• BIST 9079.97
  • Altın 2323.945
  • Dolar 32.3564
  • Euro 34.9234
  • Lefkoşa 14 °C
  • Girne 16 °C
  • Mağusa 16 °C
  • İskele 16 °C
  • Güzelyurt 13 °C
  • Lefke 14 °C

Oktay: KKTC’nin istikrar içinde kalkınmasına öncelik veriyoruz

Hükümetin kurulmasının ardından ilk resmi ziyaretini Ankara’ya gerçekleştiren Başbakan Ünal Üstel, üst düzey temaslarda bulundu. Başbakan Üstel, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul edildi.
Oktay: KKTC’nin istikrar içinde kalkınmasına öncelik veriyoruz

Hükümetin kurulmasının ardından ilk resmi ziyaretini Ankara’ya gerçekleştiren Başbakan Ünal Üstel, üst düzey temaslarda bulundu.

Başbakan Üstel, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul edildi.

Erdoğan – Üstel görüşmesi yaklaşık bir saat sürdü.

Başbakan Ünal Üstel Ankara temasları kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’la da bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yer alan görüşme 1 buçuk saat sürdü.

Üstel ve Oktay ilk olarak baş başa görüştü.

Görüşmeye daha sonra hükümet ortakları Başbakan Yardımcısı Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da katıldı.

Görüşmenin tamamlanmasının ardından ise heyetlerarası toplantıya geçildi.
Başbakan Ünal Üstel ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay saat 18.15’te ise ortak basın toplantısı yaptı.

Fuat Oktay, Başbakan Üstel ile görüşmesinde Kuzey Kbırıs’ta Kıbrıs Türkü odaklı bir perspektifle yapılması gereken reformları, yapısal revizeleri masaya yatırdıklarını söyledi.
Oktay “KKTC’nin istikrar içinde kalkınarak tüm kurum ve kuruluşları ile güçlendirilmesine öncelik veriyoruz. Hepimiz değer üreten ve kendi kendine yeten bir KKTC ekonomisi istiyoruz. Hepimiz yarının kısa vadeli değil orta ve uzun vadeli büyük hedeflerin konuşulduğu, sürdürülebilir yapıda bir KKTC istiyoruz.” dedi.

Bu doğrultuda 2001 yılından itibaren Türkiye’den KKTC’ye yapılan ekonomik ve mali yardımların ortak bir çalışmanın ürünü olan ikili anlaşmalarla düzenlendiğini hatırlatan Oktay, 2022 yılı Türkiye Cunmhuriyeti hükümeti ile KKTC hükümeti arasında iktisadi ve mali işbirliği anlaşmasının yürütülüğe girdiğini söyledi.
Oktay “4 milyar 250 milyon Lira ödenek tahsis ettiğimiz protokol kapsamında yaşanan enerji sorununu çözmek için 40 milyon dolar değerinde iki mobil treylerelektrik santrali KKTC’ye gönderme kararı aldık”
Oktay, Enerji alanında daha ileri çalışmaların devam edeceğini de belirtti.
Önceki dönemden KKTC Turizm sektörü teşvik ödemesinin de sürecinin fiilen başlatıldığını belirten Oktay, “KKTC’de okulların teknik teçhizat, onarım ve tebrişi, Mesarya Sulama Projesi, Lefkoşa 500 yataklı Devlet Hastanesi ve yapımı devam eden yeni Girne Hastanesi, belediyeler ve köylerin altyapılarına katkı projeleri, Turizm, sanayi ve tarım hibe programları, cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi binaları projeleri, dijital KKTC ve veri merkezi gibi projeler anlaşma çerçevesinde devam etmektedir” dedi.
Işbirliği protokolünün yegâne amacının KKTC’nin her alanda yapısal olarak güçlendirilmesi ve kendi kendine yetebilmesi için gerekli sartların oluşturulması olduğunu vurgulayan Oktay, bu anlaşma üzerinden KKTC’de suni bir gündem oluşturulduğunu, anlaşmanın içinden bazı unsurların cımbızlanarak art niyetle sorgulandığını söyledi.
Oktay “bu karalama kampanyası ile anlaşma içeriğinde ön görülen yapısal reformlara ciddi anlamda ihtiyaç olduğu gerçeği görmezden gelinmektedir. Bu ancak KKTC’yi hantal bırakmak ve devlet işleyişini felç etmek isteyenlerin beyhude bir çabası olabilir. Asıl sorgulanması gerekenin iyi yönde değişime karşı çıkan anlayıştır. Bireysel saitlerle KKTC’yi çağın gerisinde bırakma çabası şehitlerimizin kanlarına ihanet ve gaflettir” diye konuştu.

Kıbrıs Türkü’nün gerektiğinde canını ortaya koyan mücahit ruhunu iyi bildiklerini ifade eden Oktay, aynı mücadeleci ruhun KKTC’nin kalkındırılması için sergilenmesi gerektiğini söyledi.
Görüşmede Kıbrıs konusundaki son gelişmelerin de değerlendirildiğini anlatan Oktay, Türk tarafının BM Genel sekreterinin çağrısı doğrultusunda gerçekleşen son gayri resmi toplantısında ortaya koyduğu iki tarafın egemen eşitliğine ve eşit uluslararası statüsüne dayanan vizyona Türkiye olarak verdikleri tam desteğin süreceğini belirtti.

Oktay, Maraş’ın canlandırılması yönünde yürütülen çalışmalar ile ilgili yaklaşımlarının milim değişmediğini de vurguladı.

“Tüm çözüm önerilerini reddederek Maraşın ada ile bütünleşmesini yıllardır engelleyenlerin KKTC’nin burada yaptığı ve yapacağı çalışmalar ile ilgili tek bir söz söyleme hakkı yoktur” diyen Oktay, Maraş’ta atılacak tüm adımlarda mülk sahiplerinin haklarının gözetileceğini yeniledi.

Kıbrıs Rum yönetiminin Doğu Akdeniz’de tek taraflı olarak sürdürdüğü hidrokarbon faaliyetlerine Kıbrıs Türk tarafının gösterdiği haklı tepkileri desteklediklerini söyleyen Oktay, Doğu Akdeniz’de hem Türkiye’nin hem de Kıbrıs Türk halkının eşit hakları ve meşru çıkarları olduğunu, Rum yönetiminin provokatif faaliyetlerinin cevapsız kalmayacağını belirtti.

Tüm bu alanlardaki çalışmaların KKTC ile samimiyet ve dayanışma ile sürdürüleceğini kaydeden Fuat Oktay, KKTC’nin yanında olmaya devam edeceklerini belitti.
Oktay, Başbakan Üstel’e çalışmalarında başarılar diledi.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.