• BIST 9079.97
  • Altın 2302.998
  • Dolar 32.3201
  • Euro 35.1053
  • Lefkoşa 26 °C
  • Girne 21 °C
  • Mağusa 23 °C
  • İskele 23 °C
  • Güzelyurt 27 °C
  • Lefke 26 °C

Meclis Genel Kurulu bugünkü birleşimini tamamladı

Cumhuriyet Meclisi, Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay başkanlığında denetim gündemiyle saat 11.
Meclis Genel Kurulu bugünkü birleşimini tamamladı

Cumhuriyet Meclisi, Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay başkanlığında denetim gündemiyle saat 11.00’de toplandı.

Toplantıda gündem dışı konuşmalar yer aldı.

İlk konuşmayı UBP İskele milletvekili Yasemi Öztürk yaptı…Eğitimin önemiyle ilgili yaptığı konuşmada eğitime büyük önem verilmesi gerektiğini vurgulayaran Öztürk, farklı ülkelerin eğitim sistemlerinden örnekler verdi.

Öztürk “Bir ülke ekonomisini geliştirmek refahını artırmak istiyorsa eğime daha çok katkı konulması gerekiyor” dedi.

Eğitimin sadece okulla sınırlı olmaması gerektiğini belirten Öztürk,hayatın her alanında eğitimin önemine dikkat çekerek okul dışında da kişinin kendini geliştirmesi gerektiğini belirtti.

Öztürk tam gün eğitime geçilmesi gerektiğini ayrıca ara eleman yetiştirecek okullara da ihtşyaç olduğunu söyledi.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu da ülkenin sorunlarının herkes tarasfından bilindiğini parça parça eğitimin sorunlarının çözümlenemeyeceğini belirterek “vizyon 2030’da bir bütünün içerisinde değerlendirerek kaybedilen yılları hızlı şekilde telafi etmek istiyolruz.” dedi.

Çavuşoğlu, Eğitim ve öğretimde birinci kural usluptur diyerek doğru usluplarla öğrencilere yaklaşmak gerektiğini de ifade etti.Bakan Çavuşoğlu,eğitimcilerin eğitilmesi noktasına büyük önem verdiklerin ve mesleki gelişim çalışmalarına ağırlık verdiklerini belirtti.

CTP Gazimağusa milletvekili Asım Akansoy da idari ve ekonomik sorunlarla ilgili konuşma yaptı.

Asım Akansoy, anayasa değişikliklerinin önemine işaret ederek 2ocak’ta meclise getirilen önergeye atıfta bulunarak bu gibi değişikliklerin toplumun tüm kesimini etkileyen önemli konular olduğunu bu nednele daha dikkatli ve sorumlu davranılması gerektiğini ifade etti.

Önerge yüksek mahkme başkanı ve yargıçların 65 yaş olan görev süresinin ileriye taşınmasıyla ilgiliydi ve cumhurbaikanlığı seçiminin 12 nisanda yapılması gerektiği yönündeydi diyen Akansoy, hükümette oldukları dönemde yaptıkları anayasal düzenlemeleri anımsaattı.

Akansoy,Anaysa değişikliği ilgili herhangi bir çalışmanın çok çok önemli olduğunu partilerin görüşlerini alacak şekilde ve halka iyi anlatarak ve 2014te yapılan çalışmaları da dikkate alarak ileriye götürülmesi gerektiğini ifade etti.

Akansoy, “hükümet 2 Ocakta bir önerge gönderdi ve bunu da cumhurbaşkanlığı seçimleriyle birlikte yapılmalı anayasa referandumu da olsun denildi.bundan başarı elde edilmesi umuluyor. Tüm siyasi partilerin görüşlerinin tek tek alınması ve ortak bir yol çizilmesi gerekirdi ancak böyle birşey izlenmedi” diyerek bu konunun yeniden ele alınmasını istedi.

Asım Akansoy, “Bu ülkede bir anyasa değişikliği ihtiyacı vardır ancak bunun için tüm siyasi partilerin görüşlerini ortaya koyması gerekir. Ben yaptım olur mantığıyla hiçbirşey elde edmezsiniz hüümetii ciddiyete davet ediyor ve bu önerisini yeniden değerlendirmesini istiyorum.” Dedi.

