• BIST 9079.97
  • Altın 2309.701
  • Dolar 32.3391
  • Euro 35.0977
  • Lefkoşa 23 °C
  • Girne 20 °C
  • Mağusa 20 °C
  • İskele 20 °C
  • Güzelyurt 23 °C
  • Lefke 23 °C

Stewart: Yaptığımız her şey ortak bir zemin inşa etmeye yöneliktir

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü Misyon Şefi ColinStewart, BM Güvenlik Konseyi’ni bilgilendireceği New York ziyareti öncesinde Kıbrıs’ta temaslarda bulundu.
Stewart: Yaptığımız her şey ortak bir zemin inşa etmeye yöneliktir

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü Misyon Şefi ColinStewart, BM Güvenlik Konseyi’ni bilgilendireceği New York ziyareti öncesinde Kıbrıs’ta temaslarda bulundu.

Kanadalı diplomat, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından saat 15.00’de kabul edildi.

Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmede, Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Ergün Olgun da yer aldı.

Görüşmenin ardından basının sorularını yanıtlayan Colin Stewart, geçtiğimiz hafta yaşanan yangın felaketi nedeniyle BM’in Kıbrıs Türk halkı ile dayanışma içinde olduğunu söyledi.

Yangına karşı verilen mücadelede Güney Kıbrıs’ın da dahil olduğu uluslararası dayanışmadan dolayı memnuniyetini dile getiren Stewart, “Bu, böylesi bir durum ortaya çıktığında Kıbrıslılar arasında dayanışma içinde olabileceğinin mükemmel bir örneğiydi” diye konuştu.

Hem Cumhurbaşkanı Tatar hem de Rum lider Anastasiadis ile yaptığı görüşmelerde adanın iki tarafı arasında bağ kurulmasının güveni artıracağını söylediğini dile getiren Steward, Kıbrıs sorununda ileriye gidilmesinin önündeki en önemli konunun güven eksikliği olduğunu vurguladı.

Adada bir çözüm için egemen eşitlik unsuruna hazırlayacağı raporda yer verip vermeyeceğinin sorulması üzerine ise Stewart, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin siyasi süreci ilerletmek için bir yol bulunması gerektiğine inandığını kaydetti ve tüm çabalarının ortak bir zemin bulmak yönünde olduğunu belirtti.

Bir başka soru üzerine ise Stewart, adanın her iki tarafında da insanların geçmişten bugüne uzanan yaraları olduğunu, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin bunlarla ilgili çalışmalar sürdürdüğünü ve kayıplar konusunun da güvensizlik yaratan ve ileriye doğru gidilmesini engelleyen bir unsur olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Ergün Olgun ise görüşmenin ardından basına yaptığı açıklamada, Stewart’ın sunacağı raporun önemine işaret ederek Birleşmiş Milletlerin görevinin Kıbrıs’ta iki tarafın kabul edeceği bir uzlaşı sağlamak olduğunu hatırlattı.

Bu uzlaşının gerçekleşebilmesi için şu anda taraflar arasında ortak bir zemin olmadığını kaydeden Olgun, “Bu ortak zemin ancak iki eşit tarafın denkliği ile sağlanabilir. Karşımızda Kıbrıs cumhuriyetini işgal etmiş ve adanın tek temsilcisi olduğunu iddia eden bir Rum devleti var. Denklik ancak iki devlet arasındaki bir anlaşma ile mümkün olur. Stewart’a Kıbrıs’ta ortak zeminin oluşabilmesi ve sürdürülebilir bir anlaşmanın gerçekleşebilmesi için tarafların denkliğinin sağlanması, bunun da ancak tarafların egemen eşitliklerive eşit uluslararası statülerinin teyidi ile mümkün olabileceğini anlattık” diye konuştu.

Taraflar arasında ciddi bir güven eksikliği olduğunu da vurgulayan Olgun, güvenin ancak karşılıklı saygı ile mümkün olabileceğini söyledi.

Olgun “Biz Rum tarafının haklarını inkar etmiyoruz. Ancak onların da Kıbrıslı Türklerin bir devlet hakkı olduğunu teslim etmesi lazım” dedi.
Kıbrıslı Türklere uygulanan ambargoların da güveni ciddi şekilde sarstığını kaydeden Olgun, Rum tarafının uyguladığı izolasyonların kaldırılmasının güvenin tesisine yardımcı olacağını söyledi.

Colin Stewart, saat 11.30’da ise Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile bir araya gelmişti.

Stewart, Temmuz ayında New York’ta yapılacak toplantıda BM Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirecek.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.