• BIST 8869.4
  • Altın 2238.686
  • Dolar 32.3365
  • Euro 35.0967
  • Lefkoşa 20 °C
  • Girne 21 °C
  • Mağusa 21 °C
  • İskele 21 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • Lefke 20 °C

Maliye Bakanı Oğuz: Borçlanma sadece maaş ödemesi için değil

Maliye Bakanı Dursun Oğuz, Merkez Bankası’ndan karşılanan 200 milyon TL kısa vadeli avans ve yerel 150 milyon TL borçlanmaya çıkılmasıyla kaynak sorununun çözüldüğünü açıkladı.
Maliye Bakanı Oğuz: Borçlanma sadece maaş ödemesi için değil

Maliye Bakanı Dursun Oğuz, Merkez Bankası’ndan karşılanan 200 milyon TL kısa vadeli avans ve yerel 150 milyon TL borçlanmaya çıkılmasıyla kaynak sorununun çözüldüğünü açıkladı.
Maliye Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, borçlanma ile ilgili çeşitli yorumlar yapıldığı ve kamuoyunda yanlış algının oluştuğuna dikkati çeken Oğuz, borçlanmanın sadece maaş için yapılmadığını, genel harcamaların içerisinde cari giderlerin de olduğunu hatırlattı.
Bugün katıldığı bir programda Bakan Oğuz, cari giderlerin sağlık, eğitim süt ödemeleri, oteller vb. ile ilgili harcamalar olarak sıralayarak, “Öyle bir algı yaratıldı ki sanki borçlanma maaşlar için yapılıyor, halbuki bu borçlanma ile cari giderlerimizi de karşılayacağız.” ifadesini kullandı.

Maliye Bakanı Dursun Oğuz, maaş ödemeleri ile ilgili bir sorun ve sıkıntının olmadığını, dolayısıyla emeklilerin bugün memur maaşlarının ise Cuma günü ödeneceğini de duyurdu.

Oğuz, şöyle konuştu:
“Otellerle ilgili 2020 yılından kalan mükellefiyetlerimiz var. Her ay belli bir miktar ödeme yapıyorduk. Bir ay sonraya verilmiş çeklerimiz var. Tıpkı maaş ödeme yükümlülüğümüz olduğu gibi çeklerimizin de ödenmesi gerekiyor. Biz bazı giderlerimizi kısıtladık. Bazı ödemelerimizi de kısıtladık. Çiftçilerimizin beklediği 26 milyon Doğrudan Gelir Desteği var. Bunu bir ay öteledik. Bu ay hayvancılarımızın küçükbaş destek ödemeleri var. Bunu da öteledik. Maliye Bakanlığı’nın nakit ihtiyacının sadece maaş ödemesi olarak algılanması doğru değildir. Ay sonu mükellefiyetlerimize göre ayarlamalar yapıyoruz.”

“Otellere karantina ücreti ne kadar ödeniyor?” sorusuna karşılık Bakan Oğuz, 265 TL günlük kişi başı ücretlendirme olduğunu, Bakanlar Kurulu’nda daha önce yayınlanan önergeyi hatırlatarak öğrencilerin, sosyal hizmetlerden yararlanan KKTC vatandaşları ve sağlık sorunları için yurt dışında tedavi gören vatandaşlar için karantina ücretlerini devletin üstlendiğini söyledi.
Hükümetin amacının ülkeye bir an önce öğrencilerin sağlıklı ve güvenli bir şekilde gelmesi olduğunu dile getiren Oğuz, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile istişare ederek gerekli girişimleri yaptıklarını kaydetti.
Oğuz konuşmasına şöyle devam etti:

