• BIST 13122.58
  • Altın 6726.24
  • Dolar 48.6701
  • Euro 55.8878
  • Lefkoşa 21 °C
  • Girne 23 °C
  • Mağusa 21 °C
  • İskele 21 °C
  • Güzelyurt 20 °C
  • Lefke 21 °C

Afyonkarahisar'dan 6 ülkeye tatlı su kereviti ihraç ediliyor

Türkiye'deki tatlı sulardan avlanan kerevitler, Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesindeki tesiste dere otu sosuyla işlenerek İsveç, Rusya, Moldova, Ukrayna, İsrail ve ABD'ye ihraç ediliyor.
Afyonkarahisar'dan 6 ülkeye tatlı su kereviti ihraç ediliyor

İlçeye bağlı Dikici Köyü'nde kurulu firma, 22 yıldır Isparta'nın Eğirdir Gölü ağırlıklı olarak Kırşehir ve Elazığ'daki tatlı su kaynaklarından temin edilen "Astacus Leptodactylus" cinsi kerevitleri işliyor.

Tatlı su ıstakozu olarak da bilinen kerevitler, tesisteki havuzlarda bir gün boyunca dinlendirildikten sonra çoğunluğu kadın işçiler tarafından seçme, boylama, haşlama, paketleme, dere otu sosuyla pastörizasyon ve soğutma işlemlerinden geçiriliyor.

Firmanın yönetim kurulu başkanı Vehbi Merzeci, Türkiye'de yılda yaklaşık 1000 ton tatlı su kereviti üretildiğini ve bunun büyük bölümünün ihraç edildiğini söyledi.

Merzeci, "İsveç'te her yıl ağustosta kerevit festivali düzenleniyor. Bizden de özellikle dere otu sosuyla pastörize edilmiş olanı talep ediliyor. Bizim de ihracatımızın ağırlık merkezi İsveç'tir. Bunun yanında Rusya, Moldova, Ukrayna, İsrail ve ABD'ye ürün gönderiyoruz. Ülkemizin kerevit ihracatı 5 ile 10 milyon dolar arasında. Biz de bu ihracatın yaklaşık yüzde 50'sini gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

"Kerevit pazarını Uzak Doğu ülkeleri belirliyor"

Dünyada kerevit pazarında Uzak Doğu ülkelerinin belirleyici olduğuna dikkati çeken Merzeci, şunları söyledi:

"Çin Halk Cumhuriyeti'nde iç piyasa satışı ve ihracatları bir milyon tona ulaşan üretim bulunuyor. Türkiye ise bu rakamın çok aşağı seviyesinde. Ayrıca ülkemizde yetişen kerevit cinsiyle dünyadaki diğer ülkelerin kerevitlerinden farklıdır. Avrupa'da 'Astacus Astacus' cinsi kerevit yetiştirilirken Türkiye ve Doğu Avrupa'da 'Astacus Leptodactylus' cinsi bulunuyor. Uzak Doğu ülkelerinde ise 'Clarkii' cinsi kerevitler yetiştiriliyor. Türkiye'de üretilen kerevitler, genellikle Doğu Avrupa ülkeleri ile Rusya'da daha çok bilindiği için ihracatı da rahat yapılmaktadır."

"Sürdürebilirlik sorunu var"

Vehbi Merzeci, Türkiye'nin kerevit ihracatının 1985'e kadar yüksek seviyelerde seyrettiğini ancak "kerevit vebası" nedeniyle 2000'li yıllara kadar kerevit avcılığı ve işlemesinin durduğunu belirtti.

2000'li yılların başlarında yeniden kerevit ihracatına başladığını söyleyen Merzeci, "Ülkemizin önceki yıllarda 10 bin tonlara ulaşan ihracat rakamları, bu tarihten sonra 1000 tona düşmüştür. Türkiye'de kerevit üretiminde sürdürebilirlik sorunu vardır" dedi.

TRT

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler


Girne açıklarında yaşanan deniz felaketinin ardından
  • “Sorumluluk makamında oturanlar, artık bedel ödemeyi de bilmelidir”16 Eylül 2026 Çarşamba 15:13
  • Gemi kazasıyla ilgili iddialara yanıt verilmeli16 Eylül 2026 Çarşamba 15:13
  • Akpınar, gemi kazasıyla ilgili Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’na yazılı soru sundu16 Eylül 2026 Çarşamba 15:13
  • “Faciada ihmali bulunan herkesin makamına ve konumuna bakılmaksızın hesap vermesi gerek”31 Ağustos 2026 Pazartesi 13:58
  • “Olayın tüm yönleriyle araştırılmasını ve sorumluların gereken en ağır cezayı almasını istiyoruz”16 Eylül 2026 Çarşamba 14:58
  • “Gemi faciası ardından hava yolu bilet fiyatlarında yaşanan olağanüstü artış kabul edilemez”31 Ağustos 2026 Pazartesi 13:53
  • Gemi kazası zanlıları aleyhine “tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ölüme sebebiyet verme” suçlaması getirildi31 Ağustos 2026 Pazartesi 13:53
  • Özel, Başçeri ve Dinçyürek Nalbantoğlu Hastanesi’ni ziyaret etti31 Ağustos 2026 Pazartesi 13:53
  • Deniz felaketinde kurtarılan 19 kişinin tedavisi sürüyor31 Ağustos 2026 Pazartesi 13:48
  • “Facia bağımsız ve şeffaf şekilde araştırılmalı, siyasi ve idari makamlar sorumluluk üstlenip hesap vermeli”31 Ağustos 2026 Pazartesi 13:48
  • 1/20
    SON DAKİKA HABERLER
    YAZAR
    SPOR
    FOTO GALERİ
    VİDEO GALERİ
    12345678
    Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.