Asım Akansoy bazı konuların İç politik malzeme haline getirilmemesi gerektiğini de belirterek imar planı konusunda da dikkatli davranılması gerekrtiğini kaydetti. “imar planında kamu yararı önemlidir.çeşitli sermaye gruplarının bu noktada önceliği olamaz iskelenin nasıl olacağı iskele halkını öncelikle ilgilendirir” diyen Akansoy, Bir hükümet bütündür başbakan ben farklı düşünürüm diyemez bu ben süreçten haberdar değilim anlamına geliyor. Bu ciddiyetsizliktir. Dsayın baybarsın bu konuda Sesini çıkarması gererkir bakan baybars’a imar planı konusunda yanınızdayız destekleriz dedik ancak yapılan çalışmalar çöpe mi atılacak altında imzanız olan metne sahip çıkınız. Yabu plan geçer yada af dilerisniz ” ifadelerini kullandı.

Daha sonra CTP Gazimağusa Milletvekili Fazilet Özzdenefe imar Planı ve Hükümetin tutumuyla ilgili güncel konuşmasını yaptı.

İçişleri Bakanı Ayşegül baybars daha sonra söz alarak eleştirilere cevap verdi. Yapılanların ve yapılmakta olanların göz ardı edildiğini vurgulayarak samimiyeti tartışmak gerektiğini söyledi.

Bakan Baybars,“İmar planıyla ilgili vizyon ve stratejiler toplantısı yaparken hiçbirsiyasi parti de bulunmadı bu plana ne kadar çok önem verdiğiniz ortadadır.”diyen Baybars, “Bu plan 150’den fazla katılımcının yer aldığı 200’den fazla yazılı görüş verilen bir plandır. Bu planlamayı yapan makanlar teknik düzeydeki makamlardır. Bunu ne kendime mal ediyorum ne de başkasına mal edilmesi doğrudur.kimsenin topu birbirine atığı yok. Şehir planlama dairesinin bağlı olduğu bakanlık olarak bir plan çalışması yaptık. Meselenin hukuki siyasi ve teknik yanları vardır. O bölgenin vizyonuna katkı sağlamak için bu planı yaptık.”ifadelerini kullandı.

Bakan Baybars,üzerlerinde düşen yetki ve sorumlulukları yerine getirdikelrini vurgulayarsak İçişleri Bakasnlığının sözünğ tutmadığı iddialarının doğru olmadığını belirtti.

Baybars planla ilgili ortada bir kaos ve belirsizlik olmadığını da söyleyerek imar planı yürürlüğe girene kadar emirname kural ve koşullarının geçerliolacağını belirtti.

Baybars,“Bu hükümet bir koalisyon ortaklığıdır biz bir parti devleti değiliz gerek bu konuda gerekse başka konuda Halkın paritisi ve ubpnin görüşleri ayrılabilir. Bizler üzerimize düşen yetki sorumlulukla birlikte planı son haline getirdik. Ve resmi gazetede yayımlanması için başbakana gönderdik biz bize verilen sözleri tuttuk.” Dedi.

Emirnamenin uzatılması yönünde Başbakana öneri ilettiklerini belirten Baybars, Bakanlar Kurulunda bunun değerlendirileceğini ve bilgilendirileceklerini kaydetti.

“Toplumda belirsizlik yaratmaya gerek yok. Gerekli Tedbirleri aldık. Başbakanın söylemleri üzerinden de cevap vermek istemediğini bazı soruların muhatabının kendisi olmadığıonı belirtti.

Birleşik Kurula UBP kanadının gelmediğini, dolayısıyla görüşlerinin ne olduğunu anlayamadıklarını ifade eden Baybars, “Plan, bilimsel temellerde, teknik detaylarla hazırlanıyor, parti görüş ve vizyonlarına göre değil… Ülkesel Fizik Planı bu üç bölgenin birlikte planlanmasını gerektiriyordu” dedi.