“Alınan kararlar yönünde öğrencilerimizin karantina ve PCR testlerini ücretsiz olarak yapacağız. Biz Maliye Bakanlığı olarak bu öğrenciler ile ilgili kalacakları yerleri Sağlık Bakanlığı ile istişare ederek sağlık açısından güvenli bir şekilde karantina süreci dolana kadar öğrencilerimizin güvenliğini sağlayacağız.
Yurtlarla 220 TL ödeme yapıyoruz. Bu fiyatı düşürdük. Bazı üniversitelerin kendi içerisinde öğrencilerin karantina süreçlerini geçirebilecekleri uygun yerler var bazılarının maalesef yerleri uygun görülmedi.
Uygun yerler olması için tek tip odaları olması gerekiyor. Maliyet açısından daha uygun olması için bazı otellerimiz de bize yardımcı oldu ve şu an planlama yapıyoruz.’’

Oğuz, 17 bin 500 öğrencinin gelmesinin beklendiğini ve gelecek öğrencilerin maliyetleri için 50 milyonluk bir kaynak aktarılması yönünde Bakanlar Kurulu’nda bir konuşma yapıldığını, bu süreç içerisinde bazı üniversitelerin yurtlarından yararlanması ile maliyetlerin düşeceğini belirterek, ilk etapta ülkeye gelecek öğrenci rakamının tam olarak net olmadığı belirtti.
Maliye Bakanı Dursun Oğuz, Maliye Bakanlığı olarak üzerlerine düşen görevi hatırlatarak “Öğrencilerimizi sağlıklı şekilde karantinada kalmalarını sağlayacağız, aileler bize güvenerek çocuklarını buraya gönderdi.” dedi.

Karantina için 50 milyon TL katkıya ihtiyaç duyulduğu aktaran Maliye Bakanı Dursun Oğuz, kaynağın maaşlardan kesilmeyeceğini vurguladı.
Kamu içerisinde yapılacak tasarruflarla karantina ücretlerinin karşılanacağını belirterek, bu çerçevede çalışma yürüttüklerini söyleyen Oğuz, üniversite öğrencilerinin ekonomik anlamda büyük bir katkısı olduğunun unutulmaması gerektiğini hatırlattı.
        
        
              

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’nde trafik kazası: 1 kişi hayatını kaybetti18 Mart 2024 Pazartesi 18:13
  • Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin ilk astronotu Gezeravcı ile görüştü:“Uzaydaki çalışmalardan ülke olarak gurur duyduk”18 Mart 2024 Pazartesi 17:13
  • Başbakan Üstel’den “18-24 Mart Yaşlılar Haftası”mesajı: “Sosyal devlet anlayışının başlıca gereği olarak yaşlılarımıza daimî sevgi ve saygı, çağdaş normlarla bakım hizmeti, temel görevimiz olmaya devam etmektedir”18 Mart 2024 Pazartesi 15:33
  •  18 Mart Şehitleri Anma Günü nedeniyle Başkent Lefkoşa ve tüm ilçelerde törenler gerçekleştirildi18 Mart 2024 Pazartesi 14:48
  • 18 Mart Şehitler Günü dolayısıyla Boğaz Şehitliğinde tören düzenlendi18 Mart 2024 Pazartesi 13:08
  • Başbakan Üstel’den 18 Mart Şehitleri Günü mesajı:”Türk olmanın onur ve gururunu yaşatıyor”18 Mart 2024 Pazartesi 12:53
  • TÜK’te terfiler konusunda uzlaşıya varıldı… Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Kamu-İş arasında protokol imzalandı18 Mart 2024 Pazartesi 12:48
  • 18 Mart Şehitler Günü dolayısıyla bugün Tekke Bahçesi Şehitliği’nde tören düzenlendi18 Mart 2024 Pazartesi 11:27
  • Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü nedeniyle törenler yapılıyor18 Mart 2024 Pazartesi 11:08
  • Cumhurbaṣkanı Tatar:Kıbrıs Türkü, Çanakkale Zaferi’nden aldığı güç ve ilhamla, her türlü zorluğa ve fedakarlığa katlanarak, kendi devletine kavuştu17 Mart 2024 Pazar 19:08
  • SPOR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.