• BIST 9091.07
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Lefkoşa 26 °C
  • Girne 23 °C
  • Mağusa 26 °C
  • İskele 26 °C
  • Güzelyurt 26 °C
  • Lefke 26 °C

Marmara Gölü'nün yükselmesi balıkçıların yüzünü güldürdü

Marmara Gölü'nde su seviyesinin yüzde 5'lerden 30'a yükselmesi, su seviyesinin düşüklüğünden dolayı tekneleriyle ava çıkamayan balıkçıları sevindirdi.
Marmara Gölü'nün yükselmesi balıkçıların yüzünü güldürdü

Metrekareye düşen 402 kilogram yağışla, verilerin kaydedilmeye başladığı 1938 yılından bu yana en yağışlı ocak ayını geride bırakan Manisa'da, Salihli ile Gölmarmara ilçeleri arasındaki Marmara Gölü'nde doluluk oranı yüzde 30 seviyesine yükseldi.

Tepeli pelikan ve küçük karabatak gibi nesli tehlikede olan kuş türleri de dahil 20 bin su kuşuna ev sahipliği yaparak, 2017 yılında "Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan" ilan edilen Marmara Gölü'ndeki su oranı, geçen ay düşen rekor yağışlarla birlikte 90 milyon metreküpe çıktı.

Yaklaşık 3 ay önce su seviyesinin düşüklüğünden kaynaklanan sığlık nedeniyle tekneleriyle ava çıkamayan balıkçılar, suların yükselmesiyle yeniden ava başladı.

Derinlik 50 santimetreye kadar düştü

Devlet Su İşleri (DSİ) 2. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, DSİ tarafından kurulan setlerle suni depolama gölü olarak hizmet vermeye başlayan ve yılda ortalama 150 milyon metreküp suyu Gediz Ovası ile buluşturan Marmara Gölü'ndeki su miktarının ekim ayında 15 milyon metreküpe kadar gerilediğini, doluluk oranının yüzde 5'lere, göldeki derinliğin ise yer yer 50 santimetrelere kadar düştüğünü ifade etti.

Eker, bölgenin ocak ayında yoğun yağış aldığına dikkat çekerek, "Marmara Gölü'nde şu anda yüzde 30 doluluk oranımız var, 90 milyon metreküpten fazla suyumuz var. Geçen seneden de iyi durumdayız, bu sene yağışlar bizim adımıza sevindirici oldu. Doluluk oranlarımızın daha da artmasını bekliyoruz. Çünkü, daha nisan yağışlarımız da var. Göllerimiz ve barajlarımızın biraz daha dolacağını düşünüyorum. Bereketli bir sulama sezonu geçireceğimizi ümit ediyorum" dedi.

Balık avı yeniden başladı

Gölmarmara Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Rafet Kerse de, gölün sulama faaliyetlerinin yanı sıra, bölgede yaşayan köylüler için önemli bir geçim kaynağı olduğunu, göl çevresindeki 7 mahalleden 160 civarında balıkçının buradan faydalandığını söyledi.

Kerse, daha önce göldeki su seviyesinin yarım metrelere kadar düşmesi nedeniyle kayıklarla ava çıkamadıklarını belirterek, "Şu anda gölde doluluk oranı yüzde 30 civarında. Gördes Barajı'ndan su akışı buraya devam ediyor. Bu gölün kurumaması için çalışmalar devam ediyor. Şu anda göldeki su seviyesi arttı, balıkçılar gölde rahat bir şekilde gidip gelebiliyor. Balıkta bir sıkıntı yok, bol bir şekilde balık çıkıyor" diye konuştu.

Gölden yılda ortalama 100 ton balık avladıklarını hatırlatan Kerse, şunları anlattı:

"Su seviyesi burada ne kadar yüksek olursa yakaladığımız balık da o kadar artıyor. Su seviyesi düştüğünde ise balık çamura yatıyor ve yakalanmıyor. Daha önce bunu tecrübe ettik. Suyun tam dolu olduğu dönemlerde 120, 130 ton civarında balık tuttuk."

Göl kıyısına kurulu ve balıkçılığın önemli geçim kaynağı olduğu Tekelioğlu Mahallesi'nin muhtarı İbrahim Kerse ise, birkaç ay öncesine kadar gölün kurumak üzere olduğunu aktararak, "Çok şükür ocak ayında yağmurlarımız bol oldu. Kayıklarımız balçıktan hareket edemiyordu. Şu anda çok şükür işlerimiz gayet iyi" dedi.

TRT

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.