• BIST 12433.5
  • Altın 6934.98
  • Dolar 44.877
  • Euro 52.8217
  • Lefkoşa 23 °C
  • Girne 22 °C
  • Mağusa 23 °C
  • İskele 23 °C
  • Güzelyurt 20 °C
  • Lefke 23 °C

Çeyiz sandıklarının gözdesi iğne oyaları kayıt altına alınıyor

Kütahya'nın kültürel değerlerinden olan ve genellikle gelinlik kızların çeyizlerini süsleyen iğne oyaları kadınların elinde yeniden hayat buluyor.
Çeyiz sandıklarının gözdesi iğne oyaları kayıt altına alınıyor

Kentin kadim kültürünü araştırarak kayıt altına alan Kütahya Olgunlaşma Enstitüsü, bu kez yaklaşık 200 yıllık geçmişe sahip iğne oyalarıyla ilgili çalışma yaptı.

Enstitüde görevli 7 usta öğreticiden oluşan ekip, yaklaşık 2,5 yıl süren çalışma ile 120 iğne oyasının replikalarını hazırladı. Bu oyalardan bazılarının "Canan", "Zengin taktı fakir baktı", "Tefebaşı", "Torun gülü", "Ihlamur", "Gönül çelen", "Meclis kuruldu", "Ebegümeci", "Kestane çiçeği", "Malak sattıran" gibi isimleri bulunuyor.

Kadın usta öğreticiler, genellikle başörtüsü ve yazmalara takılan iğne oyalarını ev aksesuarı ve çeşitli süs eşyalarına da uyguladı.

İğne oyaları Frig çevresinde tanıtılıyor

İğne oyaları, Kütahya-Eskişehir kara yolunun 32. kilometresindeki Frig Çevre ve Medeniyet Tanıtım Merkezi'nde sergilenerek ziyaretçilere tanıtılıyor.

Kütahya Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Elif Telli,  "Enstitü olarak kentin kadim kültürünü tanıtmak üzere hemen her yıl bir tema üzerinde çalışıyoruz. Yaklaşık 2,5 yıl önce de iğne oyaları için il merkezimiz ve ilçelerimizde araştırmalarımıza başladık. Tabir yerindeyse kadınlarımızın çeyiz sandıklarına kadar bakarak iğne oyalarımızı ortaya çıkardık. Sonrasında bu oyalarımızın replikalarını yaptık. Çalışmayı yaparken iğne oyalarımızı sadece kına gecelerinde, danelerde (yazma) kullanılan aksesuar olmasın diye bazı ev aksesuarı ürünler ile süs eşyalarına da uyguladık. Çiniyle kullandığımız bazı iğne oyalarımız da oldu. Bunları daha da çeşitlendirmeyi planlıyoruz" dedi.

Telli, iğne oyalarına coğrafi işaret tescil belgesi alabilmek için Türk Patent ve Marka Kurumuna yaptıkları başvurunun yakın zamanda sonuçlanmasını beklediklerini söyledi.

TRT

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Görüp görebileceğimiz en mükemmel Belediye BaşkanıGörüp görebileceğimiz en mükemmel Belediye Başkanı

  • Özçınar bir seçim daha kazanır desem…❗️✍️06 Nisan 2026 Pazartesi 16:48
  • Halk Özçınar’dan neden memnun12 Nisan 2026 Pazar 17:08
  • Kurucu Meclis Üyesi, eski bakanlardan Salih Coşar hayatını kaybetti08 Mart 2026 Pazar 10:46
  • Yine kaza yine ölüm!08 Mart 2026 Pazar 10:46
  • Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Azerbaycan Zafer Günü’nü kutladı08 Kasım 2025 Cumartesi 23:33
  • Dışişleri: Norveç’in silah yasağını kaldırması geleneksel barış odaklı dış politikası ile çelişiyor08 Kasım 2025 Cumartesi 23:33
  • Yetkili Muhasipler ve Yetkili Muhasip Denetçiler Enstitüsü Genel Kurulu yapıldı08 Kasım 2025 Cumartesi 23:33
  • “Saraydan Kız Kaçırma” operası Antalya Kültür Yolu Festivalinde!08 Nisan 2026 Çarşamba 02:08
  • Cenapoğlu: “TAM PARTİ, Lefke’den Dipkarpaz’a kadar sokakları inletecek”08 Nisan 2026 Çarşamba 02:08
  • İsrail gazetesi yazdı! ‘Gazze’deki Türk tuzağı, Tel Aviv için felaket’08 Nisan 2026 Çarşamba 02:08
  • SPOR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.