• BIST 9079.97
  • Altın 2307.251
  • Dolar 32.3024
  • Euro 35.0637
  • Lefkoşa 17 °C
  • Girne 17 °C
  • Mağusa 17 °C
  • İskele 17 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • Lefke 17 °C

Washington Post: Trump, Selman'ın yalanlarını savunuyor

Amerikan Washington Post gazetesi, "Trump, Muhammed Bin Selman'ın yalanlarını savunuyor. Kongre gerçekler üzerinde ısrarcı olmalı" başlığıyla bir yazı yayımladı.
Washington Post: Trump, Selman'ın yalanlarını savunuyor

Washington Post gazetesi, Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili hesap verme zorunluluğundan kurtulmak için yalan yollara başvurduğunu ve Donald Trump yönetiminin buna yardım ettiğini öne sürdü.

Washington Post gazetesinde yer alan yazıda, perşembe günü Riyad'da bir savcının Veliaht Prensi bütün suçlardan muaf tutan ve mevcut gerçeklerle çelişen bir açıklama yaptığı belirtilerek, bu davanın "kökenine inme" sözü veren ABD Başkanı Donald Trump'ın, bu üstünü örtme durumunu reddetmek yerine kabullendiği ifade edildi.

Gazete, "ABD Hazine Bakanlığı, Kaşıkçı cinayetine ismi karışmış 17 Suudi şüpheliye yaptırım uyguladı fakat Muhammed Bin Selman'ı ve üst düzey istihbarat yetkililerini bundan muaf tuttu" değerlendirmesine yer verdi.

Yazıda ayrıca, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatının (CIA), Kaşıkçı'nın öldürülmesi emrini Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın verdiği sonucuna ulaşmasına rağmen, Trump'ın Suudi lideri desteklediğine dikkat çekildi.

İstihbarat yetkililerinin, vardıkları bu sonuçla ilgili aralarında ses kayıtlarının, cinayet ekibinin lideri ve Washington'daki Suudi büyükelçi arasında geçen telefon görüşmelerinin bulunduğu kanıtlar konusunda Trump'ı bilgilendirdikleri dile getirildi.

Beyaz Saray'ın, "33 yaşındaki Prensi stratejik bir müttefik olarak görme kararının yanlışlığını kabullenme olacağı için" Trump'ın, Selman'ın sorumluluğunu kabul etmediğine işaret edildi.

"Kongre harekete geçmeli"

Yazıda, Kongrenin ABD dış politikasını yalanlar yerine gerçekler üzerine kurma konusunda harekete geçmesi gerektiğine işaret edildi.

3 Cumhuriyetçi ve 3 Demokrat senatörün, Suudi Arabistan yönetimi ya da Kraliyet ailesinden Kaşıkçı cinayetiyle ilgisi olanlara ABD yönetimi tarafından 30 gün içinde yaptırım uygulanmasıyla ilgili teklif sunacakları belirtilen yazıda, teklifte ayrıca Suudi Arabistan'a ABD'den yapılan silah satışının durdurulmasının da yer alacağı kaydedildi.

Gazetenin yazısında, Beyaz Saray, Veliaht Prensinin yalanlarına yardım etmeye devam ederse, Kongrenin kararlı bir şekilde harekete geçmesi gerektiği vurgulandı.

Senatör Corker'dan Selman'la ilgili açıklama

ABD Tennessee Senatörü Bob Corker, sosyal medya sitesi Twitter'daki hesabından yaptığı paylaşımda, her şeyin Kaşıkçı'nın öldürülmesi emrini Muhammed bin Selman'ın verdiğine işaret ettiğini dile getirerek, Trump yönetiminin, Selman'ın emirlerini yerine getiren kişileri infaz etmeden önce sorumluluğunu yerine getiren güvenilir bir karara varması gerektiğini belirtti.

Sanders'tan ABD yönetimine çağrı

Bağımsız Vermont Senatörü Bernie Sanders da Twitter hesabından, ABD yönetimine Suudi Arabistan'la ilişkilerini yeniden değerlendirme çağrısı yaptı.

Sanders, "CIA, Selman'ın Kaşıkçı'yı öldürme emrini verdiğini doğruladı. ABD yönetimi zalim Suudi diktatörlüğüyle ilişkilerini yeniden değerlendirmeli ve Yemen'deki savaşı desteklemeye son vermelidir" ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.