Baybars, İçişleri Bakanlığı olarak başsavcılıktan yazlı görüş alma ihtiyacı duymadıklarını da belirtti.

Özdenefe yeniden söz alarak partisinin imar planın hazırlanma süreçlerişnde yer aldığını ve gerekli katılımcılığı gösterdiğini ifade etti.

Özdenefe’nin ardından Yeniden Doğuş Partisi Gazimağusa Milletvekili Erhan Arıklı ekonomik durumla ilgili güncel konuşmasını yaptı.Erhan Arıklı ülkede ekonomik ve kamu reformuna ihtiyaç bulunduğunu bürokrasinin ise yatırımcının önüne engel olarak çıktığını söyledi.

Erhan Arıklı, yatırımın önünün açılmsı,kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması için çıkarılan yasaların uygulanması, girdi maliyetleri, elektrik maliyetlerinin düşürülmesi güneş enerjisinden yararlanılması ayrıca Kablolu elektrik konusunda yasal düzenleme yapılmasını ve bu konuda adım atılmasını istedi.

Arıklı Kıbtek’in sürdürülemeyen bir yapısı olduğunu ve bununla ilgili hükmetten adım atmasını beklediklerini de söyledi.Bakan Hasan Taçoy ise konuşmasının başında CTP Milletvekili Özdenefe’ye atıfta bulunarak gerek emirname gerekse imar planıyla ilgili ctpnin görüşünü sordum dalga geçmedim” dedi.

Taçoy, Arıklının Bütçede ciddi açıklar olduğu yönündeki eleştirisine de karşılık vererek “herşeye rağmen bütçe açığını tahmin edilenenden daha az bir açıkla kapattık” dedi.

Hayat pahalılığı rasyonel olarak yapılması gereken şeyler var parasal işbirliği ve gümrük birlikteliği devletten devlete olan politikayı da geliştirmemiz gerekDövizin artması ve akaryakıtın artması hayat pahalıığını da etkiliyor. Önemli olan fiyatların kendi içerisinde ayarkanması diyen Taçoy, akaryakıt fiyatlarına zam yapmadık ve yapmaya da nşyetimşz yok dedi.

Tedbirlerimizi alıyoruz milli gelirin artabilmesi için önemli sektörler (turişzm eğitim tarım gibi ) içerisdinde çeşitlendirme yapmak gerektiğini belirtti.

Ülkeye yatırımcının gelmezi zor ancak yatırım alanlarının geliştirilmesi gerektiğini kayıt dışılığın önüne geçişlmesi için de çalışmalar yürütüldüpğünü ifade etti.

Kıbtek en büyük gider olduğunu söyleyen Bakan Taçoy, delektriğe de zam yapmayı düşünmediğini ancak bunun olmaması için başka projeleri hayata koymak gerektiğini ifade ederek Kıbtek’e 5 milyon 500 bin liralık bir yatırım yapılacağını belirtti.

Herkes klapıda zam var dşye bekliyor ancak vagandaşa yansıtmamak adına bazxı düzenlemeler yaptıkalrını aktardı. Kıbtekin gelir ve giderlerşini zasm hyaratmayacak şekilde ayarlama yapmaya çalışıyoruz ancak çok anormal bişr durum olması gerek ki böyle birşey beklemşyorum”dedi.

Enterkonnekte için hazırlıklar yaptıklarını ve ülke için en uygunun da bu olduğunu ifade etti.

UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre de “Doğu Akdeniz ve Orta Doğu’daki Emperyalizm oyunları başlıklı bir konuşma yaptı.Töre, Dr. Fazıl Küçük ve kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı anarak ve onların söylediklerini ne kadar örnek aldığımızı sorarak konuşmasına başladı.

“Milli davamıza devletimize ne kadar sahip çıkıyoruz” diyen Töre, doğu akdenizde ortadoğuda büyük oyunlar oyananıyor Türkiye bölünmeye çalışılıyor,bunu farkedebiliyır muyuz” sorusunu yöneltti.

