29 Mart 2024
  • Lefkoşa26°C
  • Girne23°C
  • Mağusa26°C
  • İskele26°C
  • Güzelyurt26°C
  • Lefke26°C

GAZİVEREN VE ÇAMLIKÖY ŞEHİTLERİ ANILDI

Gaziveren ve Çamlıköy Direnişi’nin 59. yıldönümü ve direnişlerde şehit düşenler için iki ayrı tören düzenlendi. Gün nedeniyle ilk tören, Gaziveren Şehitler Anıtı Önü’nde,ikinci tören ise Çamlıköy Şehit Emin İzzet Büstü Önünde gerçekleştirildi.

Gaziveren ve Çamlıköy şehitleri anıldı

19 Mart 2023 Pazar 13:13

Gaziveren ve Çamlıköy Direnişi’nin 59. yıldönümü ve direnişlerde şehit düşenler için iki ayrı tören düzenlendi.

Gün nedeniyle ilk tören, Gaziveren Şehitler Anıtı Önü’nde,ikinci tören ise Çamlıköy Şehit Emin İzzet Büstü Önünde gerçekleştirildi.
Törenler, protokol sırasına göre çelenklerin sunulmasıyla başladı.

Ardından saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.
Şiirlerin okunmasıyla devam eden törenlerde, günün anlam ve önemini belirten konuşma Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından yapıldı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, deprem felaketinin ülkemize ve anavatan Türkiye Cumhuriyetine büyük acılar yaşattığını kaydederek, depremde hayatını kaybedenlere rahmet ve Türk halkına da bir kez daha başsağlığı diledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının bu topraklarda çok acılar çekip zor süreçlerden geçtiğine dikkati çekerek, bu zor günlerde birlik ve beraberlik içinde direnişler gösterildiğini ve bu süreçte anavatan Türkiye’nin her zaman Kıbrıs Türkünün yanında olduğunu söyledi.

1960 yılında Kıbrıs Türklerinin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurucu ortağı olduğunu anımsatan Tatar, Rumların ve o zamanın Cumhurbaşkanı Makarios’un bu anlaşmayı Enosise sıçrama tahtası olarak gördüklerini ve soykırımlar gerçekleştirdiklerini anlattı.

Tatar, Kıbrıs Türkünün Rum saldırıları karşısında Gaziveren’de ve Çamlıköy’de de direndiğinin, bağımsızlık, özgürlük ve egemenlik için şehitler verdiğinin altını çizerek, ‘şehitlerimizi hiçbir zaman unutmadık, unutmayacağız. 59 yıldır buradayız, 59 yıl sonra da burada olmaya devam edeceğiz’dedi.

Tatar, konuşmasına şöyle devam etti:

‘ Kıbrıs’ta haksızlıklarla karşı karşıyayız. AB Oyunları ile Kıbrıslı Rumlar’ın çeşitli farklı uluslararası platformlarda Kıbrıs’ta federal temelde bir anlaşmadan söz edilmektedir. Onların federal temelde bir anlaşmadan anladıkları Bizleri Kıbrıs Cumhuriyeti’nin içine çekmek, zaman içinde anavatandan koparıp azınlığa düşürmektir’

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkü’nün egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsü kabul görmeden müzakere masasına asla geri dönülmeyeceğini vurgulayarak, ‘ biz bu oyunları çok gördük, oynanan oyunlarla bizleri pes ettirip, Rumlara tabi etmek istiyorlar. Biz onlara tabi olamayız. Çünkü şehitlerimiz bağımsızlık, hürriyet ve bizlerin onurlu yaşamı için canlarını vermiştir.’ dedi.

Kıbrıs Türkü’nün Türk milletinin kopmaz bir parçası olarak Doğu Akdeniz’de bir Türk devleti olarak onuruyla yaşamaya devam edeceğini ifade eden Tatar, ‘1974 öncesinegitmeyi asla kabul etmeyeceğiz. Anavatan Türkiye’nin garantörlüğü ve Türk askerinin varlığı bizim kırmızı çizgimizdir, bizler için vazgeçilmezdir’ diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkına hala zulüm niteliğinde ambargolar ve izolosyanlar uygulandığını ve bu halkın direnişinin yıkılması, Güney’e tabi olması için her türlü entrikaların oynandığını belirterek, Kıbrıs Türk halkının direnişe devam edeceğini ve bir anlaşma olacaksa bu anlaşmada egemen devletiyle yer alabileceğini söyledi.

Törenler, şehitler için dua okunmasıyla sona erdi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA
GÜNCEL HABERLER