• BIST 9432.55
  • Altın 4094.521
  • Dolar 38.4006
  • Euro 43.6853
  • Lefkoşa 14 °C
  • Girne 17 °C
  • Mağusa 11 °C
  • İskele 11 °C
  • Güzelyurt 13 °C
  • Lefke 14 °C

Giresun Valiliği'nden 'şüpheli mantar' uyarısı

Giresun Valiliği, doğada yetişen mantarlar hususunda dikkatli olunması, şüpheli mantarın kesinlikle tüketilmemesi uyarısında bulundu.
Giresun Valiliği'nden 'şüpheli mantar' uyarısı

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Çamoluk ilçesinde 14 kişinin mantardan zehirlenerek hastaneye kaldırıldıkları anımsatıldı.

Tedavileri devam eden kişilere acil şifalar dilenen açıklamada, "Doğada yetişen mantarlar hususunda tüm vatandaşlarımızın son derece dikkatli olmasını ve şüpheli mantarın kesinlikle tüketilmemesini önemle hatırlatıyoruz." ifadesine yer verildi.

İl Sağlık Müdürlüğünün yazılı açıklamasında ise 14 kişinin Giresun, Trabzon, Sivas ve Gümüşhane'deki hastanelerde tedavilerine devam edildiği açıklandı.

Ülke genelinde yağışların artması nedeniyle doğada yetişen mantarların üremesi ve tüketimin artmasına bağlı zehirlenme vakalarının yaşanabileceğine işaret edilen açıklamada, "Doğal ortamlarda yetişen ve yapısında zehir bulunan mantarların taze, kurutulmuş veya konserve şeklinde çiğ veya pişirilmiş olarak yenilmesi neticesinde ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenmeler görülmesi olasıdır. Zehirlenme belirtileri, mantarda bulunan zehrin niteliğine göre 2 ile 6 saat içinde ortaya çıkabilmekte ve çeşitlilik gösterebilmektedir." denildi.

"Belirtiler halinde sağlık kuruluşlarına başvurun"

Açıklamada, mantarın yenilmesinin ardından 2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme belirtilerinin görülebileceği ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

"Bazı türlerin yenmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer, böbrek fonksiyon bozuklukları ve ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilmektedir. Vatandaşlarımızın doğada yetişen ve zehirli olması muhtemel mantarları kesinlikle tüketmemeleri ancak tüketmeleri sonucunda ilgili belirtilerin görülmesi halinde en yakın sağlık kuruluşumuza başvurmaları hayati önem taşımaktadır."

TRT

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.