• BIST 8733.32
  • Altın 2234.448
  • Dolar 32.3362
  • Euro 35.1042
  • Lefkoşa 15 °C
  • Girne 17 °C
  • Mağusa 16 °C
  • İskele 16 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • Lefke 15 °C

TİM ve İTÜ'den Milli Uzay Programı'na katkı sağlayacak iş birliği

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) arasında Türkiye'nin "Milli Uzay Programı" hedeflerine katkı sağlayacak iş birliği protokolü imzalanacak.
TİM ve İTÜ'den Milli Uzay Programı'na katkı sağlayacak iş birliği

TİM, 11 Mart'ta imzalanacak protokolle, İTÜ Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarı bünyesinde, İnovaTİM koordinasyonuyla yürütülecek "Nano, Mikro, Küp Uydularda Çok Fonksiyonlu Güneş Paneli Ar-Ge Projesi"nin hayata geçeceğini açıkladı.

Projeyle, dünyada oldukça yaygınlaşan ve maliyeti çok düşük olan nano ile mikro uydular için çok fonksiyonlu, yerli güneş panelleri geliştirilecek.

Projenin 2023 yılında amacına ulaşmasıyla birlikte düşük maliyetle ve yenilikçi teknikler ile güneş panellerinin geliştirilmesi ve ihraç seviyesine gelmesi öngörülüyor.

"Uzay alt sistemini ülkemiz bilgi alt yapısında geliştireceğiz"

TİM Başkanı İsmail Gülle konuyla ilgili şöyle konuştu:

"Küresel uzay yarışında ülkemizi üst sıralara taşıyacak Milli Uzay Programı, inovasyonu ve inovasyon ekosistemini gururla destekleyen, tüm milli hedeflerimizin arkasında inovasyonun var olduğuna inanan TİM olarak bizleri oldukça heyecanlandırmıştır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın Milli Uzay Programı tanıtım toplantısında 'Göklere en çok yakışan bayrağımızı, hak ettiği yerlere taşıyacağız. Ayağımız dünyada, gözümüz uzayda olacak' açıklamalarının ardından yurt dışına bağımlı olduğumuz uzay alt sistemini ülkemiz bilgi alt yapısında geliştireceğiz. Böylece Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 yılında Milli Uzay Programı'mıza katkı sağlamayı hedefliyoruz."

Yurt dışına bağımlılığı azaltması hedefleniyor

Ar-Ge projesinin, Milli Uzay Programı Yol Haritası kapsamındaki 10 hedef arasından özellikle "Uydu Üretiminin Tek Çatı Altına Toplanması ve Yerli Uydu Geliştirme Programı", "Uzay Sanayi Ekosisteminin Geliştirilmesi" ve "Uzay Farkındalığı ve İnsan Kaynağının Geliştirilmesi" hedeflerine doğrudan katkı sağlaması bekleniyor.

İnovaTİM'in ilk Ar-Ge projesi kapsamında, 100 İnovaTİM'li öğrenci sürece dahil olarak "know-how" elde edecek. Projeyle, nano, mikro ve küp uydularda kullanılan güneş panellerinin ekonomik üretim teknikleri ve geliştirme süreçleri üzerine kabiliyet kazanılması hedefleniyor.

Bu sayede yurt dışına bağımlı olunan çok maliyetli bir uzay alt sisteminin geliştirilmesi amaçlanıyor. Projenin amacına ulaşmasıyla yurt dışında birçok ülkeye verilen küp uydu geliştirme eğitimlerinin ve ikili iş birliklerinin de katkısıyla güneş panellerinin ihraç seviyesine gelebileceği planlanıyor.

Ayrıca, laboratuvar bünyesinde yetiştirilen bilim insanlarına ilave bir kabiliyet kazandırılacak ve ilerleyen çalışmalar için de özgüven artırıcı olacak.

Uygulamalı ve bilimsel uzay araştırmaları için çok güçlü bir araç olarak görülen "Küp Uydu" ve "Küçük Uydu" kategorisinde yer alan uydu projeleri, tüm dünyada kabul gören çalışmalar olarak öne çıkıyor. Bu projelerin özellikleri arasında, maliyetlerinin çok daha düşük olması, personel yetiştirilmesi hususunda çok iyi bir yöntem olması ve düşük uzay bütçeli ülkelere dahi gerçekleştirme imkanı sunması bulunuyor.

TRT

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.