• BIST 8910.2
  • Altın 2238.527
  • Dolar 32.3411
  • Euro 35.1294
  • Lefkoşa 22 °C
  • Girne 21 °C
  • Mağusa 22 °C
  • İskele 22 °C
  • Güzelyurt 20 °C
  • Lefke 22 °C

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Deprem felaketinde ikinci aşamaya geçtik

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye'deki deprem sonrası yaşanan sıkıntıların çok hızlı bir şekilde çözülerek geride bırakıldığını, şimdi ise deprem bölgesinin eskisinden çok daha güçlü bir şekilde ayağa kaldırılması aşamasına geçildiğini söy
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Deprem felaketinde ikinci aşamaya geçtik

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ı ziyaret etti.

Başkent Lefkoşa'daki Cumhurbaşkanlığında gerçekleşen ziyarette, Tatar ve Oktay bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ziyarette yaptığı konuşmada, Kahramanmaraş merkezli depremin akut döneminin 3 haftada geçirildiğini dile getirdi.

Oktay, şöyle devam etti:

"Deprem sonrası yaşanan sıkıntıları çok hızlı bir şekilde çözerek geride bıraktık. Şimdi yaklaşık 3 milyon insanımızı geçici barınma merkezlerimize aldık. Sosyal konutlarımızda, kamu binalarında onlara barınma hizmetlerini sunuyoruz. Hamdolsun şu an kalıcı konutların tekrardan eskisinden daha güçlü ayağa kalkacak yapıda çalışmalarımızı çok güçlü şekilde hızlandırmış durumdayız.

Cumhurbaşkanımız başkanlığında, kısmet olursa da 319 bin binayı yani depremde her türlü hasarı gören, yıkılacak olan binaları 1 yıl içinde yaparak tekrar afetzedelere teslim etmek üzere çalışmalarımızı çok hızlı şekilde yürütüyoruz. Şimdi 2.aşamaya geçtik. Yani artık bu bölgenin ayağa kaldırılması olayı. Eskisinden ama çok daha güçlü bir şekilde ayağa kaldırılması olayı aşamasına geçtik." 

Konuşmasında depremden sonra yaklaşık 3 milyon kişinin iç göç yaşadığına, bunu ilk etapta afet bölgelerindeki çalışmaların hızlı yürümesi için teşvik ettiklerine dikkati çeken Oktay, şöyle konuştu:

"Deprem bölgesinden ayrılan yaklaşık 3 milyon vatandaşımızdan 1 milyonu tekrar yaşadıkları yerlere döndü. Deprem bölgesindeki çalışmalar tamamlandığında bu kez herkesin iline, ilçesine ve köyüne geri dönmesi için teşvik edeceğiz. Zarar gören illerimizden KKTC'ye de gelen depremzedeler oldu. Depremzedelere kapılarını açan KKTC yöneticilerine teşekkür ediyorum."

Deprem sonucu hayatını kaybeden vatandaşların yaşadığı binalarda kusuru olan müteahhidinden mühendisine, sahibinden tüm proje sorumlularına kadar çok sıkı bir adli soruşturmanın devam ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Şu anda yaklaşık 1600 yakın şüpheli var. Bunlardan 350'si tutuklanmış durumda ve içlerinde Adıyaman'daki İsias Otel ile ilgili tutuklular da bulunuyor. Biz adli sürecin tamamını yakından takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.

KKTC ziyareti sırasında depremde Adıyaman'daki otel enkazında kalarak yaşamlarını yitiren öğrenci, öğretmen ve velilerin aileleri ile de görüştüklerini aktaran Oktay, şunları kaydetti:

"Deprem sonrası ilk fırsatta Kıbrıs'a da bir ziyarette bulunmak istedik çünkü bu depremde aynı şekilde hayatını kaybeden Kıbrıslı kardeşlerimiz de var. Burada hem genç evlatlarımız, çocuklarımız vardı hem de 'Şampiyon Melekler' takımından Adıyaman'da anne babaları, antrenör ve öğretmenleri vardı. 35 canımızı orada kaybettik, tabii sonrasında 14 Kıbrıs vatandaşını daha depremde kaybettik. Depremde toplamda hayatını kaybeden 49 KKTC vatandaşı, bu gerçekten bizim yüreğimizi dağladı. Yani 50 binin üzerinde insanımızı kaybetmiş olmamız. Burada genç çocukları kaybetmiş olmamız. Hepimizin yüreğini çok derinden dağladı, Ciğerimizi derinden yaktı."

