• BIST 9079.97
  • Altın 2310.031
  • Dolar 32.3414
  • Euro 35.0801
  • Lefkoşa 23 °C
  • Girne 20 °C
  • Mağusa 20 °C
  • İskele 20 °C
  • Güzelyurt 23 °C
  • Lefke 23 °C

KKTC’nin ilk yerli opera eseri “Arap Ali Destanı” Türkiye turnesinde

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk yerli operası ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Koordinasyon Merkezi (K.K.T.C.D.O.B.)’un ilk sahnelediği eser “Arap Ali Destanı” operası İzmir’de Türkiye Prömiyer
KKTC’nin ilk yerli opera eseri “Arap Ali Destanı” Türkiye turnesinde


KKTC’nin ilk yerli opera eseri “Arap Ali Destanı” Türkiye turnesinde

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk yerli operası ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Koordinasyon Merkezi (K.K.T.C.D.O.B.)’un ilk sahnelediği eser “Arap Ali Destanı” operası İzmir’de Türkiye Prömiyeri’ne hazırlanıyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk yerli opera eseri olma özelliği taşıyan, Kıbrıs Türk tarihinde yeri olan, yüreği insan sevgisi ile dolu, her zaman haklının yanında duran halk kahramanı Arap Ali’nin anlatıldığı, Aytaç Manizade’nin sahneye koyduğu “Arap Ali Destanı” operasının bestesi Ali Hoca’ya, librettosu Havva Tekin’e ait.

Dünya Prömiyeri ve aynı zamanda ilk temsili 19 Ekim 2019 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Gazimağusa’da gerçekleştirilen ve tüm temsilleri 100 kişinin üzerinde bir ekip ile sahnelenen eser; Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Koordinasyon Merkezi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ortak prodüksiyonu olarak sahnede olacak.

Kıbrıs sanatseverlerinden büyük beğeni alan eserin Türkiye Prömiyeri 7 Aralık 2021, Salı akşamı İzmir Bornova Kültür Sanat Merkezi Necdet Aydın Sahnesi’nde gerçekleştirilecek.
Eserin bestecisi ve aynı zamanda orkestra şefi olan Ali Hoca yönetiminde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (K.K.T.C. C.S.O) ve Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Orkestra Sanatçıları (T.C. K.T.B. D.O.B. G.M.) iki ülke sanatçılarından oluşan karma koro, solistler ve dansçılara eşlik edecek.

Halk arasında “Arap Ali” olarak tanınan ve Kıbrıs Türk halkından bir fert olan Ali, haksızlıklara karşı gelen, cesur bir liman işçisidir. Limanda hamallık yapar. Liman işçilerine yevmiyelerini eksik ödeyen işverenleri Kaptan Ağa ile kavgaya tutuşması sonunda Kaptan Ağa’nın Ali’yi hapishaneye attırma ile gelişen olayların anlatıldığı eserin dekor ve kostüm tasarımı Özlem Yetkili’ye, Koreografisi Özlem Kuru Kofalı’ya, ışık tasarımı Oğuz Murat Yılmaz’a (SAMSUNDOB) ait.

Başlıca rollerde; “Arap Ali” Tuğrul Enver Töre (KKTCDOB), “Meyhaneci Muhtar”Arda Aktar(ANKARADOB), “Seniha” Sermin Dikmen Töre (KKTCDOB), “Hatice Ana”Didem Çelik(SAMSUNDOB), “Sahavet” Funda Uyanık (İZMİRDOB), “Hamal Osman”Barış Yanç (ANKARADOB), “Hamal Zeki”Hasan Çelik (SAMSUNDOB), “Hamal Yusuf” Mehmet Ali Tutar (ANTALYADOB), “Kaptan Ağa”Engin Suna (ANTALYADOB), “Mahmut Baba”Mithat Karakelle(ANKARADOB), “İngiliz Zabit Çavuş”Mehmet Erkoç (MERSİNDOB), 1.İngiliz ZabitErek Kızılörs (KKTCDOB), 2.İngiliz Zabit Erdem Özdemir (MERSİNDOB)sahnede olacak.

Yurtiçinde, yurtdışında ve uluslararası opera festivallerinde sahnelenmesi için de çalışmalarının yapıldığı eserin Türkiye’deki ikinci temsili İstanbul’da, 10 Aralık 2021 Cuma akşamı Kadıköy Süreyya Operası’nda, üçüncü temsili de 13 Aralık 2021 Çarşamba akşamı Opera Binası’nda seyirci karşısına çıkacak. Biletler www.biletinial.com internet sitesinden alınabilir.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.