• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.9406
  • Lefkoşa 14 °C
  • Girne 17 °C
  • Mağusa 15 °C
  • İskele 15 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • Lefke 14 °C

Naimoğluları: Hayvancının sırtından kar ediyorlar

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, Türkiye ile yapılan protokol uyarınca ülkeye her ay 10 bin ton arpanın geldiğini ancak hükümetin bu arpayı üreticilere kâr amacı güderek sattığını savundu.
Naimoğluları: Hayvancının sırtından kar ediyorlar

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, Türkiye ile yapılan protokol uyarınca ülkeye her ay 10 bin ton arpanın geldiğini ancak hükümetin bu arpayı üreticilere kâr amacı güderek sattığını savundu.

Hayvan üreticilerine verilen arpanın fiyatının bir an önce aşağıya çekilmesini isteyen Naimoğulları, bu gidişle hayvancılığı destekleme modeli gündeme geldiği zaman ülkede hayvancı kalmayacağını ve sektörden ekmek yiyen 50 bin kişinin de aç kalacağını belirtti.

Birlikten yapılan açıklamaya göre, UBP Genel Başkanı Ersin Tatar ve beraberindeki heyet, bugün Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’ni ziyaret etti.

Heyette UBP Genel Sekreteri Hasan Taçoy, milletvekilleri Nazım Çavuşoğlu, Önder Sennaroğlu, Dursun Oğuz ve Tarım Bakanlığı’nda görev almış eski bürokratlar da yer aldı.

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, görüşmede yaptığı konuşmada dertlerinin ekmek derdi olduğunu, döviz karışında tarım bütçesinin yüzde 25 küçüldüğünü dile getirdi.

2019 yılı bütçesinde sıkıntılar olduğunu vurgulayan Naimoğulları, her şey dövize endeksliyken tarıma ayrılan payın 2.2 olduğunu ifade ederek, üreticinin yok edilmek istendiğini savundu.

Ocak ayının başından itibaren görüşmelerin devam ettiğini dile getiren Naimoğulları, Tarım Bakanlığı ile devam eden görüşmelerden hiçbir sonuç alınamadığını ifade etti.

Naimoğulları, sözlerine şöyle devam etti:

“Geçen yıl dolar 3,5 TL’yken şu anki dolar kuru 5,5 TL olmuştur. Tüm girdilerimiz dövize endekslidir. 2019 yılında toplam bütçe içerisinde tarıma ayrılan pay yüzde 2.2’dir. 2017 yılında bu bütçe yüzde 6’yken bu rakamlarla birlikte birçok sorunun sorulması gerekiyor. Hükümet yetkilileri ya tarımı disipline etme istiyor ya da tarımın bütçesini disipline ederken üreticiyi de terbiye etmeye çalışıyorlar. Biz doğru bir bütçe ortaya koyarak, üreticilerin ekmek paralarını kazanmalarını ve batmamalarını istiyoruz. Ocak ayından beri görüşmeleriniz devam ediyor ve halen bir sonuç almış değiliz.

Sayın Şahali ile yaptığımız görüşmelerde, Türkiye’de hükümeti tarıma 2 milyar 35 milyon TL bütçe ayırarak, 3 ay içerisinde de 562 milyon TL süt desteği ile 1.70 TL olan imalatçı satışını 1,95 TL’ye çıkarmış, hayvancıya ise 25 kuruş destek vermiştir. Bugün ülkemizde tarım ve hayvancılık sektörü gerilemiştir. Sütü, peyniri, eti ve tarımsal ürünleri ithal edecek duruma gelmişsek bu sektörde büyük bir sıkıntı var demektir. Üretimde halen doğru dürüst bir planlama yoktur. Bir planlama olmadığı sürece de her şeyi ithal eder duruma geliyoruz.”UBP’den de destek beklediklerini ifade eden Naimoğulları, ithal ürünlerden dolayı iç piyasada pazar bulamadıklarından yakındı.

Naimoğulları, sektörün sıkıntılarını sürekli olarak dile getirdiklerini söyleyerek, süt fiyatlarındaki dengesizliğin hayvan üreticilerini olumsuz etkilediğini savundu.

Naimoğulları, süt fiyatının 2 TL’nin altına çekildiğini ifade ederek süt fiyatında indirime giderken elektrik ve arpa fiyatlarında herhangi bir indirime gidilmediğini belirtti.

Türkiye ile Tarım Bakanlığı arasında yapılan protokolle de dikkati çeken Naimoğulları, 10 bin ton arpanın her ay ülkeye geldiğini, hükümetin arpayı 1,25 kuruşa almasına rağmen 1,62 kuruş peşin, 1,73 kuruş da vadeli olarak sattıklarını ve bu şekilde hayvancının sırtından kâr etme amacı güdüldüğünü ileri sürdü.

Arpa fiyatının bir an önce aşağıya çekilmesi gerektiğini vurgulayan Naimoğulları, “Küçükbaş hayvancılığa yapılacak destekleme modeli gündeme getirildiği an ülkede hayvancı kalmayacağı gibi bu sektörden ekmek yiyen 50 bin kişi de aç kalacaktır” dedi.Naimoğulları, ana muhalefet partisi UBP’nin üretim sektöründeki sıkıntılara ciddi anlamda tepki koyamadığını da savunarak, bundan sonraki süreçte UBP’den destek istedi.

Ziyarette konuşan UBP Genel Başkanı Tatar da, tarım ve hayvancılık sektöründeki sıkıntıları yakından takip ettiklerini belirtti ve üreticilere destek için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Tatar, hükümetin ülkedeki sıkıntılara kulağını tıkadığını savunarak yapılan yanlışlardan üzüntü duyduklarını ifade etti.

Tatar, Ekonomik İşbirliği Protokolü’nün halen gündemde olmadığını ve bu yüzden yaşanan gecikmenin her sektöre olduğu gibi hayvancılık sektörüne de yansıdığını belirtti, hükümete gerekli uyarıları yaptıklarını anlattı.

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.