• BIST 9079.97
  • Altın 2323.472
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9354
  • Lefkoşa 14 °C
  • Girne 16 °C
  • Mağusa 16 °C
  • İskele 16 °C
  • Güzelyurt 13 °C
  • Lefke 14 °C

Şefik, mahkemelerin işleyişi ve sorunları hakkında bilgiler aktardı

Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik 2021-2022 Adli Yılı Açılışı dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında mahkemelerin işleyişi ve sorunları hakkında bilgiler aktardı. Pandemi koşullarına uygun bir ortamda düzenlenen toplantıda, pandemi sürecinde m
Şefik, mahkemelerin işleyişi ve sorunları hakkında bilgiler aktardı


Şefik, mahkemelerin işleyişi ve sorunları hakkında bilgiler aktardı

Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik 2021-2022 Adli Yılı Açılışı dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında mahkemelerin işleyişi ve sorunları hakkında bilgiler aktardı.

Pandemi koşullarına uygun bir ortamda düzenlenen toplantıda, pandemi sürecinde mahkemelerin işleyişinin de etkilendiğini belirten Narin Ferdi Şefik, bu süreçte davası olanların, avukat ve yargıçların mahkemlere gelmek istemeyeceği bir ortam oluştuğunu ifade etti. Binada sadece mahkemlerin bulunmadığını savcılık ve tapu binasının da olduğuna işaret eden Şefik, bu nedenle giriş porosedülerinde sıkıntı yaşandığını anlattı.

Mahkeme girişlerinde ilk olarak randevu sisteminin kaldırıldığını ve bir süre ateş ölçme sisteminin kullanıldığını belirten Şefik, şu anda yürürlükte olan AdaPass uygulaması ile ilgili kararı anımsattı.

Duruşma saatleriyle ilgili de bir sıkıntı yaşandığını belirten Şefik, mahkemelerde devlet daireleri gibi 5-10 dakikalık bir işlem olmadığı için giriş kontrollerinin yanı sıra mahkemede bulunacak avukatlardan PCR talebi olduğunu; bugün yapılacak toplantıda bunun devamlılığının olup olmayacağının da ele alınacağını anlattı.

Bu yıl Adli Yıl’ın ayrı bir heyecan ve şevkle başlayacağını ifade eden Şefik, boş olan adli kadroların mümkün olduğunca doldurulduğunu, yüksek mahkeme sayılarının da tamamlandığını söyledi.

Şu anda 8 Yüksek Mahkeme 39 da alt mahkeme yargıcı olmak üzere toplam 47 mahkeme yargıcı bulunduğunu belirten Yüksek Mahkeme Başkanı Şefik, mevcut mahkeme başkanı sayılarının artırılabileceğini ancak İskele Mahkemesi haricinde yargıçların oturacak veya duruşma yapacak bir odaları buılunmadığnı kaydetti.Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, diğer ilçelerde davaların görülebilmesi için yeterince oda bulunmadığından görülen davaların mahkeme sürecinin uzadığını da anlattı.

Mahkemelerin bina sorunlarına dikkat çeken 2006 yılında Lefkoşa Kaza Mahkemesi’ne tahsis edilen polis binalarının halen mahkemlerin kullanımında olmadığını kaydetti. Narin Ferdi Şefik binaın tadilatıyla ilgili çalışmalar hakkında bilgiler de aktardı. Şefik, 2015 yılında binada başlayan tadilatın halen bitmediği, geçen 6 yıl içinde binada bir harabiyetin söz konusu olduğunu ve bina bitmeden önce tekrar bir bakıma ihtiyacı olduğunu kaydetti.Dava türleri nedeniyle görülme süreçlerinin uzadığına işaret eden Şefik, yargıçların yükünün arttığını söyledi.

Girne Mahkemesi’nin büyümesinin mümkün olmadığını ve bu nedenle mahkemelere verilen binanın şu anda başkasının kullanımında olmasından dolayı binanın davalık olduğunu anımsatan Şefik, bu konu çözümlenene kadar Girne’ye ek oda ve ek yargıç imkanı bulunmadığını kaydetti. Narin Ferdi Şefik, Güzelyurt’ta da mahkemeye tahsis edilen binanın yine başka kişiler tarafından kullanılmakta olduğunu bunun yanı sıra Lefke Mahkemesi’nin de Güzelyurt Mahkemesi’nde bulunmasının sıkıntı yarattığını anlattı.

Şefik, Güzelyurt Mahkemesi’ne taşınan Lefke Mahkemesi’nin kendi yerlerine geçmeleri ile Güzelyurt’un rahatlayabileceğini ancak, sağlıksız bina koşullarına sahip olan Lefke Mahkeme binası ile ilgili geçen sürede herhangi bir işlem yapılmadığını kaydetti.


Şefik, mahkemelerin işleyişi ve sorunları hakkında bilgiler aktardı

Narin Ferdi Şefik, Gazimağusa Mahkemesi’ndeki sorununun da yan taraftaki alana bir bina yapılması halinde çözümlenebileceğine işaret etti.

Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik kısa bir süre önce Girne ve Lefkoşa Mahkeme binalarının borcu olduğundan dolayı elektriklerinin kesidiğini anımsatarak, KIB-TEK’ten alınan bilgi doğrultusunda Lefkoşa’daki binanın elektiğinin kazaen kesildiğini ancak Girne’deki borcun ise bakiyesi bulunduğundan dolayı kesildiğini ifade etti.

Mahkeme binalarının aylık borçlarının düzenli ödendiğini kaydeden Şefik, KIB-TEK’te görülen bakiye olayını netleştirmek için  araştırmaların sürdüğünü söyledi.Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, erken seçimle ilgili de bir değerlendirmede bulundu.

“Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın 10’uncu maddesi seçimlerin her 5 yılda bir yapıldığını söyler” diyen Şefik, son seçimin Ocak 2018’de yapıldığını bu nedenle Cumhuriyet Meclisi toplanıp bir karar üretene kadar seçim tarihinin Ocak 2023 olduğunu kaydetti. Şefik, “bunun değişmesi için Meclis’in karar alması gerekir. Meclis karar alana kadar serçim tarihi budur” dedi.

Baskın seçim söylemlerine ilişkin olarak da konuşan Şefik, daha önce seçime katılmış bir siyasal partinin son genel kongresini seçimden önce belirlenen tarihte gerçekleştirmesi gerektiğini aksi takdirde bu koşulları yerine getirmryen partilerin seçime katılamayacaklarının altını çizdi.

Yüksek Mahkeme Başkanı Şefik, konuşmasının sonunda yargının bağımsızlığının önemine de işaret etti.

Yargıçların huzurlarındaki şahadetlere ve mevzuatlara bakarak karar verdiklerini belirten Şefik, “yargı bağımsızlığı demek, huzurundaki şahadet mevzuat ve kendi düşüncesi ile karar verir onun dışında bir etken olamaz. Hata yaptığı takdirde dde bunu düzeltmek için istinaf mahkemesi vardır. Bunun değişmemesi için de toplum olarak uyanık olmamız ve çok çaba harcamamız gerekir” diye konuştu.

KKTC’deki yargının bağımsız olduğuna vurgu yapan Şefik, yargının bağımsızlığını korumanın herkesin boynunun borcu olduğunu söyledi.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.