• BIST 8978.25
  • Altın 2292.454
  • Dolar 32.3264
  • Euro 35.0576
  • Lefkoşa 20 °C
  • Girne 19 °C
  • Mağusa 20 °C
  • İskele 20 °C
  • Güzelyurt 20 °C
  • Lefke 20 °C

RTÜK denetimi dijital platformları nasıl etkileyecek?

İnternet üzerinden hizmet veren televizyon platformlarına ilgi son dönemde arttı. Türkiye'de artık bu platformlar, Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun kontrolünde olacak.
RTÜK denetimi dijital platformları nasıl etkileyecek?

Diziler, sinema filmleri, belgeseller…

Hepsine bir tık ile kolayca ulaşılabiliyor. Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de internet üzerinden hizmet veren televizyon platformları yoğun ilgi görüyor. Artık bu platformlara da denetim geliyor.

Platformları RTÜK denetleyecek

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), ücretli televizyon platformlarına olan talebin artması sonucunda harekete geçti. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik ile radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerinin internet ortamından sunumuna ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Buna göre yayınlarını internet üzerinden sunmak isteyen televizyon platformlarına RTÜK'ten lisans alma zorunluluğu getirildi. Ayrıca bu platformlar RTÜK'ün denetimine tabi olacak.

RTÜK'ün uygun bulmadığı içerikler yayıncı platformların kataloglarından çıkarılacak.

Yönetmelikte çocukların korunmasına ilişkin düzenlemelere de yer verildi. Televizyon platformu şirketleri, çocukların fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde yayınlara ebeveyn kontrolünü sağlayıcı tedbirleri almakla yükümlü kılındı.

“Ebeveyn kontrolü tek başına yeterli değil”

Biz de konuyla ilgili merak edilenleri, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Kırık’a sorduk.

Netflix, BluTV gibi dijital yayın platformlarının geleneksel iletişim araçlarına alternatif olma özelliği taşıdığını belirten Kırık, şöyle konuşuyor:

“Platform içerisinde yer alan diziler, filmler ve diğer programlar herhangi bir denetime tabii olmaksızın izleyicilere sunuluyordu. Bu durum birtakım sorunları da beraberinde getiriyordu. Denetimsiz yapı nedeniyle içeriklere müdahale söz konusu değildi. Küfür, argo, şiddet, cinsellik gibi unsurlar bu platformlarda yer alan içeriklerde yer alabiliyordu. Şimdi dijital yayın platformlarının Türkiye’de yayın yapabilmesi adına RTÜK’ten İNTERNET-İBYH (isteğe bağlı yayın hizmeti) lisansı alması gerekiyor. Artık yasal müeyyidelere uyulması zorunlu bir hal aldı.”

Çocuklara zarar verebilecek türde yayınlara ebeveyn kontrolünü sağlayıcı tedbirler alınması maddesi de yönetmelikte yer alıyor. Kırık, konuyla ilgili şunları söylüyor:

“Bu tedbirin günümüz dijital dünyasında işe yaraması oldukça zor. Görünürde ebeveyn denetimi yayın platformlarında mevcut. Ancak ebeveynlerin dijital yayın platformlarının yapısını ve işleyişini çok bilmemesi ebeveyn kontrolünün pek bir işe yaramamasına sebep oluyor. Nitekim yayın içeriklerinde hatta çizgi filmlerde bile cinsellik unsurları görülüyor. Dolayısıyla ebeveyn kontrolü elbette gereklidir; ancak tek başına yeterli olduğunu söylemek oldukça zor.”

Bu yayın kuruluşlarını RTÜK’ün denetlemesi hakkında kullanıcıların tepkisi ne olacak sizce?

Kullanıcıların tepkisini şimdiden ölçmek elbette zor. Fakat yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonra sosyal medyada konuyla yönelik farklı görüşlerin aktarıldığını söyleyebilmek mümkün. Bazı kullanıcılar bu durumun sansüre neden olacağını ifade ederken, bu görüşün tam tersini savunanlar da var. İlgili yönetmeliğin çıkarılmasının yerinde bir karar olduğunu belirtenler de bulunuyor.

Daha denetimsiz ve sansürsüz bir yapıya sahip olan dijital yayın platformlarının denetime tabii tutulması ister istemez bazı kullanıcıların aboneliklerine sonlandırmasına sebep olacak ve durum tepkiyle karşılanacak. Ancak herkesin aboneliğini iptal etmesi biraz ütopik bir söylem olur. 

RTÜK denetleme konusunda ne gibi haklara sahip olacak?

İNTERNET-İBYH yayın lisansı ücreti için 100 bin lira ödenecek. RTÜK, kuruluşlara 10 yıl süreyle internet ortamından yayın lisansı veriyor. Yayıncılar kayıtlarını yapıldığı tarihten itibaren bir yıl süreyle muhafaza etmek zorunda.

Yine yönetmeliğe göre, yayın hizmetlerini abone veya kullanıcılara ücret karşılığında veya koşullu erişim yoluyla sunan medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar, yıllık net satışlarının binde 5’ini RTÜK’e ödemekle yükümlü olacak.

Bu yönetmelik, RTÜK’e internet ortamında yer alan her türlü yayını denetleyip, gereken noktalarda ceza verme yetkisi tanıyor. Bununla birlikte internet ortamında düzenli olarak yayın yapan platformlardaki içeriklerin de denetlenmesine imkân veriyor. Yani geleneksel radyo ve televizyon yayınlarındaki denetim olgusu internet ortamında da kendisini gösterecek. Buna ek olarak bireysel TV ağı girişimleri, vatandaş haberciliği de denetim kapsamına alındı.

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.