• BIST 9079.97
  • Altın 2304.725
  • Dolar 32.3425
  • Euro 35.1032
  • Lefkoşa 23 °C
  • Girne 20 °C
  • Mağusa 20 °C
  • İskele 20 °C
  • Güzelyurt 23 °C
  • Lefke 23 °C

TBMM Başkanı Şentop ile KKTC Başbakanı Saner Meclis'te görüştü

TBMM Başkanı Şentop ile KKTC Başbakanı Ersan Saner ve beraberindeki heyet Meclis'te bir araya geldi.
TBMM Başkanı Şentop ile KKTC Başbakanı Saner Meclis'te görüştü

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Türkiye için KKTC'nin önem ve ayrıcalık taşıdığını dile getirerek, iki ülke arasındaki iş birliğinin her geçen gün daha da kuvvetlendiğini görmenin gurur vesilesi olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı olarak seçildikten sonra Türkiye'yi ziyaret eden KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ı, geçen yılın ekim ayında Meclis'te ağırladıklarını anımsatan Şentop, Tatar ile faydalı görüşmeler gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Türkiye ve KKTC'nin, sahip olduğu iş birliği ve dayanışma ruhuyla bütün zorlukların üstesinden gelebilecek iradeye ve kudrete sahip olduğunu belirten Şentop, "COVID-19 salgınının tüm dünyayı derinden etkilediği bir dönemde, Kıbrıslı Türk kardeşlerimize gerekli desteği verebilmek için her türlü gayreti sarf ettiğimizi, tüm imkanlarımızı seferber ettiğimizi bilmenizi isterim" diye konuştu.

"İlk yurt dışı ziyaretimi KKTC’ye gerçekleştirmiştim"

TBMM'nin, milli dava Kıbrıs meselesiyle ilgili gelişmeleri her zaman olduğu gibi yakından takip ettiğini belirten Şentop sözlerini şöyle sürdürdü:

"TBMM, Kıbrıs Türk halkının huzuru, refahı ve güvenliği konusunda bugüne kadar alınan her kararın ve atılan her adımın tam destekçisidir. TBMM Başkanı olarak seçilmemin hemen sonrasında ben de ilk yurt dışı ziyaretimi 5 Mart 2019 tarihinde KKTC’ye gerçekleştirmiştim. Sayın Önder Sennaroğlu'nu KKTC Cumhuriyet Meclisi başkanlığına seçildiğinde tebrik ettim. Sayın Cumhuriyet Meclisi Başkanını ve beraberindeki heyeti Türkiye’de misafir etmekten memnuniyet duyacağımı burada bir kere daha ifade etmek isterim.

Salgın nedeniyle sekteye uğrayan parlamenter temaslarımızı şartlar elverdiği ölçüde artırmamızın faydalı olacağı kanaatindeyim. Bu çerçevede, TBMM Dışişleri Komisyonu heyetimiz 4-6 Mart tarihlerinde ülkenizi ziyaret edecektir. Dostluk gruplarımız arasındaki iş birliği ve ziyaretlerin artırılması da parlamentolarımız arasındaki ilişkilerin önemli bir boyutunu teşkil etmektedir. Dostluk gruplarımız arasındaki temasların en kısa zamanda yeniden hayata geçirilmesini temenni ediyorum."

"Parlamenterler seviyesindeki temaslar giderek daha fazla ehemmiyet kazandı"

Kıbrıs Türküne yönelik uygulanan insanlık dışı izolasyonlar karşısında KKTC’nin sesini duyurabilmek, görünürlüğünün artırılmasını sağlamak bakımından parlamenterler seviyesindeki temasların giderek daha fazla ehemmiyet kazandığına işaret eden Şentop, "Bu düşünceyle üyesi bulunduğumuz tüm parlamenter asamblelerde Kıbrıs davasını yüksek sesle dile getiriyoruz" dedi.

"Davamız uğruna verdiğiniz mücadele için sizi tebrik ediyorum"

TBMM'nin yoğun girişimleri sayesinde KKTC'nin, İslam İş Birliği Teşkilatı Parlamento Birliği’nde 2006’dan bu yana "Kıbrıs Türk Devleti" adıyla temsil edildiğini dile getiren Şentop şunları söyledi:

"KKTC’nin TÜRKPA'ya tam üye olması için girişimlerimiz devam etmektedir. Himayemizde düzenlenen uluslararası etkinliklere Cumhuriyet Meclisinin katılımını gözeterek KKTC’nin uluslararası görünürlüğünün artırılmasına katkı sağlamaya önem atfediyoruz. Kıbrıs Türklerini temsilen sizlerin Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinde temsil edilmenizin, Kıbrıs Türkü kardeşlerimiz için önemli bir kazanım olduğu kanaatindeyim. AKPM bünyesindeki faaliyetleriniz çerçevesinde delegasyonumuz ile yakın iletişim ve iş birliği içinde olduğunuzu biliyorum. Bu vesileyle bu önemli platformda davamız uğruna verdiğiniz mücadele için sizi tebrik ediyorum."

"Kıbrıs Türk halkı yılmadan yoluna devam edecek"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ersan Saner ise Kıbrıs Türk halkının, haklı mücadelesinde yoluna devam ederken, ana vatandan aldığı güç ve kudret sayesinde yılmadan yoluna devam edeceğini, bu konuda en ufak bir tereddütlerinin olmadığını belirtti.

Kıbrıs sorununun dünyadaki birçok ülke tarafından 1974'te başladığı bilinse de aslında Kıbrıs sorununun 1963 yılında Rumların tek yanlı olarak Kıbrıs Cumhuriyeti’ni işgal etmesi ile başladığını belirten Saner konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Eğer Kıbrıs'ta işgal ve istila sorunu varsa bu işgal ve istila sorununun tek müsebbibi Kıbrıs Cumhuriyetini işgal eden Kıbrıs Rum Kesiminden kaynaklanmaktadır. O günden itibaren Kıbrıs Türk halkını gettolar ile yaşamaya mecbur eden Kıbrıs Rumunun 1974 yılında ana vatan Türkiye'mizin Kıbrıs Cumhuriyeti anayasasından doğan garantörlük hakkı ile Kıbrıslı Türk soydaşlarının özgür yaşamasını sağlaması adına Ada'ya yapmış olduğu Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonra da bugünlere kadar huzur içinde gelmemizin en önemli sebebidir.

Türkiye, Kıbrıs'ın uluslararası görünürlüğünün olması ve kalite standartlarında yaşama konusunda da bizleri her zaman desteklemiştir ve desteklemeye de devam etmektedir. 1974 sonrasında da her zaman olduğu gibi özellikle son 20 yılda KKTC’nin gelişmesinde başta Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, kendilerine, dost ve kardeş ülke Türkiye’nin Meclis Başkanı olarak size de ayrıca verdiğiniz destekler için teşekkür etmek istiyorum."

TBMM Başkanı Şentop, KKTC Başbakanı Saner ve beraberindeki heyetle TBMM Genel Kurul Salonu'na giderek, kordiplomat locasından bir süre çalışmaları izledi. 

Şentop ayrıca, 15 Temmuz hain darbe girişiminde TBMM’de bombalanan alanları da Saner ve beraberindeki heyete göstererek, bilgi verdi.

TRT

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.