• BIST 9079.97
  • Altın 2325.509
  • Dolar 32.3459
  • Euro 34.8864
  • Lefkoşa 13 °C
  • Girne 16 °C
  • Mağusa 15 °C
  • İskele 15 °C
  • Güzelyurt 15 °C
  • Lefke 13 °C

Şahali ve Harmancı 'su konusunu' görüştü

Türkiye’den gelen suda bundan sonraki süreçte nasıl bir yol haritası izleneceğine ilişkin görüş alış verişinde bulunuldu...
Şahali ve Harmancı 'su konusunu' görüştü

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ile görüştü.

Bakanlıkta yer alan görüşmede; Türkiye’den gelen suda bundan sonraki süreçte nasıl bir yol haritası izleneceğine ilişkin görüş alış verişinde bulunuldu.

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ziyarette yaptığı konuşmada, yeni dönemin ülke için verimli geçmesi temennisinde bulundu.

Daha önceki dönemde Bakan Şahali ile birlikte belediyeleri ilgilendiren su dağıtım projesi ile ilgili görüşmeler yaptıklarını anımsatan Harmancı, bu süreçte su ile ilgili izlenecek yol haritasına ilişkin bakandan bilgi almak istediklerini söyledi.

Harmancı ziyaretinin bir diğer amacının da, atık su ve atık sudan elde ettikleri gübrenin tarımsal faaliyetlerde nasıl kullanılabileceğine ilişkin zemini de belirlemek olduğunu söyledi.

Bakan Şahali de konuşmasında, Lefkoşa Türk Belediyesi ile yürütecekleri tüm çalışmaların kamu menfaatini gözeterek, ilerlemesi dileğinde bulundu.

Şahali, “yaklaşık 22 ay önce benzer konuları görüşme amaçlı bu mekanda buluşmuştuk. Görebildiğim kadarı ile geride kalan süreçte çok fazla bir ilerleme sağlanmadı. Konulara bıraktığımız yerden devam edeceğiz” dedi.

Özellikle atık suyun yeniden kazanımı ve atık sudan geriye kalan çamurun faydalı amaçlar için değerlendirilmesinin son derece önemli olduğunu belirten Bakan Şahali, “atık sudan geriye kalan çamur sorumluluğumuz altında bir bölgede toplanmaktadır. Çamur kullanıldığı zaman bir nimet, kullanılmadığı zaman da bir felaket. Dolayısıyla bu değeri üretime kazandırmak açısından arıtma çamuru ile ilgili çalışmayı biran önce başlatmak zorundayız ” diye konuştu.

Bakan Şahali, Su konusunda belirsizliğin ortada durduğunu yineledi.

Şahali ,“Israrla 2 Mart 2016 tarihli uluslararası anlaşmaya atıf yaparak, su konusunu ele alacağımızı söylüyorum. Nedeni de 2 Mart 2016’da TC ve KKTC taraflarının imzaladığı anlaşma çerçevesinde sorumluluklar ve yapılması gereken işlerin yöntemi tarif edilmiştir. Dolayısıyla bizim bu konuda yeni bir arayışımız yoktur. Sadece geride kalan zaman zarfında KKTC tarafı olarak üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirme konusunda gereken isteklilikle hareket etmedik. Oluşan boşluktaki kayıp zamanı telafi etmek ve bundan sonraki süreçte toplumsal uzlaşıyı öngörerek, hükümet programına uygun bir biçimde anlaşma hükümlerini yerine getirerek, Kıbrıs Türk Halkının yararına sonuçlar doğurması konusunda gayretimiz sürecektir” dedi.

Bakan Şahali, amaçlarının ülkeye gelen suyu hem evsel hem de tarımsal amaçlı olarak “satın alınabilir” bir fiyatla halkın kullanımına sunulması olduğunu vurguladı.

Şahali  “Hedefimiz; suyu kamu yararına sunmaktır. Belediyelerle birlikte suyun dağıtımı, kullanımı ve yeniden kazanımıyla ilgili yürütmemiz gereken çok fazla iş vardır. Bu noktada Lefkoşa Türk Belediyesi’nin deneyimlerinden yararlanarak işbirliğimizi sürdüreceğiz ve sonuç odaklı çalışmalara imza atacağız” diye konuştu.

 

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.