• BIST 9079.97
  • Altın 2323.945
  • Dolar 32.3564
  • Euro 34.9234
  • Lefkoşa 14 °C
  • Girne 16 °C
  • Mağusa 16 °C
  • İskele 16 °C
  • Güzelyurt 13 °C
  • Lefke 14 °C

Pilli: Lefkoşa ve Girne bu akşam kapanacak

Sağlık Bakanı Ali Pilli, BRT’de yayınlanan “Manşet +” programında pandemi sürecine ilişkin son gelişmeleri paylaştı.
Pilli: Lefkoşa ve Girne bu akşam kapanacak

Sağlık Bakanı Ali Pilli, BRT’de yayınlanan “Manşet +” programında pandemi sürecine ilişkin son gelişmeleri paylaştı.

Bakan Pilli, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin Lefkoşa ve Girne için aldığı kapanma kararının ana ruhunda değişiklik olmayacağını sadece küçük değişikler yapılacağını söyledi.

Pill, “Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesinin aldığı kararları Bakanlar Kuruluna ilettim. Bakanlar Kurulu, üst kurulu ile görüşmek istedi. Verimli bir toplantı oldu. Koronavirüs ile mücadelede ön cephede yer alan Sağlık komitesi çalışanları önemli bilgiler verdi. Kararların ana ruhuna etki etmeyecek şekilde değişiklikler istendi. Bugün tekrar değerlendirilecek. En kısa sürede açıklanacaktır. Girne ve Lefkoşa bu akşam kapanacak” dedi.

Kapanmaya ilişkin gün içinde açıklama yapılacağını dile getiren Bakan Pilli, acil durumlar hariç Girne ve Lefkoşa’ya giriş çıkış olmayacağını söyledi.

Pilli, Girne ve Lefkoşa’da yaşayıp başka bölgelerde çalışanların da işyerlerine gidemeyeceğini kaydetti.

Kapanmanın sadece Lefkoşa ve Girne’yi kapsadığını ancak diğer bölgelerde yaşayanların da kapanmış gibi hareket etmesi gerektiğini belirten Pilli, mecbur kalınmadıkça sokağa çıkılmamasını, komşuluk ilişkilerinin sonlandırılmasını  istedi.

Pilli, kapanma süresince taramalar yapılacağını da vurguladı.

 Pilli, “Herkes izole olacağı için bulaş duracaktır, vakalar ve temaslılar tespit edilecektir. Sağlık çalışanlarının iş yükü bu bölgelerde artacaktır” dedi.

Bakan Pilli, “Alsancak ve Lapta’da görülen vakaların ardından Geçen hafta köyün minaresi görüldü demiştim. Kapanma daha önce alınsaydı daha iyi bir durumda olurduk. Şu an alınan kararlar doğrudur ve yerindedir. Gidişata göre bir iki hafta içinde durum netleşecektir. Salgını önlemek tedavi yanında önlemlerle de mümkündür. Vakalar arttıkça kayıplar da artıyor” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Ali Pilli, şu anda tedavi gören 264 aktif hasta olduğunu bunların 76’sının pandemi merkezinde izlendiğini ve durumlarının daha ağır olduğunu kaydetti.

Pilli, “76 hasta da zatüredir, solunum zorluğu çekiyorlar, zaman zaman yoğun bakıma girip güçlü oksijen alarak geri çıkıyorlar. Yoğun bakımdaki hasta sayısı bu nedenle sürekli değişiyor.”

Pilli, vaka artışlarında sebebin temaslıların kendini gizlemesinin olduğunu belirtti.

Bakan Pilli, “temaslıları takip etme sorun ortaya çıktı. Bu salgını önlemede en önemli noktadır. Pandemiyi önlemenin birinci şartı budur ama son zamanlarda temaslılar kendilerini gizliyor. Evde de kalıp izole olmadan işlerine devam ediyorlar ve 7 gün sonra pozitif oluyor. Bu şekilde gizlenenler oluyor. Artık radikal bazı önlemler alırsak pandemiyi önleyebiliriz. Üst Komite ile bunları konuştuk. Bakanlar Kurlu ile de konuştuk, bugün kararları açıklayacağız. Herkes kendine düşen görevi yapsın. Temaslılar kendini gizlemesin, geç kalamasın. Hem kendine hem de topluma, çevresine zarar vermesin” dedi.

Geç kalan hastaların hastalığı daha sert geçirdiğine dikkat çeken Pilli, “donanımlı pandemi hastanemiz olabilir ama günde 30 vaka gelmeye devam ederse, yoğun bakımlar da pandemi hastanesi de dolar. Tedbirleri arttırmalı, kişilerin hasta olmasını engellemeliyiz” ifadelerini kullandı.

Bu süreçte aşılanmanın da randevu usulü ile olacağını anlatan Pilli, Lefkoşa Devlet Hastanesi Polikliniği’nde saat 14.00- 20.00 arası aşı yapılacağını kaydetti.

Ülke çapında 15 merkezde randevulu şekilde, yerel yönetimlerle işbirliği içinde aşılama yapıldığını dile getiren Pilli, randevusu olan kişilerin izinli olarak aşı yaptırmaya gidebileceğini, sokağa çıkma yasağından etkilenmeyeceğini belirtti.
        
        
                

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.