• BIST 8978.25
  • Altın 2292.454
  • Dolar 32.3264
  • Euro 35.0576
  • Lefkoşa 20 °C
  • Girne 19 °C
  • Mağusa 20 °C
  • İskele 20 °C
  • Güzelyurt 20 °C
  • Lefke 20 °C

Navalny kararı uluslararası krize dönüştü: Rusya'da son durum

Rusya'da, muhalif lider Aleksey Navalny'nin tutuklanmasını protesto eden binlerce kişi sokaklara döküldü, gösteriler ülke sınırlarını aştı. ABD kararı kınarken, AB yeni yaptırımların sinyalini verdi. Navalny krizinde, öne çıkan gelişmeleri derle
Navalny kararı uluslararası krize dönüştü: Rusya'da son durum

Rusya'da, muhalif lider Aleksey Navalny'nin Almanya'dan döner dönmez gözaltına alındı ve 15 Şubat'a kadar 30 gün tutuklu kalmasına karar verildi.

Karar hem ülke genelinde hem de uluslararası alanda yeni bir krizin kapısını araladı.

Navalny'nin "sokağa çıkın" çağrısı sonrası, başkent Moskova başta olmak üzere, ülkenin 71 kentinden binlerce kişi sokağa indi, Muhalif liderin serbest bırakılmasını istedi.

Ülke genelindeki gösterilerde, 3 binden fazla kişi gözaltına alındı. Rusya, ABD'nin sert eleştirilerinin Avrupa Birliği'nin ise yaptırım tehditlerinin hedefi oldu.

İşte Moskova merkezli yeni uluslararası krizde dikkat çeken gelişmeler....

Avrupa Birliği'nden Rusya'ya yaptırım çağrısı

Tutuklama kararına ilk tepki Avrupa Birliği'nden (AB) geldi.

Moskova'ya geri adım atma çağrısı yapan Birlik, Dışişleri Bakanları aracılığıyla da yaptırım sinyali verdi.

Almanya'da Rus gazını Almanya'ya taşıması planlanan Kuzey Akım 2 doğalgaz boru projesinin durdurulması kararı alındı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, protestolara katılanların gözaltına alınmasını "otoriter sapma" ve "hukuk devletine kabul edilemez saldırı" olarak değerlendirdi.

Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda, AB’yi, Rusya’nın Navalny’e olan müdahalelerinin ardından, Rusya’ya yaptırımların artırılması çağrısında bulundu, “Çatışmayı önlemenin tek yolu, uluslararası hukuku dikkate almaktır” dedi.

Avrupa Halk Partisi (EPP) Avrupa Birliği (AB) Komisyonu başkanı Manfred Weber da Rusya’nın, “mali” yaptırımlarla da karşılaşması gerektiğini söyledi.

"Putin'in düşmanıysa, biz Navalny'i destekliyoruz"

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, "Düşmanımın düşmanı dostumdur. Bu nedenle eğer Navalny Putin'in düşmanıysa, biz Navalny'i destekliyoruz" dedi.

Kuleba, Rusya'da tutuklanan muhalif Aleksey Navalny'nin bir gün demokratik seçimler sonucu Rusya'nın başına gelirse ülkesinin saldırganlığı için özür dilemesi ve Kırım'ı Ukrayna'ya geri vermesi gerekeceğini belirtti.

Biden yönetimindeki ABD ile ilk gerilim

Biden yönetimindeki ABD, Rusya ile ilk gerilimini tutuklama kararının ardından yaşadı. ABD'nin Moskova Büyükelçiliği, tutuklu Navalny'nin serbest bırakılması için hafta sonu düzenlenen gösterileri destekleyen paylaşımlar yaptı.

Elçiliğin sosyal medyasından yapılan açıklamada, “Rusya’nın 38 kentinde düzenlenen protesto eylemleri ile ilgili haberleri takip ediyoruz. ABD, tüm insanların barışçıl protesto hakkını, ifade özgürlüğünü destekliyor. Rus yetkili makamlarının aldığı önlemler ise söz konusu hakları bastırmaya yönelik” ifadelerine yer verildi.

 

 

ABD'nin desteğine ise Rusya'dan cevap gecikmedi.

Söz konusu paylaşımları "Rusya'nın iç işlerine doğrudan müdahale" olarak değerlendiren Dışişleri, ABD'ye protesto notası verdi.

Protestolardan ilginç notlar 

ABD ile Rusya arasındaki tutklama gerilim devam ederken, Moskova'daki protestolarda bir adam, kıyafet seçimiyle ilgi odağı oldu. 

Şaman kostümü ve Rus bayrağına boyanmış yüzüyle dikkat çeken adam, ABD'de Kongre baskını sırasında giydiği kıyafetle 'baskının yüzü' haline gelen QAnon Shaman'ı akıllara getirdi.

Rus protestocunun benzerliği kıyafetle sınırlı kalmadı. O da Shaman ile aynı kaderi paylaştı, polis tarafından gözaltına alındı.

Yakutsk şehrindeki protestolara eksi 50 derece hava bile engel olamadı. Halk, soğuk havada gösterisine devam etti.

Gözaltına alınanlar arasında Rus muhalif liderinin eşi Yuliya Navalnaya'nın ve Navaly’nin sözcüsü Kira Yarmysh da olduğu açıklandı. 

Yuliya Navalnaya, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, Navalny destekçilerine, protestolara katıldıkları için teşekkür etti.

Protestolar ülke dışına taştı

Aleksey Navalny'nin tutuklanmasının ardından Rusya'da başlayan protestolar, diğer ülkelere de sıçradı.  

Almanya'da insanlar Navalny'e destek için protesto düzenledi. Dublin'de ise Navalny destekçileri ellerinde pankartlarla şehir merkezine akın etti.

Navalny'nin tutuklanma süreci

20 Ağustos 2020’de Tomsk şehrinden Moskova’ya dönüşünde zehirlendiği iddiasıyla özel bir uçakla Berlin'deki Charite Hastanesi'ne nakledilen Navalny,  burada tedavi görerek iyileşmişti.

“Putin’in talimatıyla Rus istihbaratı tarafından zehirlendiği” iddiasını öne süren Navalny, geçen hafta sonu Moskova’ya dönüşünde havalimanında pasaport kontrolünde iken gözaltına alınmıştı ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.

TRT

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.