29 Mart 2024
  • Lefkoşa13°C
  • Girne16°C
  • Mağusa15°C
  • İskele15°C
  • Güzelyurt15°C
  • Lefke13°C

HÜKÜMET 'HAYVANCIYI BİTİRECEK' ÇALIŞMALAR İÇİNDE!

"Böyle bir karar hayvancıyı bitirir..."

Hükümet 'hayvancıyı bitirecek' çalışmalar içinde!

24 Temmuz 2017 Pazartesi 11:51

Birlik Başkanı Mustafa Naimoğulları, bonfile ithali için verilen izne itirazları olmadığını ancak nitelikli et ithali için de çalışmalar olduğunu belirterek, böyle bir kararın hayvancıyı bitireceğini ifade etti 

Bakanlar Kurulu, bir süredir bazı kesimler tarafından talep edilen et ithali ile ilgili sadece bonfile ithali yapılması yönünde karar alarak Temmuz ayı itibari ile yürürlüğe koydu. Et ithaline karşı olan ve bunu her fırsatta dile getiren Hayvan Üreticileri Birliği, sadece bonfile ithali izni ile sınırlı kalması halinde et ithalinin sorun olmayacağını kaydetti. Birlik Başkanı Mustafa Naimoğulları, şimdilik verilen izne bir itirazları olmadığını ancak bonfile ithalinin diğer izinlere kapı aralamasından endişe ettiklerini söyledi. Naimoğulları, bonfilenin pahalı bir et türü olduğunu, çok fazla ithal talebi olacağını düşünmediğini ancak her türlü eti kapsayan nitelikli et ithali için girişimler olduğuna dair duyumlar aldıklarını söyledi. Naimoğulları, böyle bir adımın hayvan üreticisini bitireceğini söyleyerek, “Böyle bir karara şiddetle karşı çıkarız” dedi. 

"BU ADIM BİZİ BİTİRİR" 

Naimoğulları, Toprak Ürünleri Kurumu’nun (TÜK) bonfilenin yanı sıra nitelikli et ithali için çalışma başlattığına dair duyum aldıklarını ifade ederek, Pazartesi yetkililerle görüşeceklerini, bu duyumun doğru çıkması halinde en sert tepkilerini ortaya koyacaklarını söyledi. Nitelikli et tabirinin birçok et türünü kapsadığını ifade eden Naimoğulları, böyle bir adım atılması halinde havyan üreticilerinin bitme noktasına geleceğini söyledi. Naimoğulları, “Bonfile ithaline bir şey demiyoruz ancak nitelikli et ithaline izin verilirse kıyamet kopar. Çünkü bu yerli havyan üreticisinin sonu olur” dedi. 

"DENETİM OLMAZSA FIRSATÇILIK ORTAYA ÇIKAR" 

Ülkede yeterli miktarda kasaplık hayvan olduğunu, buna rağmen taleplerin karşılanmadığı gerekçesi ile bonfile ithali için sermaye kesiminin hükümete baskı yaptığını ve 3 Temmuz itibari ile hükümetin ithal izni verdiğini kaydeden Naimoğulları, bu kararın denetimli bir şekilde uygulanması halinde sorun olmayacağını söyledi. Naimoğulları sözlerini şöyle sürdürdü: “Bonfile kontrollü bir şekilde getirilirse itiraz etmiyoruz. Zaten bir kilo bonfilenin kilosu 100 TL’dir. Pahalı olan bu et türünün ithali de pahalı olacaktır. O yüzden çok fazla ithal yapılabileceğini sanmıyorum. Ancak geçmişte yaşadığımız bazı acı tecrübelerden dolayı temkinliyiz. Çünkü geçmiş yıllarda yine bonfile ithali için izin çıkmış ancak bonfile adı altında her türlü et ülkeye getirilmiştir. Bu nedenle ithal izni veren hükümetin sıkı bir denetim de yapması gerekmektedir. Tarım Bakanlığı, Veteriner Dairesi memurları eğer kontrol görevini yapacaksa bir de hayvancılar birliğinden bir kişiyi denetimlere dâhil etmelidir. Biz bonfile ithali izninin suiistimal edilmemesi için konunun takipçisi olacağız. Ciddi anlamda bu konunun üzerine gideceğiz.”Naimoğulları, denetim bir yana Tarım Bakanlığı’nın bonfile ihtiyacını ve talepleri belirleyip ülkeye kendisinin getirmesi ve dağıtmasının daha doğru olacağını ifade etti. Naimoğulları, “Piyasada ortalama 24-30 ton arasında bonfile vardır. Ancak yine de ithal izni verilmiştir. Umarım bu izin diğer izinlere kapı açmaz. Ya da eskiden olduğu gibi suisitmal edilerek bonfile adı altında başka etler getirmezler” şeklinde konuştu.

Kaynak: Star Kıbrıs - Suna Erden
SON DAKİKA
GÜNCEL HABERLER