• BIST 9019.57
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • Lefkoşa 20 °C
  • Girne 19 °C
  • Mağusa 20 °C
  • İskele 20 °C
  • Güzelyurt 20 °C
  • Lefke 20 °C

ODTÜ Kalkanlı Teknoloji Vadisi düzenlenen törenle açıldı

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nün, KKTC’yi bilim ve teknoloji odaklı kalkınma ile buluşturacak, nitelikli iş gücünün istihdam olanaklarını geliştirecek, uluslar arası araştırmacı ve girişimcileri ülkeye çekecek teknoloji ve ar-ge ekosistemi projesi ODTÜ Kalka
ODTÜ Kalkanlı Teknoloji Vadisi  düzenlenen törenle açıldı

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nün, KKTC’yi bilim ve teknoloji odaklı kalkınma ile buluşturacak, nitelikli iş gücünün istihdam olanaklarını geliştirecek, uluslar arası araştırmacı ve girişimcileri ülkeye çekecek teknoloji ve ar-ge ekosistemi projesi ODTÜ Kalkanlı Teknoloji Vadisi (KALTEV) düzenlenen törenle açıldı.

Törene, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri,üst düzey askeri yetkililer, Başbakan Ersin Tatar, Bakanlar ve milletvekilleri ile ODTÜ’lüler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törenin açılış konuşmasını ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Rektörü Prof. Dr. Nazife Baykal yaptı. Prof. Dr. Baykal, teknolojinin bugün olduğu gibi gelecekte de kalkınmanın itici gücü olacağına işaret ederek, haksız izolasyonlarla mücadele eden KKTC’nin rekabet edebilir ve güçlü noktaya gelmesi için bilim ve teknoloji üretiminin çok önemli olduğunu söyledi.

Hayata geçirilen KALTEV projesi ile teknoloji üretimi odaklı kalkınma altyapısı kurarak KKTC’nin ekonomik ve toplumsal gelişimine katkı yapmayı amaçladıklarını belirten Baykal, ODTÜ KALTEV’in Kuzey Kıbrıs’ta araştırma geliştirme odaklı üretim ve kalkınma atılımı için öncü bir adım olduğunu söyledi.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök de ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsünün yüksek öğrenimin niteliğini artırmak, rekabet yaratmak gibi misyonlarla KKTC’de kurulduğunu ifade ederek, kurulduğu günden beri eğitimde mükemmellik ilkesi ile çalışarak Kuzey Kıbrıs’a geliş misyonunu başarıyla yerine getirdiğini kaydetti. Kök, ODTÜ Ankara ve ODTÜ Teknokent hakkında bilgiler vererek, KKTC ekonomisinin teknolojik üretimle güçlenebileceğini ve bu anlamda ODTÜ KALTEV’in çok önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da ODTÜ Teknoloji Vadisi’nin, KKTC’nin nano teknoloji, yenilenebilir enerji, savunma sanayi ve tarım gibi birçok stratejik alanda teknolojik gelişim üssü olacağını belirterek, KALTEV’in KKTC’de teknolojik atılım sürecinin başlangıcına vesile olmasını diledi.

Oktay, Türkiye’nin geçtiğimiz 17 yılda yaşadığı büyük dönüşüm ve tarihi reformların en belirgin örneklerinin yükseköğrenim alanları olduğuna dikkati çekerek, eğitim kalitesi ve niteliğinin her geçen gün arttığı 207 üniversitede 8 milyon 40 bin öğrencinin eğitim gördüğünü anlattı. Bu üniversiteler arasında ODTÜ’nün uluslar arası başarıları ve etkileşim potansiyeli ile en çok gurur duydukları üniversitelerden olduğunu kaydeden Oktay, yurtdışında ilk yerleşke açan üniversite olan ODTÜ kuzey Kıbrıs Kampüsü, Türkiye’nin sahip olduğu birikimi KKTC’ye taşımakta olduğunu belirtti. Oktay, öğrencilerin KKTC’de ODTÜ’nün eğitim standartlarıyla eğitim görmesini önemsediklerini ve KKTC’nin eğitim öğretim hayatına ve bilim dünyasına katkı yaptığını görmekten mutluluk duyduklarını kaydederek, ODTÜ KKK’nün emin adımlarla yoluna devam ettiğini söyledi. ODTÜ’nün KALTEV ile üretkenlik misyonuna yeni bir boyut kazandırdığına işaret eden Oktay, KALTEV’in üniversite öğrencileri, uluslar arası araştırmacılar ve firmaları aynı ARGE ortamında buluşturması sayesinde bölgesel ve küresel sorunlara da akılcı çözümler üretecek potansiyele sahip olacağını ifade etti. Oktay, bu merkezin Kuzey Kıbrıs’ı bilim ve teknoloji üssüne dönüştürmüş olacağının altını çizerek, uygulanan ambargolara karşı KKTC’de yerelden ekonomik gelişme ve kalkınma için üniversite, kamu, özel sektör işbirliğinin önemli bir faktör olduğunu söyledi.

