• BIST 8727.4
  • Altın 2237.619
  • Dolar 32.3325
  • Euro 35.1174
  • Lefkoşa 15 °C
  • Girne 17 °C
  • Mağusa 16 °C
  • İskele 16 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • Lefke 15 °C

Türksat 5B'de uydu seviyesi testleri başladı

Türksat Başkanı Şen, "Türksat 5B'de uydu seviyesi testlerine başladık. Çalışmalar uydunun 2021 yılının 2'nci çeyreğinde uzaya gönderilme programına uygun şekilde devam ediyor." dedi.
Türksat 5B'de uydu seviyesi testleri başladı

Türksat AŞ'nin 2017 ve 2018 yılı hesapları, TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonunda görüşüldü.

Türksat AŞ Genel Müdürü Cenk Şen, komisyonda yaptığı konuşmada, Türksat'ın uydu ve uzay teknolojilerinde ülkenin haberleşme ihtiyacını karşıladığını, kablo hizmetlerinde abonelere zengin içerikli TV ve genişbant internet hizmetleri sunduğunu, e-Devlet ve bilişim hizmetlerinde vatandaşların hayatını kolaylaştırdığını anlattı.

Şen, Bilgi ve iletişim teknolojileri ile uydu ve kablo ağı üzerinden hizmetler vermek, bu kapsamda sosyal sorumluluk bilinciyle ülkenin teknolojik değişim, gelişimine öncülük etmek misyonuyla çalışan Türksat'ın 2020 sonunda net satışlarının 2 milyar lirayı aşmasının beklendiği bilgisini paylaştı.

Esas faaliyet karlarını 2019'da, bir önceki yıla kıyasla yüzde 32 gibi önemli bir oranda artırarak 555 milyon liraya, net dönem karını ise 451 milyon liraya yükselttiklerini anlatan Şen, "Bizim için en önemli finansal performans göstergesi olan Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Karımızı (FAVÖK) 2019'da 807 milyon liraya, FAVÖK marjını ise yüzde 46'ya çıkardık." dedi.

"Türksat 5A haberleşme uydusunu aralık ayı içinde uzaya fırlatıyoruz"

Şen, kurulduğu günden bugüne uydu hizmetlerinde Türksat 3A, 4A, 4B, 5A, 5B ve 6A haberleşme uyduları, kablo hizmetlerinde altyapı genişletme ve yükseltme çalışmaları, bilişim alanında ise donanım ve sistem yatırımları ile bugünkü değeri 10,9 milyar lirayı aşan tutarda yatırım yapıldığı bilgisini paylaştı.

Şen, şöyle devam etti:

"Uzayda uydu sahibi 30 ülkeden biri olan Türkiye'nin, Türksat 5A, Türksat 5B ve Türksat 6A haberleşme uydularını kullanmaya başlamasıyla uzayda aktif haberleşme uydu sayısı 6'ya yükselecek. Pek yakında uzaya gönderilecek olan Türksat 5A haberleşme uydumuzla 31 derece doğu yörüngesindeki frekans ve yörünge haklarımızın korunmasını hedefliyoruz. Türksat 5A haberleşme uydusunu aralık ayı içinde uzaya fırlatıyoruz. Türksat 5B'de uydu seviyesi testlerine başladık. Çalışmalar uydunun 2021 yılının 2'nci çeyreğinde uzaya gönderilme programına uygun şekilde devam ediyor. 2021 yılı içinde hizmete alınacak Türksat 5B uydusu, Ka-Bant hizmetlerinin de entegre edilmesi ile Türksat, Global Ka-Bant hizmeti verebilir duruma gelecek."

"Ka-Bant anten üretimi-montaj faaliyetlerine devam ediliyor"

Türksat'a ait uydu kontrol ve yer istasyonları, frekans gözlem, TV uplink, teleport ve Ka-Bant uydu sistemleri faaliyetlerinin yürütebilmesi için de Gölbaşı yerleşkesinden farklı bir noktada yedeklik sistemi kurulmasına devam ettiklerini anlatan Şen, Ankara Kahramankazan ilçesindeki Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi bölgesinde alınan arsanın proje çalışmalarına ve Ka-Bant anten üretimi-montaj faaliyetlerine devam ettiklerini kaydetti.

"Vatandaşlarımızı kamu hizmetlerine ulaştırmanın mutluluğunu yaşıyoruz"

Şen, Türkiye'nin en büyük bilişim projeleri arasında yer alan e-Devlet Kapısı'nı Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi adına işlettiklerine dikkati çekerek, "Bugün 51 milyonun üzerinde kayıtlı kullanıcıya ulaşan e-Devlet Kapısı ile vatandaşlarımızı kamu hizmetlerine 7 gün 24 saat ulaştırmanın mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.

BELGENET 370 bini aşan kullanıcı tarafından kullanılıyor

Tamamı şirket kaynaklarıyla geliştirilen elektronik belge yönetim sistemi BELGENET'in alanında lider ürün haline geldiğine işaret eden Şen, BELGENET'in, bugün standartlara tam uyumlu profesyonel ürün olarak 76 kurumda, 370 bini aşan kullanıcı tarafından kullanıldığı bilgisini paylaştı.

Türksat A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yüksek de komisyonda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin uydu ve uzay teknolojileri alanında görünen yüzü olan şirketin, bölgesinde liderliğini sürdürürken, dünya çapında da söz sahibi şirketler arasında yer almak için çalışmalarını yürüttüğünü söyledi.

"TFRS ve Türkiye Finans Raporlama sistemlerine göre kar ettik"

Milletvekillerinin görüş ve önerilerinin ardından sorularını yanıtlayan Şen, ekibiyle Kablo TV'de çok ciddi çalışmalar yaptıklarını, son iki yıldır Kablo TV'nin kar ettiğini aktardı.

Şen, "Türksat AŞ 2018, 2019 ve 2020 yıllarında Türkiye Finansal Raporlama Standardı (TFRS) ve Türkiye Finans Raporlama sistemine göre kar etti." diye konuştu.

Uydu kullanım ücretlerinde sabit kur kullandıkları dile getiren Şen, uydu kullanım ücretlerinde faturaların TL olarak kesildiğini söyledi.

Daha sonra sonra Türksat AŞ'nin 2017-2018 yılı hesapları, genel görüşe sunuldu.

TRT

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.