• BIST 8991.27
  • Altın 2276.601
  • Dolar 32.3101
  • Euro 35.0399
  • Lefkoşa 20 °C
  • Girne 19 °C
  • Mağusa 20 °C
  • İskele 20 °C
  • Güzelyurt 20 °C
  • Lefke 20 °C

Oktay: Türkiye Kıbrıs Türkü’nün yanında durmaya devam edecek

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye’nin başından beri KKTC’nin geleceği Kıbrıs Türkü’nün yanında durduğunu ve durmaya da devam edeceğini vurguladı.
Oktay: Türkiye Kıbrıs Türkü’nün yanında durmaya devam edecek

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye’nin başından beri KKTC’nin geleceği Kıbrıs Türkü’nün yanında durduğunu ve durmaya da devam edeceğini vurgualdı.

Fuat Oktay, Cumhuriyetin 36’ıncı yıldönümünün kutlandığı Lefkoşa Doktor Fazıl Küçük Bulvarı’ndaki törene katılarak konuşma yaptı.

KKTC’nin, Türk’ün sarsılmaz dirayetinin tezahürü olduğuna dikkat çeken Oktay, 1960 Cumhuriyeti’nden, KKTC’nin kurulduğu 1983’e uzanan yolda verilen çetin mücadeleyi unutmadıklarını ve gönüllerinde taşıdıklarını kaydetti.

KKTC’nin, Kıbrıs Türkü’nün ada üzerindeki vazgeçilmez haklarının teminatı olduğunu söyleyen Oktay, “Biz bu güzel adaya 448 yıldır; Selimiye’den okunan ezanlarla, Toroslardan, Geçitköy’e akan sularla bağlıyız” dedi.

Türkiye ile KKTC arasındaki bağların hiçbir şahıs ya da gurubun hesaplarının ipoteği altına girmeyecek kadar köklü olduğundan söz eden Oktay, “Bu köklü bağların geleceği gençlere bağlıdır. Gençler, kardeşlik iklimine, kültürüne sahip çıkmalıdır. KKTC’nin daha da gelişmesi için öncü olmalıdır” şeklinde konuştu.

Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin müzakerelerin yarım asırdır devam ettiğine dikkat çeken Oktay, Türkiye’nin tüm samimiyetiyle, her türlü gayreti gösterdiğini fakat Güney Kıbrıs’ın tutumu nedeniyle bir sonuca varılamadığını ifade etti.

Türkiye’nin başından beri KKTC’nin geleceği için uluslararası hukuk çerçevesinde Kıbrıs Türkü’nün yanında durduğunu ve durmaya da devam edeceğini ifade eden Oktay, “KKTC için üzerimize düşen ne varsa yapıyoruz, yapaya da devam edeceğiz” dedi.

Kıbrıs’taki mevcut statükonun devamına izin vermeyeceklerinin altını çizen Oktay, uluslararası toplumu, Kıbrıslı Türklerin tarihine ve geleceğine saygı duymaya davet etti.

Ada çevresindeki hidrokarbon konusunun, çözüm için bir fırsat olarak kullanılması gerektiğini Türkiye’nin en baştan beridir savunduklarına dikkat çeken Oktay, “Bugün dünden çok daha güçlüyüz, yarın bugünden çok daha güçlü olacağız” şeklinde konuştu.

Oktay, Yavuz sondaj gemisinin faaliyette olduğunu, Fatih sondaj gemisinin ise dün Karpaz burnunun güneyindeki yeni faaliyetine başladığını, Barbaros Sismik Araştırma Gemisinin ise, KKTC’nin Türk Petrollerine verdiği ruhsat sahalarında faaliyetlerini sürdürmekte olduğunu ifade etti.Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon çalışmalarına dair Avrupa Birliği’nin geçtiğimiz günlerde açıkladığı kararların ‘hiçbir hükmü olmadığını’ söyleyen Oktay, “Kazanan, hak ve hakikatten yana olan Türk milleti olacaktır” dedi.

KKTC’nin 36 yıl içerisinde büyük yol kay ettiğini ifade eden Oktay, “Hükümetin, ülkenin refah seviyesini yükseltmek için harcadığı eforu memnuniyetle izliyoruz ama yetmez. KKTC’yi her alanda daha gelişmiş görmeyi arzuluyoruz” şeklinde konuştu.

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.