• BIST 9079.97
  • Altın 2324.114
  • Dolar 32.3616
  • Euro 34.9438
  • Lefkoşa 14 °C
  • Girne 17 °C
  • Mağusa 15 °C
  • İskele 15 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • Lefke 14 °C

Tatar: Garantörlük anlaşma olsun ya da olmasın her aşamada devam etmeli

Başbakan Ersin Tatar, eşi Sibel Tatar , Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy ile Ulusal Birlik Partisi Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu Ankara’ya gitti.
Tatar: Garantörlük anlaşma olsun ya da olmasın her aşamada devam etmeli

Başbakan Ersin Tatar, eşi Sibel Tatar , Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy ile Ulusal Birlik Partisi Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu Ankara’ya gitti.

Başbakan Ersin Tatar, ilk resmi ziyaretini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop’a gerçekleştirdi.

Basına kapalı gerçekleşen ve yaklaşık yarım saat süren görüşme sonrası Tatar ve Şentop basına açıklama yaptı.

Mustafa Şentop, “Kıbrıs davası”nın Türkiye’nin “milli davası” olduğuna işaret ederek, bu konuda da partiler üstü bir yaklaşımın bulunduğunu vurguladı.

Parlamentodaki partilerin KKTC ve Doğu Akdeniz’deki gelişmelerle ilgili ortak bildiri yayımladığını anımsatan Şentop, Kıbrıslı Türklerin 50 yılı aşkı süre verdiği mücadele ile varlıklarını ve bağımsızlıklarını teminat altına alacak bir netice elde ettiklerini söyledi.

Şentop, Kıbrıs’ta sürdürülebilir ve adil bir çözümün gerçekleşmesi için Türkiye’nin elinden gelen gayreti gösterdiğini belirterek, “Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğini kabul eden ve güvenliğini teminat altına alan bir yaklaşımın esas alınması gerekir.  Kıbrıslı Rumlar, adanın ekonomik imkanlarını kendilerine aitmiş gibi kullanma anlayışı içinde. Bu yanlış. Buna hakları yok” dedi.

Başbakan Tatar da toplantıda, Kıbrıs meselesinin çeşitli boyutlarını değerlendirdiklerini, Türkiye ile KKTC arasında gerek siyasi gerek ekonomik gerek kültürel her türlü alandaki ilişkilerin geliştirilebilmesi için alternatif fikirler üzerinde durduklarını belirtti.

Tatar,  hükümetin son dönemde aldığı kararlara, açıklamalarla verdiği mesajlara, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj ve araştırma çalışmalarına verdiği desteğe ve Maraş açılımına işaret etti.

KKTC’nin Türkiye ile etle tırnak olduğunu belirten Tatar, “Garantörlük, Kıbrıs’ta anlaşma olsun ya da olmasın her aşamada devam etmeli” dedi.

Kıbrıs’ta geçmişten beri büyük oyunlar oynandığını şimdi de emperyalist güçlerin müzakerelerin başlayabilmesi için bir takım baskılar yaptığını kaydeden Başbakan Tatar, bu hafta New York’ta yapılacak temaslara işaret etti.

Tatar, “Rumların ve bazı emperyalist güçlerin oyununa gelinmemeli. Tehlikeli bir maceraya veya oyuna girmemiz söz konusu değil. New York’ta dikkatli olunmalı. Sayın Çavuşoğlu’nun da dediği gibi bir müzakere süreci başlayacaksa bunun şartları kesinleşmeli. Kıbrıs Türk halkının hak, çıkar ve menfaatlerini gözetmeyecek bir anlaşma sürecine sürüklenmemeliyiz. Biz Kıbrıs davasını buralara Türkiye ile birlikte getirdik. Kıbrıs Türk halkının temennisi de bu mücadelenin Türkiye ile birlikte sürdürülmesidir. Her aşama Türkiye ile enine boyuna birlikte değerlendirilmeli ve öyle adım atılmalı. Karşılıklı müşterek menfaatlerimiz var. Büyük fedakarlıklar yapıldı. Özveriler söz konusu. Kimsenin kendi şahsi duygu ve düşünceleriyle maceraya veya tehlikeli oyunlara girmesine izin verilmemeli. Bu Türk ulusunun meselesidir.” dedi.

Açıklamaların ardından TBMM Başkanı Şentop, Başbakan Tatar’a TBMM’yi gezdirdi.

(BRT)

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.