28 Mart 2024
  • Lefkoşa17°C
  • Girne17°C
  • Mağusa17°C
  • İskele17°C
  • Güzelyurt18°C
  • Lefke17°C

BİN 200 DERECELİK SICAKLIKTA HAYAL GÜCÜNÜ CAMA YANSITIYOR

Cam fabrikasında çalışan babasını ziyaretinde, mesleğine hayran olan Mehmet Kömürcü, 25 yıldır bin 200 derecelik sıcaklıkta maharetini camla birleştiriyor.

Bin 200 derecelik sıcaklıkta hayal gücünü cama yansıtıyor

21 Ekim 2019 Pazartesi 13:33

Beykoz'daki bir cam fabrikasında çalışan babasını ziyaretinde yapılan işleri dikkatle inceleyen ve yüksek sıcaklıkta camın aldığı akışkan hali hayretle izleyen Mehmet Kömürcü, cam ustası olmaya karar verdi.

Hep bir cam atölyesi sahibi olmanın hayalini kuran ve daha sonra bu hayali gerçekleştiren Kömürcü, 25 yıldır bin 480 derecede erittiği camı, hayal gücü ve maharetiyle bin 200 derecede ürünlere dönüştürüyor.

"Çalışmak için pipo gerekiyor"

Camın diğer ürünlere dönüşme serüvenine çocukluğundan beri ilgi duyduğunu söyleyen Kömürcü, "Bu bir tutku ve hayal gücünüz ne kadar iyi olursa o kadar iyi usta olabiliyorsunuz" dedi. 

Kömürcü, cama şekil verirken, bir ürün ortaya çıkartırken mutlaka hedef belirlenmesi ve taslak çizimlerin olması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Çalışmak için pipo gerekiyor. Bir metre 20 santim uzunluğunda camı fırından çıkardıktan sonra kontrol etmemizi sağlıyor. Cama şekil verirken, kepçe gerekiyor. İçi oyuktur ve ahşaptır, bunun çeşitli boyutları var. Bununla cama şekil verip bir yandan da üfleme işlemi yapabiliyoruz. Daha sonra maşa, makas, cımbız gibi eşyalar var. Aslında en önemli malzeme gazete kağıdıdır. Bu hem cama parlaklık verir, hem de elinizle şekil verebilirsiniz. Aslında bir cam ustasının en iyi yardımcısı gazete kağıdıdır."

"Isıyla ciddi bir mücadele veriliyor"

Kömürcü, camın yüksek ateşte ısıtıldıktan sonra aldığı akışkan halin kendisini çok etkilediğini vurguladı.

Babasının yanında gittiğinde insanların cama dokunmaya çalıştığını gördüğünü, bu sırada ısıyla ciddi bir mücadele verildiğini anlatan Kömürcü, şöyle devam etti:

"Ne istenirse aslında camla onu yapabiliyorsunuz, bu biraz da yeteneğinizle alakalı bir durum. Bir camı yaparken, ustanın bir işi elbette var ama herkesin yapabileceği bir şeyler var. Bunlar birleşince ortaya bir ekip çalışması çıkıyor. Bir avuç kumdan keskin bir madde ortaya çıkıyor. Sonra siz bu keskin maddeyi yakan bir maddeyle, ateşle bir araya getirip şekil veriyorsunuz. Belki gündelik hayatta kullanılacak bir malzeme haline getiriyorsunuz. Bir avuç kum evinize avize olabiliyor, vazo olabiliyor. Sihir gibi işte ben daha çok bunu seviyorum."

"60'lı ve 70'li yıllardaki cam etkisini yeniden oluşturmak istiyoruz"

Kömürcü, camcılığın artık ölmeye yüz tutmuş mesleklerden biri haline geldiğini dile getirdi.

Açtıkları atölyeyle insanlara örnek olmaya çalıştıklarını ifade eden Kömürcü, "İnsanlar bu işi yapsın istiyoruz. 60'lı ve 70'li yıllardaki cam etkisini yeniden oluşturmak istiyoruz" diye konuştu.

SON DAKİKA
GÜNCEL HABERLER