• BIST 9079.97
  • Altın 2323.945
  • Dolar 32.3564
  • Euro 34.9234
  • Lefkoşa 14 °C
  • Girne 16 °C
  • Mağusa 16 °C
  • İskele 16 °C
  • Güzelyurt 13 °C
  • Lefke 14 °C

KKTC Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlanıyor

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıslı Türklerin kendi kendilerini yönetme hakkının bir ifadesi olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 35 yıldır Kıbrıs Türk halkına hizmet verdiğini söyledi.
KKTC Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlanıyor

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıslı Türklerin kendi kendilerini yönetme hakkının bir ifadesi olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 35 yıldır Kıbrıs Türk halkına hizmet verdiğini söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da, Türkiye’nin KKTC’nin hak ve menfaatlerini her şartta korumaya devam edeceğini vurguladı.

15 Kasım Cumhuriyet Bayramı KKTC genelinde tören ve etkinliklerle kutlanıyor.

15 Kasım Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında ilk tören Lefkoşa’daki Şehitler Anıtı önünde düzenlendi.

Anıt özel defterinde kaleme alınan yazılarda, vatanını seven Türk milleti olarak bu kutsal emaneti ilelebet yaşatmak için mücadele edileceği belirtildi.

Lefkoşa’daki ikinci tören ise Atatürk Anıtı’nda düzenlendi.

Törende, protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulmasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Atatürk Anıtı’ndaki tören Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı adına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Türk Silahlı Kuvvetleri Temsilcisi Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal’ın anıt özel defterini imzalamasıyla sona erdi.

Anıt özel defterinde kaleme alınan yazılarda, KKTC’nin ekonomik ve demokratik olarak her geçen gün daha iyiye gitmesi için uğraşılacağı ifade edilerek, Türkiye Cumhuriyeti’nin ahdi ve tarihi sorumluluğunu bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yerine getirmeye devam edeceği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 35’inci yıldönümü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığında tebrikleri de kabul etti.

15 Kasım Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Başkent Lefkoşa’da Doktor Fazıl Küçük Bulvarı’nda tören düzenlendi…

Tören, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı… Ardından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tören birliklerini denetledi ve halkın bayramını kutladı…

Törende daha sonra mesaj teatisi gerçekleştirildi…

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay törende yaptığı konuşmada, Türk milletinin KKTC’nin kuruluş yıldönümü coşkusuna gönülden katıldığını vurguladı…

Kıbrıs Türkünün mücahitlerinden aldığı azimle kararlılıkla ilerlemesinin her türlü taktirin üstünde olduğunu ifade eden Oktay, KKTC’nin bu mücadelenin sonucunda kurulduğunu anımsattı…

Kıbrıs konusunda ise Oktay, yarım asrı asan süreçte Kıbrıs Türk halkının en başından itibaren çözümden yana olduğunu ve yapıcı yaklaşım sergilediğini vurguladı…

Bugün adada hala çözüm olmamasının nedeninin Rum tarafının uzlaşmaz tutumu olduğunu aktaran Oktay, Rumların Kıbrıslı Türklerle siyasi eşitlik temelinde ortaklık kurma niyeti olmadığını açıkça ortaya koyduğunu ifade etti…

Hedeflerinin Kıbrıs Türkünün siyasi eşitliğinin, güvenliğinin ve refahının sağlanması olduğuna işaret eden Oktay, Kıbrıs Türk halkının bugün birçok alanda ambargolara maruz kalmasının insaf sınırlarını zorladığını söyledi…

Oktay, gelinen aşamada artık yeni fikir ve önerilere ihtiyaç duyulduğunu kaydederek, adadaki mevcut gerçekleri göz ardı eden yaklaşımlardan vazgeçilmesi gerektiğine işaret etti.

Keşfedilen hidrokarbon yataklarının adayı daha cazip hale getirdiğini anımsatan Oktay, Rum tarafının doğal kaynakları paylaşma niyetinde olmadığını açıkça ortaya koyduğunu ifade etti.

Kıbrıs Türkünün Doğu Akdenizdeki hak ve menfaatlerini koruyacaklarını vurgulayan Oktay, bölgede Türkiye’nin yer almadığı her türlü girişimin başarısız olacağını söyledi…

KKTC’nin geleceği için uluslar arası hukuk çerçevesinde gerekli mücadeleyi vereceklerini de kaydeden Oktay, KKTC’nin 35 yılda büyük mesafe kat ettiğini,  KKTC’nin kalkınmasının ve sürdürebilir düzene sahip olmasının öncelikli hedefleri olduğunu anlattı….

KKTC’nin turizm ve eğitimde bölgesinde merkez olabilecek imkan ve kabiliyete sahip olduğunu belirten Oktay, Türkiye’nin Kıbrıslı Türk kardeşleriyle tam bir dayanışma içerisinde olmaya devam edeceğini söyledi…

Törende daha sonra Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı bir konuşma yaptı.