"Türkiye olarak sonuna kadar yanınızdayız"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ziyarette, İngiltere'nin başkenti Londra'da bir konferansa giderken Yunanistan bayrağı taşıyan bir grubun engelleme girişiminden dolayı KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a 'geçmiş olsun' diledi.

Londra'da Tatar'ın yaşadığı olayı yakından takip ettiklerini belirten Oktay, "Bu, Rumların ne kadar hazımsız olduğunu, gerçekten ne kadar çözüm istemediklerini yani bir kolejdeki konuşmaya dahi tahammül edemediklerinin çok net bir göstergesi. Bırakın çözüm masasında konuşmayı, orada yapılan olay, hem Rum'un hem de Yunan'ın burada yaptıklarının bir tezahüründen ibaret. Dolayısıyla Türkiye olarak, eşit egemen, uluslararası statüde eşit bir KKTC'nin varlığının ve bu şekilde tanınmasının ne kadar elzem olduğunun göstergesinin bu olay olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

Tatar'ın Londra'da karşılaştığı durumun, Kıbrıs davasında ne kadar haklı olduklarının da bir göstergesi olduğunu belirten Oktay, "Türkiye olarak sonuna kadar yanınızdayız" ifadesini kullandı.

Oktay, KKTC'de "Şampiyon Melekler"in aileleriyle görüştü

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde Adıyaman'da yıkılan otelin enkazında kalarak hayatını kaybeden KKTC'li öğrencilerin aileleriyle bir araya geldi.

Oktay, depremde hayatını kaybeden Gazimağusa Türk Maarif Koleji kız ve erkek voleybol takımındaki öğrenci, öğretmen ve velilerden oluşan 35 kişinin isimlerini yaşatmak ve eğitim faaliyetlerine destek vermek amacıyla yakınları tarafından kurulan Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği'nin temsilcileriyle Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği'nde görüştü.

Görüşmede, İsias Otel'in yıkılmasıyla ilgili soruşturmanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını vurgulayan Oktay, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliğine de bu konunun takibi konusunda talimat verdiklerini söyledi.

Dernek Başkanı Ruşen Karakaya ise eğitim odaklı bir dernek olduklarını ve Gazimağusa'da fen lisesi kalitesinde 32 derslik bir okul yaptırmak istediklerini kaydetti.

KKTC genelinde yer alan 26 okula da hayatını kaybeden öğrencilerin isimlerini vermek istediklerini anlatan Karakaya, her bir öğrenci adına dernek marifetiyle 27 farklı başarı bursu vereceklerini de söyledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, hayatını kaybeden öğrencilerden Doruk ve Alp Akın'ın ailesini de Gazimağusa'daki evinde ziyaret ederek, yakınlarına başsağlığı ve sabır diledi.

Oktay, Türkiye'den KKTC'ye giden depremzedelerle görüştü

Lefkoşa'da bulunan Hala Sultan Camisi'ndeki iftardan önce Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenerek, KKTC'ye gelen depremzedelerle görüşen Oktay, sorunlarını dinledi, çözümü için gerekenin yapılacağını söyledi.

Deprem nedeniyle Türkiye ve KKTC'deki tüm vatandaşların üzüntü içinde olduğunu hatırlatan Oktay, şöyle devam etti:

"Hep birlikte üzüldük ama aynı şekilde 85 milyon bir ve beraber olduk. Dayanışma içerisinde olduk. Ve hamdolsun şu anda 11 ilimiz dahil hemen hemen hepsinde bu sıkıntılı dönemi geride bırakmayı Cumhurbaşkanımızın liderliğinde başardık. Yani bizim millet olarak böyle bir güzel yanımız da var. Zor zamanlarda bir ve beraber olmasını biliyoruz. Hep birlikte 'akut dönem' diye tabir ettiğimiz sıkıntılı dönemi geride bıraktık. Tamamen evleri yıkılan, yıkılacak olan, ağır ve orta hasarlı olan tüm vatandaşlarımızı da geçici barınma merkezlerine aldık."

Oktay, konuşmasının ardından KKTC Başbakanı Ünal Üstel ile iftar programına katıldı, vatandaşlarla sohbet etti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Deprem felaketinde ikinci aşamaya geçtik

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Deprem felaketinde ikinci aşamaya geçtik

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Deprem felaketinde ikinci aşamaya geçtik

TRT

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.