• BIST 8718.11
  • Altın 2246.816
  • Dolar 32.3324
  • Euro 35.1911
  • Lefkoşa 12 °C
  • Girne 14 °C
  • Mağusa 11 °C
  • İskele 11 °C
  • Güzelyurt 11 °C
  • Lefke 12 °C

Trump ve Putin'den tarihi zirve sonrası ortak basın toplantısı

ADA Haber
Trump ve Putin'den tarihi zirve sonrası ortak basın toplantısı

Helsinki'deki tarihi zirve sonrası Trump ile Putin ortak basın toplantısı düzenledi. Putin, görüşmelerde nükleer silahların kısıtlanması konusunun da ele alındığını söyledi. Putin, "Rusya asla ABD seçimlerine müdahale etmemiştir. ABD seçimlerine müdahale ettiğimiz iddiası saçmalık" dedi. Rusya soruşturmasıyla ilgili konuşan Trump da, "Seçimde kara bulut yok, Hillary Clinton'ı kolayca yendim" şeklinde konuştu.

Helsinki'deki tarihi zirve sonra ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ortak basın toplantısı düzenledi.

Putin'in konuşmasından satırbaşları şöyle: 

"Rusya asla ABD seçimlerine müdahale etmemiştir. ABD seçimlerine müdahale ettiğimiz iddiası saçmalık."

"Teröre karşı ortak çalışmanın önemini vurguladık."

Suriye konusunda gelişmeleri değerlendirdik. Hem Rusya hem ABD ordusu etkili bir iletişim kanallarını açması gerekiyor."

"İran'la nükleer anlaşmadan çekilmeyi de konuştuk. ABD, İran'la nükleer anlaşma konusundaki pozisyonumuzu biliyor."

"Rusya asla ABD seçimlerine müdahale etmemiştir Bu konuda herhangi bir spesifik materiyal varsa ortak olarak incelemeye hazırız."

"Başkan Trump'la birbirimizi anladığımızı düşünüyorum."

"Petrol ve doğalgaz alanında ABD de büyük bir güç. Hiçbirimiz fiyatların düşmesini istemiyoruz. Böyle birşey olduğunda doğalgaz üretiminin anlamı kalmıyor. Ancak bir fiyatların yükselmesini de istemiyoruz. Biz Ukrayna üzerinden doğalgaz sevkiyatına devam etmek istiyoruz."

PUTİN: SURİYELİ SIĞINMACILARA YARDIM, AB'YE GÖÇ BASKISINI AZALTIR

"Suriye'deki insani boyutu konuştuk. Avrupa ülkeleriyle birlikte çabalarımızı artıracağız. Aynı zamanda askeri kargo uçaklarımızla yardımların dağıtılmasını görüştük. İnsanlara yardım edebilirsek, Suriyeli sığınmacılara yardım, AB'ye göç baskısını azaltır. Ordularımızın başarılı bir şekilde işbirliği içinde olduğunu söyleyebilirim."

"Kırım sonusunda ABD "işgal" diya ama öyle değil. Biz orada bir referandum yaptık."

ABD Başkanı Donald Trump'ın konuşmasından satırbaşları ise şöyle: 

"Bir çok kritik konuda detaylı görüşmeler yaptık. Anlaşmazlık olan konuları detaylı olarak görüştük."

"Rusya ile yapıcı diyalog yeni yolları açacaktır."

"ABD seçimlerine müdahele konusunu doğrudan konuştum." 

"Küresel terör belası konusunda işbirliği sürdürülmeli."

"Parlak bir gelecek için daha güçlü bir diyaloğun ilk adımlarını attık"

"İran'ın DAEŞ ve terörle mücadeledeki başarımızdan fayda sağlamaması gerektiğini söyledim."

"Birlikte geçirdiğimiz saatler ülkelerimizin çıkarına oldu."

"Putin'e iyi bir rakibim dedim. Putin için rakibim derken kompliman yaptım."

"Rusya ile diyaloğumuzu çok daha önce sağlamalıydık. Buradaki soruşturma ülkemizi için tam bir felaket oldu. Seçimde kara bulut yok, Hillary Clinton'ı çok kolay yendim. Halk ve insanlar bunu anlıyor. Bu soruşturma iki nükleer güç arasındaki ilişkileri bozuyor."

TRUMP: SURİYE VE İSRAİL GÜVENLİĞİ İÇİN İŞBİRLİĞİ ARIYORUZ

"İsrail'le çok uzun zamadır dostuz. Suriye konusunda birşeyler yapmamız gerektiği konusunda hem fikiriz. Suriye ve İsrail'in güvenliği için işbirliği arıyoruz. İsrail'in güvenliğini sağlamak hem benim hem de Putin'in görmek istediği bir konu. Suriye'ye insani yardım konusunda ikimiz de istekliyiz. Ordularımız çok iyi anlaşıyorlar."

"Suriye krizi karmaşık. İki ülkenin işbirliği yüzbinlerce insanın hayatını kurtarma potansiyeline sahip."

İKİLİ GÖRÜŞME İKİ SAAT SÜRDÜ

Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de bugün bir araya gelen ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki ikili görüşme iki saatten fazla sürdü.

İkilinin baş başa görüşmesine sadece tercümanları katıldı. 

Görüşme sonrası kısa bir açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, "Putin ile yüz yüze görüşme iyi bir başlangıç" açıklaması yaptı. 

ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarihi zirvede buluştu.

TRUMP VE PUTİN'DEN BAŞ BAŞA GÖRÜŞME ÖNCESİ KISA AÇIKLAMA 

ABD Başkanı Donald Trump dünyanın ABD ile Rusya'nın iyi geçindiğini görmek istediğini belirterek, "Biliyorsunuz yıllardır söyledim; Rusya ile iyi geçinmek kötü değil, iyi bir şeydir" dedi.

Trump, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinden önce yaptığı açıklamada, "Gerçekten de dünyanın bizim iyi geçindiğimizi görmek istediğini düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Yaklaşık 2 yıldır ABD başkanlığı görevini yürüttüğünü hatırlatan Trump, "En sonunda olağanüstü ilişkilere sahip olacağımızı düşünüyorum. Biliyorsunuz yıllardır söyledim; Rusya ile iyi geçinmek kötü değil, iyi bir şeydir" diye konuştu.

Bugünkü zirvede ticaretten askeri ilişkilere geniş bir yelpazede konuların ele alınacağını belirten Trump, özellikle Çin konusu üzerinde durulacağının altını çizdi.

"Son yıllarda çok da iyi geçinemeyen iki ülke olarak önümüzde büyük fırsatlar olduğunu düşünüyorum" diyen Trump, "İki büyük nükleer gücüz. Nükleerin (kapasitenin) yüzde 90'ına sahibiz. Bu iyi değil, kötü bir şey. Bu konuda bir şey yapabileceğimizi umuyorum çünkü bu olumlu değil, olumsuz bir güç. O nedenle başka konuların arasında bunu da ele alacağız" şeklinde konuştu.

Dünyanın zirvenin sonucuna odaklandığını, kendisinin de özel görüşmeyi heyecanla beklediğini belirten Trump, "Hepimizin pek çok sorusu var ve ümit ediyorum ki cevapları bulacağız" dedi.

Trump, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, "ABD'nin yıllardır süren ahmaklığı ve akılsızlığı, şimdi de cadı avı nedeniyle Rusya ile ilişkiler hiçbir zaman bu kadar kötü olmamıştı" ifadelerini kullanmıştı.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanlığı da Trump'ın mesajına yanıt olarak sosyal medyadaki resmi hesabından "Katılıyoruz" ifadesini paylaşmıştı. 

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.