• BIST 8886.87
  • Altın 2239.383
  • Dolar 32.3397
  • Euro 35.1137
  • Lefkoşa 20 °C
  • Girne 21 °C
  • Mağusa 21 °C
  • İskele 21 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • Lefke 20 °C

TÜBA'nın koronavirüs raporu zenginleştirildi

Türkiye Bilimler Akademisinin, halkı sağlıklı bilgiye ulaştırmak için hazırladığı COVID-19 Küresel Salgın Değerlendirme Raporu, kaynaklar zenginleştirilerek güncellendi.
TÜBA'nın koronavirüs raporu zenginleştirildi

COVID-19 Küresel Salgın Değerlendirme Raporu'nu, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Kanser, Gıda ve Beslenme ile Sürdürülebilir Kalkınma, Finans ve Çevre Çalışma Grubu, TÜBA Genç Akademi ve Koronavirüs Bilim Kurulu üyelerinin de aralarında bulunduğu uzman bilim insanları bir araya gelerek hazırladı.

Rapor, ulusal ve uluslararası gelişmeleri değerlendiren açık kaynaklardan da yararlanarak oluşturuldu.

Bakanlığın altyapı verileri güncellendi

Rapor, en başta tıp olmak üzere iktisattan ekonomiye pek çok alanda gerçekleştirilen çalışmaları ve alınan önlemlerle ilgili açıklayıcı verileri içeriyor. 10 Mayıs'ta Güncelleme 4.0 versiyonuyla COVID-19'un ülkedeki ve dünyadaki güncel seyrini ve etkilerini gösterir veriler ışığında hazırlanan rapor, daha teorik ve kapsamlı olarak yeniden ele alındı.

Son olarak 5.0 versiyonuyla hazırlanan rapora, "Serolojik Tanı-Seroprevalans: Bir Enfeksiyon Hastalığının Tanı Süreci", "Dünya Sağlık Örgütünün Küresel Salgınlardaki Rolü ve Önemi" başlıkları da eklendi. Ayrıca Sağlık Bakanlığının sağlık donanımı ve altyapı verileri güncellendi.

Zengin ve detaylı kaynakça

Raporun ilk bölümü terminoloji, tanımlar, tarihçenin yanı sıra Türkiye'de COVID-19 salgınının durumu ve ülkenin mevcut sağlık altyapısı hakkında açıklayıcı veriler sunuyor.

COVID-19 ile ilgili salgın süreç yönetiminin bulunduğu ikinci bölümde, Pandemi Süreç Yönetimi, Bilim Disiplinleri Etkileşimi ve Bilişim Teknolojileri ele alındı. Üçüncü bölümde, pandeminin diğer bilim disiplinleriyle etkileşimi değerlendiriliyor.

Dördüncü bölümde, salgının ekonomik ve toplumsal etkilerine, tarihteki benzer salgınlara da değinilerek, gelecek projeksiyonu ortaya konuluyor. Beşinci bölümde, dünya bilim akademilerinin COVID-19 raporlamalarının yanı sıra TÜBA üyelerinin yürüttüğü bazı COVID-19 araştırma ve projeleri bulunuyor. Raporun son kısmında Türkiye'de ve dünyada hangi kanallardan veriye ulaşılabileceği hakkında zengin ve detaylı kaynakça yer alıyor.

Filyasyonla ilgili bilimsel veriler de bulunuyor

Raporda güncellenmiş şekilde temel üreme sayısı ve toplumsal bağışıklık konuları da bulunuyor. Ayrıca, OECD ve UNESCO'nun pandemi sürecine dair raporlarındaki veriler, COVID-19 hakkında öne çıkan başvuru kaynakları son güncellemeyle zenginleştirildi.

COVID-19 küresel salgınıyla mücadelenin ülkeler arası değerlendirme kıstaslarına ve küresel salgının ülke ekonomilerine maliyetleri konularına başlıklar açılan raporda, sürveyans bilgileri ve filyasyonla ilgili bilimsel veriler de yer aldı.

Raporun tüm versiyonlarına "www.tuba.gov.tr" internet adresi üzerinden erişilebiliyor. 

TRT

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.