• BIST 9089.86
  • Altın 2324.419
  • Dolar 32.3609
  • Euro 34.9286
  • Lefkoşa 19 °C
  • Girne 20 °C
  • Mağusa 20 °C
  • İskele 20 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • Lefke 19 °C

Nami: Bakanlığı mali disipline kavuşmuş, borçsuz bir şekilde devrediyoruz

Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, düzenlediği basın toplantısında 15 aylık görev süresinde yürütülen çalışmalar ve icraatlar hakkında bilgi verdi.
Nami: Bakanlığı mali disipline kavuşmuş, borçsuz bir şekilde devrediyoruz

Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, düzenlediği basın toplantısında 15 aylık görev süresinde yürütülen çalışmalar ve icraatlar hakkında bilgi verdi.

Göreve geldiklerinde acil konuların başında, bakanlığın 2016-2017 yıllarına ait, bütçe yasası ihlal edilerek, piyasaya bırakılan mal ve hizmet alımı borçlarının geldiğini kaydeden Nami, gecikme faizleri ile bu ödemelerin bakanlık tarafından kendi bütçe imkanları çerçevesinde ödendiğini belirtti.

Bütçe yasası ihlal edildiği ve devlet zarara uğratıldığı için konunun savcılığa intikal ettiğini kaydeden Nami, “300,000 TL borç ile devraldığımız Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nı, borçsuz, tahsilatları arttırılmış, tasarrufu benimsemiş ve mali disiplini sağlamış bir şekilde devrediyoruz” dedi.

Diğer acil bir konunun ise bakanlığa bağlı birimlerdeki tahsilat sorunları olduğunu vurgulayan Nami, Organize Sanayi Bölgeleri’ne ait “Kira” ve “Ortak Hizmetlere Katkı Paylarının” Tahsilatı konusunda yıllar itibarı ile biriken kamu alacakları tahsilatını yüzde 69 oranında arttırdıklarını belirtti.

“Biz Rekabet edebilir bir ekonominin her geçen gün artan gerekliliklerine cevap vermekte eksik kalan bir Ekonomi ve Enerji Bakanlığı devraldık” diyen Nami, 15 aylık sürede, işleyişlerinde hantal ve çağ dışı kalan bakanlık ve bağlı kurumlarında, yapısal sıkıntıları aşmak için harekete geçtiklerini, bu çerçevede Ticaret Dairesi’ne 30, Sanayi Dairesi’ne ise 20 yıldan sonra ilk kez kadrolu personel alımı yapıldığını anlattı.

Yasal mevzuattaki eksiklikleri giderdiklerini de belirten Bakan Nami, 15 aylık dönemde 7’si yasa ve 9’u tüzük olmak üzere toplam 16 yasal mevzuatının yürürlüğe girmesini sağladıklarını anlattı.

Bakanlar Kurulu veya Meclis onayı bekleyen çalışmaların bulunduğunu da belirten Nami, bunlar arasında en öncelikli olanın Hal Yasa Tasarısı olduğunu vurguladı, yeni hükümetin bu tasarıyı gecikmeden meclise sevk etmesi ve hem tüketicinin güvenli ürün tüketmesi hem de üreticinin ürününe hak ettiği değeri almasının sağlanması temennisinde bulundu.

Enerji konusunda ise, pahalı üretilen elektrik enerjisinin verimli kullanılmasına büyük önem verdiklerini ve bu yönde somut çalışmalar gerçekleştirdiklerini anlatan Nami, bu çerçevede bir yerel şirket ile KKTC’de enerji verimliliğinin sağlanması ve geliştirilmesine ilişkin işbirliği protokolü imzaladıklarını ve ilk adım olarak Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nda Akıllı Enerji Yönetim Sistemi’ne geçilebilmesi için gerekli altyapıyı oluşturduklarını anlattı.

Nami “İlk Ölçümleri gerçekleştirdik ve doğru yönetim ile kamu binalarında %25 e varan enerji tasarrufunun elde edilebileceğini ortaya çıkardık” dedi.

Yenilenebilir enerji konusunda da cesaretli adımlar attıklarını söyleyen Nami, enerji yatırımlarının doğru zaman, teknoloji ve büyüklükte yapılması için yoğun mesai harcadıklarını belirtti.

Nami, pahalı yatırımlara girmeden mevcut imkanlar ile neler yapılabileceğini bilirkişiler ile değerlendirdiklerini, bu çerçevede ilk etapta “tercih sizde” tarifesini hayata geçirerek ülkede ilk kez üretim yanında talep idaresi yönünde de adım attıklarını anlattı.

Ülkede ilk kez santral alımı için rekabetçi bir ihale şartnamesi hazırlanmasını sağladıklarını da belirten Nami, “KIBTEK tarihinde ilk kez, santral alımı için ihale kararı aldık. Üstelik Uluslararası İhalenin Merkezi İhale Komisyonu tarafından yayınlanması bekleniyor. Bu sayede ilk yatırım maliyetlerinin aşağı çekilmesi için önemli bir gerekliliği yerine getirmiş olduk” dedi.

Nami, Enterkonnekte Kablo Projesi ile ilgili, Bakanlığın ve Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında oluşturulan Ortak Enerji Çalışma Grubu’nu hayata geçirdiklerini de anlattı.

Enerjide Avrupa Enterkonnekte Sistemi’ne bağlamak, dolayısıyla, yenilenebilir enerji kaynaklarını güçlendirmek için Avrupa’da görüşmeler yaptıklarını kaydeden Nami, görüşmenin detaylarını Türkiye’de gerekli mercilere aktardıklarını topun artık Türkiye’de olduğunu söyledi. 

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.