• BIST 8718.11
  • Altın 2244.661
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1498
  • Lefkoşa 12 °C
  • Girne 14 °C
  • Mağusa 11 °C
  • İskele 11 °C
  • Güzelyurt 11 °C
  • Lefke 12 °C

Özersay: Yolsuzluk dosyaları kapatılmaya çalışılıyor

Dosyaların incelenmesi bazı kesimler tarafından engellenmeye çalışılıyor...
Özersay: Yolsuzluk dosyaları kapatılmaya çalışılıyor

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay, hükümetin yargıya sunduğu yolsuzluk dosyalarının incelenmesine yönelik girişimlerin bazı kesimler tarafından engellemeye çalışıldığını açıkladı.

Özersay, bu engellemelerin önünde duranların bedel ödeyeceğini ifade ederek yargılanma noktasında geri adım atmayacaklarını söyledi.

Özersay, soruşturma dosyalarında ilerlemenin hiç de kolay olmadığını kaydederek bazı noktalarda bu konuların üzerine gidilmesini engellemeye çalışan ciddi bir direnç olduğunu söyledi.

Özersay, “Polis teşkilatımıza ve Hukuk Dairemiz’e güveniyorum, öte yandan süreci yavaşlatmaya çalışan ya da engel olmaya çalışanlar olduğunu da geçen sürede yaşayarak gördük. Kavga büyüktür, devletin içerisinde yolsuzluklara karşı mücadele edilmesine karşı çıkan, ağırdan alan, yavaşlatmaya veya engellemeye çalışanlar vardır. Bunu yapanlar bunun bedelini hukukun gerektirdiği şekilde elbet bir biçimde ödeyecekler. Biz bu görevlere bunun için talip olduk. Hiç kimseden de çekindiğimiz yoktur” ifadelerini kullandı.

“Daha önce tamamlanmayan dosyalarda ilerleme kaydediliyor”

“Yolsuzluk dosyaları yıllarca polis ile savcılık arasında gidip gelmiş ve pek çoğu ile ilgili olarak kapsamlı soruşturma yapılmamış, bu dosyalarda gerçekten suç unsuru olup olmadığı araştırılıp da mahkemelerin önüne taşınmamıştır. Farklı kurumlar bu dosyaların nerede olduğu konusunda hep kendileri dışındaki bir diğer kurumu işaret etmiş ama soruşturma süreçleri bir türlü tamamlanmamıştır.

Bazı hükümetlerin ve siyasilerin gereken desteği vermek yerine bir şeylerin soruşturulmaması için yarattığı siyasi baskı ve engellemeler de herkesin malumudur.

Hükümet olarak göreve geldikten sonra polis ile savcılık arasındaki bu kopukluğu ortadan kaldıracak bir mekanizmayla yolsuzluk dosyalarını daha hızlı şekilde ele almak için bir adım attık. Polis teşkilatımız içerisinde doğrudan doğruya yolsuzlukları soruşturmaktan sorumlu bir ekip oluşturma kararı aldık. Bahse konu polis ekibinin yürüttüğü soruşturmalar bizzat savcı nezaretinde yürütüldü ve bundan sonra da yürütülecek. Böylece iki kurum arasında yazıların gidip gelmesi yerine gerçek anlamda birlikte çalışmaları sağlanmış oldu.”

 

“Engel olanlar bedelini ödeyecek”

“Şimdi bunun sonucunda yolsuzluk dosyaları ile ilgili soruşturmalar sonuçlandırılmaya, oradan da savcılığa, mahkemeye ya da bir siyasi ile ilgiliyse Cumhuriyet Meclisi’ne gönderilmeye başlandı. Özetle bu yaklaşımla süreçleri kısaltmayı başarabildik. Bu dosyalar arka arkaya gelecek. Dosyası Meclis’e giden siyasilerin dokunulmazlıklarının kaldırılacağına ve suçlu olup olmadıklarının tespiti için mahkeme önüne çıkarılacaklarına inanıyorum. Çünkü bizzat kendileri kendi dokunulmazlıkların kaldırılmasına evet oyu vereceklerini açıklamışlardır.

Öte yandan şunu da söylemeden edemeyeceğim: Soruşturma dosyalarında bu kıpırdanmayı sağlamak hiç de kolay olmamıştır. Bazı noktalarda bu konuların üzerine gidilmesini engellemeye çalışan ciddi bir direnç vardır. Polis teşkilatımıza ve Hukuk Dairemiz’e güveniyorum, öte yandan süreci yavaşlatmaya çalışan ya da engel olmaya çalışanlar olduğunu da geçen sürede yaşayarak gördük.

Kavga büyüktür, devletin içerisinde yolsuzluklara karşı mücadele edilmesine karşı çıkan, ağırdan alan, yavaşlatmaya veya engellemeye çalışanlar vardır. Bunu yapanlar bunun bedelini hukukun gerektirdiği şekilde elbet bir biçimde ödeyecekler. Biz bu görevlere bunun için talip olduk. Hiç kimseden de çekindiğimiz yoktur.”

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.