Bölgede istikrarsızlığın arttığını ve enerji mücadelesinden çıkabilecek bir savaşı önlemenin tek yuolunun anavatan Türkiye’nin siyasi ve jeopolitik üstünlüğünü korumasından geçtiğini ve bölgede daha güçlü olması gerektiğini vurguladı.Töre bu bağlamda İHAların geçitkalede konuşlandsırılmasının da yerinde bir karar olduğunu söyledi.

CTP İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları da ‘2020-2021 Eğitim Yılında İskele-Karpaz’da yaşanacak Sıkıntılarla ilgili konuştu.Hamzaoğulları, İskele’de Bekirpaşa Lisesi’nin öğrenci sayısına artık yeterli gelmediğini belirtti.

Hamzaoğulları,Mehmetçik ortaokulunun liseye dönüştürülmesi gerektiğni ve konuda adım atılıp atılamayacağını sordu.

İskele Merkez’de ikinci bir okul açılmasının gerekliliğine değinen Hamzaoğulları,özel eğitim için de bölgedeki çocukların mağusaya gitmek zorunda kaldığına işaret ederek bölgede eğitimle ilgili yaşanan sıkıntıları sıraladı.Karpaz bölgesinde de birtakım sorunlar yaşandığını belirten Hamzaoğulları, o bölgelerdeki okulların durumu ve ihtiyaçları hakkında da bilgiler verdi.Hasan Taçoy söz alarak 53 yabancı öğrencinin bekirpaşa lisesine gittiğini söylediniz konuylas ilgili okuldan bir öğretmenle görüştüğünğ belirten Taçoy, söz konusu öğrencilerin yüzde 80 uyumla derslere devam ettiklerini belirtti gerekli€leştirileri de sayın eğitim bakanına iletieceğini söyledi.

YDP Lefkoşa Milletvekili Bertan Zaroğlu da “hayat pahalılığı ve hükümetin alması gereken Tasarruf Önlermleri” başlıklı güncel konuşmasını yaparak tasarruf yapılabilecek bazı bütçe kalemlerinden bahsetti.

Örtülü ödeneğin derhal kaldırılması gerektiğini belirten Zaroğlu,bazı dış gezilerin cep harcırahından da tasarruf edilebielceğini ifade etti.Makam ve resmi hizmet araçlarının ciddi oranda azaltılması noktasında tasarruf sağlanabileceğini belirten Zaroğlu ek mesailer konusunun da yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

“Davetlerdeki izaz ikram da azaltılmalıdır” diyen Zaroğlu, işadamlarının açtıkları özel tv kanalarına devlet tarafından uydu paraları ödendiğini bu uygulamalardan da vazgeçilmesi gerektiğini aktardı.

Zaroğlu, Dış temsilcliklerde ofisler için harcanan giderlerin de kontrol edilmesi gereksiz ofislerin dengerekirse kapatılması gerektiğini belirtti.

Hasan Taçoy da söz alarak Zaroğluna yanıt verdi.talep edilen tedbirlerin alınabileceğini ancak değişlik yöntemlerle de bakılması gerektiğini söyledi.Taçoy devletin kiraladığı binaların bir hesaba göre yapıldığını da ifade ederek talepleri not aldfığını atılması gereken adımlar varsa bunları değerlendireceklerini kaydetti.

Halkın Partisi Güzelyurt Milletvekili Hasan Büyükoğlu’nun “Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Raif Denktaş’ın Büstleri” ile ilgili konuştu.Büyükoğlu Dr.Fazıl Küçük ve kurucu cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın heykel ve büstlerinin yeterli olmadığını anma günlerinde çelenk ve çiçek konulması için büstlerinin ve heykellerinin olmadığına dikkat çekti.

Hasan Büyükoğlu, en azından ilçe merkezlerine ve okullara gerekli planlama yapılarak Dr. Fazıl Küçük ve Kurucu Cumhurbaşkanı Denktasş’ın büst veya heykelerinin konulması gerektiğini söyledi.

Gündem dışı konuşmaların tamamlanmasıyla Genel Kurul tamamlandı. Bir sonraki genel kurul 20 Ocak Pazartesi gerçekleşecek.

EMT

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.