iddiaların araştırılacağını söyledi26 Eylül 2026 Cumartesi 15:58
  • Hemşireler ve Ebeler Birliği, feribot faciası sonrası görev yapan tüm sağlık çalışanlarına teşekkür etti06 Ekim 2026 Salı 16:33
  • Gemi kazasında kayıp olan 18 vatandaş için arama kurtarma çalışmaları ikinci gününde06 Ekim 2026 Salı 16:33
  • “Sorumluluk makamında oturanlar, artık bedel ödemeyi de bilmelidir”26 Eylül 2026 Cumartesi 15:58
  • Gemi kazasıyla ilgili iddialara yanıt verilmeli26 Eylül 2026 Cumartesi 15:58
  • Akpınar, gemi kazasıyla ilgili Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’na yazılı soru sundu20 Eylül 2026 Pazar 15:28
  • “Faciada ihmali bulunan herkesin makamına ve konumuna bakılmaksızın hesap vermesi gerek”31 Ağustos 2026 Pazartesi 13:58
  • “Olayın tüm yönleriyle araştırılmasını ve sorumluların gereken en ağır cezayı almasını istiyoruz”20 Eylül 2026 Pazar 15:13
  • “Gemi faciası ardından hava yolu bilet fiyatlarında yaşanan olağanüstü artış kabul edilemez”31 Ağustos 2026 Pazartesi 13:53
  • 1/20
    SON DAKİKA HABERLER
    YAZAR
    SPOR
    FOTO GALERİ
    VİDEO GALERİ
    12345678
    Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.