• BIST 8718.11
  • Altın 2246.886
  • Dolar 32.3304
  • Euro 35.1765
  • Lefkoşa 12 °C
  • Girne 14 °C
  • Mağusa 11 °C
  • İskele 11 °C
  • Güzelyurt 11 °C
  • Lefke 12 °C

Osmanlı karakolu Ehmedek Kalesi'nde yeni bulgulara rastlandı

Antalya Alanya'da Osmanlı Devleti'nin son döneminde askeri karakol olarak hizmet veren Ehmedek Kalesi'nde kazılar sürüyor.
Osmanlı karakolu Ehmedek Kalesi'nde yeni bulgulara rastlandı

Antalya Alanya'da Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinden Cumhuriyet dönemine kadar karakol olarak kullanılan Ehmedek Kalesi'ndeki kazılarda, Osmanlı dönemine ait tüfek ve top gülleleri bulundu.

UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesi için hazırlıklar yapılan Alanya Kalesi, 6 bin 500 metreyi bulan dış sur uzunluğu, bu surlar içinde yer alan İçkale ve Ehmedek Kalesi, 400'e yakın sarnıcı, burçları, hamamı ve tarihi çarşısıyla her gün binlerce yerli ve yabancı ziyaretçinin akınına uğruyor.

Yeni bulgular orataya çıkıyor

Alanya Kalesi'nin dış surları içindeki Ehmedek Kalesi'nde geçen yıl başlayan kazı çalışmalarında yeni bulgular ortaya çıktı.

30 kişilik ekibin çalıştığı kazılarda kalenin temellerinin Helenistik döneme kadar giden duvar teknikleriyle yapıldığı tespit edildi.

Bulunan Grekçe kitabelere göre kalenin ilk inşasının milattan önce 4. yüzyıla kadar uzandığı belirlendi.

Akdeniz Üniversitesi Ortaçağ Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve Alanya Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Osman Eravşar, Alanya'nın iki kalesinden birinin Ehmedek, diğerinin de İçkale olduğunu söyledi. 

Dış kale surlarıyla birbirine bağlanmış iki kaleden en eskisinin Ehmedek olduğunu belirten Eravşar, bu kalenin Anadolu'daki diğer kalelerden farklı olarak kesintisiz bir şekilde kullanıldığını vurguladı.

"Alanya'nın en eski yerleşim yeri"

Ehmedek'in, Osmanlı döneminden Cumhuriyet dönemine kadar askeri karakol olarak kullanıldığını bildiklerini söyleyen Eravşar, şunları anlattı:

"Biz 2017 yılından itibaren bu alanda arkeolojik kazı çalışmalarına başladık. Bunun neticesinde Ehmedek'in içerisinde birtakım veriler ele geçirdik. Ehmedek'te üç kule var ve bu kuleler birbirlerine bitişik yapılmış. Alanya'nın en eski yerleşim yeri burası. Alanya'da höyük bulunmuyor ama ancak iki kule ağzına kadar toprak dolu. Aşağı yukarı 20-25 metrelik dolgu var. Bu, şu anlama geliyor; Alanya'nın höyüğü bu iki kule. Dolayısıyla burada ileri yıllarda höyük kazma tekniği kullanarak arkeolojik kazı çalışması yapacağız."

"Gezi güzergahı hizmete sokulacak"

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın gezi yolu dolaşım güzergahıyla ilgili projesine zemin oluşturmak amacıyla Ehmedek'in üçgen burcu olarak tanımladıkları alanda kazı çalışmalarını yürüttüklerini belirten Eravşar, 2018 kazısı programı çerçevesinde buradaki çalışmaları tamamlayarak gezi güzergahını hizmete sokmayı planladıklarını anlattı. 

Eravşar, bu kapsamda kalede bu yıl küçük bir sondaj açtıklarından bahsederek, şöyle konuştu:

"Bu çalışmada üç ayrı farklı katman tespit ettik ve en alt katman bir yangın tabakası. Bu kül tabakasından çok zengin buluntular ele geçirdik. Osmanlı dönemine ait kale tüfekleri bulduk. Ne yazık ki dipçik kısımları yanmış ama metal aksamları sağlam çıkmış ki bu bölgede rastlanmayan bir buluntuydu. Bol miktarda top güllesi ele geçirildi. Ayrıca geçtiğimiz sene yakut olan bir yüzük bulduk. Değerli bir parça. Osmanlı dönemine ait olduğunu düşünüyoruz. Onun dışında çok sayıda sikkeler ele geçirdik. Helenistik dönemine ait bir de parça bulduk. Onlar da çok değerli."

"Turizmin can damarlarından biri olacak"

Şu anda son katmanı kazdıklarını anlatan Eravşar, buradan zengin veriler çıkmasını beklediklerini belirtti.

Çalışmaların Anadolu'nun bu bölgesinin tarihini aydınlatacağını vurgulayan Eravşar, şunları söyledi:

"Buradaki kule muhtemelen Osmanlı döneminde, Venedik donanmasının kenti kuşattığı sıralarda, kale komutanın ikamet ettiği bir bölge. Bu çerçevede kulede sağlamlaştırmalar yapılmış. Duvar tekniğine baktığımızda ise sağlamlaştırmaları şöyle yorumlayabiliriz; alt kısımda daha büyük blok taşlardan yapılmış olan antik çağ duvar tekniği, onun üzerinde ise Ortaçağ'ın farklı duvar teknikleriyle karşılaşıyoruz. Bu duvar tekniği içerisinde ise son dönemde 'dendanlar' dediğimiz kısımların Osmanlı döneminde yapıldığını biliyoruz."

Eravşar, Ehmedek'e acilen müdahale edilerek, kale duvarlarının statik olarak güçlendirilmesi gerektiğinden bahsetti.

Buranın turizmin can damarlarından birisi olacağını belirten Eravşar, bölgenin restorasyonun büyük önem arz ettiğini söyledi.  

TRT

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.