Tüm haksız ve insanlık dışı izalosyanlara rağmen öğrenci sayısının 102 bine ulaşması ve 120’den fazla öğrencinin öğrenim görmek için KKTC’ye gelmesinin bu haksız uygulamalar karşısında Kıbrıs Türkü’nün azmi ve başarısının göstergesi olduğunu belirten Oktay, KALTEV’in KKTC’de ambargolar nedeniyle gelişmeyen teknolojiye dayalı üretim sisteminin filizlenmesinde önemli rol üstleneceğini ve diğer üniversitelere de örnek olacağını ifade etti.

Oktay, KKTC’de yükseköğrenimin gelişmesine önem verdiklerini ve en fazla bu alana destek verdiklerine işaret ederek, anavatan ve garantör Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC’ye desteğini sağlamaya devam edeceğini de vurguladı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da 2 yıl önce KALTEV’in temel atma töreninde yaptığı konuşmada belirttiği gibi böylesi projelerle ambargoların kırılabileceğini, kültür sanat gibi bilim ve teknolojinin de sınır tanımadığını ve ambargolara rağmen gelişmek ve kalkınmak zorunda olduğumuz sözlerini anımsatarak, bu önemli projenin hayat bulmasından duyduğu mutluluğu belirtti.

Kıbrıslı Türklerin bu topraklara kök salıp varlığını sürdürebilmesi için toplumun gelişmesi ve refah düzeyinin artmasının şart olduğunu ifade eden Akıncı, aksi takdirde gençlerin, iyi yetişmiş beyinlerin başka yerlere göç edeceğini ve bunun da görmek istemedikleri bir durum olduğunu söyledi.

Akıncı, üretkenliği ve verimliliği artırmanın yolunun en temelde bilgi edinmekten geçtiğine ve bu konudaki en önemli kuruluşların üniversiteler olduğuna dikkati çekerek, ülkemizdeki üniversitelerde farklı ülkelerden 100 bin gencin eğitim gördüğünü ve farklı kültür, farklı inançlarla bir arada yaşama becerisini gösterdiklerine işaret etti.

Adanın coğrafi konumunun araştırma ve teknoloji geliştirme konusunda bölge merkezi olması için gerekli koşullara sahip olduğunu gösterdiğini kaydeden Akıncı, araştırma ve geliştirme harcamalarının gayri safi milli hasılanın yüzde ikisine çıkması gerektiğini ve bunun için gerekli düzenlemeleri yapmak gerektiğini söyledi.

Akıncı, Meclis’ten geçirilen teknoloji geliştirme bölgeleri yasası ve araştırma, geliştirme ve tasarım faaliyetleri yasasının bu anlamda önemli adımlar olduğunu kaydederek, ODTÜ KALTEV’in araştırma yapma ve teknoloji geliştirmede ülkemize yeni bir ivme kazandıracağına inanç belirtti.

Doğu Akdeniz’de doğal gaz yatakları konusunda gerginlik yaşandığını anımsatan Akıncı, Rum tarafının yapıcı önerilere kulak tıkayarak yapıcı önerileri geri çevirdiğini ve bu konuda Türkiye ile birlikte haklarımızı koruma kararlılığını sürdüreceklerini söyledi.

Akıncı, bu hakları gözetirken, fosil yakıtların yarattığı tehdidin farkına varıp yüzümüzü yenilenebilir enerji kaynaklarına çevirmek zorunda olduğumuzu belirterek, ülkemiz coğrafyası düşünüldüğünde güneşin en bol en ucuz ve en temiz enerjiyi sunabilecek mükemmel bir kaynak olduğuna ve enerji politikaları belirlenirken bunun göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

(BRT)

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.