Akıncı, Kıbrıs Türk halkının 1963 Aralık ayında dışında bırakıldığı Kıbrıs Cumhuriyetinin, 1960 yılında bir ortaklık devleti olarak kurulmasına rağmen ne yazık ki 3 yılda yıkıldığını ve Kıbrıs Rum liderliği tarafından tek toplumlu bir yapıya dönüştürüldüğünü anlattı.

O günden itibaren Kıbrıs Türk halkının da kendi devlet örgütünü oluşturmasının bir hak olarak ortaya çıktığını ve 1974 öncesinde Kıbrıs Türk Yönetimi adı altında düzenlemelere gidildiğini ifade eden Akıncı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin kuruluş evrelerini anlattı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bu çerçevede olaya yaklaşıldığında KKTC’nin son 35 yılının kısa ama objektif bir değerlendirmesini yapmak istediğini belirtti..

Akıncı, son zamanlarda sıkıntılı günlerden geçildiğini, son günlerde topralanma olsa da Türk Lirasının döviz karşısında ciddi değer kaybının, Kıbrıs Türkünü  Türkiye’dekinden daha fazla etkilediğini belirtti.

Akıncı, “ Bu zor dönemi aşmak için tüm devlet ve hükümet yetkilileri, Meclis ve toplum olarak, Türkiye ile de yakın dayanışma içerisinde çalışmak zorundayız”dedi.

Eğitim alanında özellikle yüksek öğrenimde ciddi gelişmeler sağlandığını ifade eden Akıncı,  katılımcı bilimsel planlama yapmanın ve bunu uygulamanın önemine işaret etti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı konuşmasında, ülkenin kanayan yarası trafik konusuna da dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, ülkede giderek artan kriminal olaylar karşısında da toplumun büyük bir tedirginlik içinde olduğunu işaret ederek, “Artan cinayetler ve kadına karşı şiddet ve kadın cinayetleri hepimizi derinden sarsmaktadır” diye konuştu…

Akıncı, Kıbrıs sorununa da değindiği konuşmasında “Şu kadarını ifade etmek istiyorum ki; daha önce de sıklıkla belirttiğim gibi, ucu açık, sonuç odaklı olmayan müzakere süreçleri artık geride kalmıştır. Bu hususun Birleşmiş Milletler raporlarında da yer almaya başlamış olması memnuniyet vericidir” dedi.

Akıncı “Yetkilerin ve zenginliklerin adil biçimde paylaşılacağı, bölgemizi yeni gerginliklerin değil, işbirliği olanaklarının merkezi haline getirecek bir anlayışı, Rum tarafında da görmeyi arzu ediyoruz. Şu ana kadarki yaklaşımlar umut vermese de, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres’in görevlendirdiği Sayın Lute’un yıl sonundan önce garantör ülkelere ve adamıza yapacağı ziyaretin sonuçlarını da görmek istiyoruz”dedi.

Konuşmaların ardından Lefke ve Erenköy’den gelen bayraklar Cumhurbaşkanı’na takdim edildi…

Daha sonra Mehter Takımının gösterisi beğeni ile izlendi.

Tören resmi geçit ile sona erdi…

15 Kasım Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla diğer bölgelerde de tüm ilçelerde törenler düzenlendi.

KKTC’nin Kuruluş Yıldönümü İskele’de  törenlerle kutlandı.

Cumhuriyetin 35. yılı nedeniyle İskele Atatürk Anıtı önünde başlayan tören, İskele Ecevit Meydanı’ndaki resmigeçit töreni ile son buldu.

İskele Ecevit Meydanı’ndaki tören, İskele Kaymakamı Mustafa Ürüncüoğlu, İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu ve GKK’dan Piyade Yarbay Mustafa Horkal’ın tören birliği ve halkın bayramını kutlaması ile başladı. Törende günün anlam ve önemini belirten ilk konuşmayı Bekirpaşa Lisesi’nden Tarih Öğretmeni Ümran Direk yaptı.

‘‘KKTC’nin kuruluşu ile burada iki toplumun var olduğu dünyaya duyurulmuştur” diyen Direk, 15 Kasım 1983 tarihinin, Kıbrıs Türk halkının siyasi yaşamında önemli bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Ümran Direk konuşmasının sonunda ise, kalıcı ve adil barışa, uzlaşıya olan inancın yitirilmeden KKTC’ye uygulanan kısıtlamaların kaldırılmasını diledi.

Günün anlam ve önemini belirten bir diğer konuşmayı ise GKK adına Piyade Binbaşı Aziz Öztürk yaptı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 35. Yıl dönümünü kutlamanın haklı gururunu yaşadıklarını belirten Öztürk, Cumhuriyetin, Kıbrıs Türk halkının Anavatan Türkiye ile omuz omuza vermiş olduğu özgürlük mücadelesinin en kıymetli karşılığı olduğuna dikkat çekti.

Osmanlının adayı fethi ile Kıbrıs’ta 308 yıllık barış ve huzur dönemi yaşandığına vurgu yapan Öztürk, Osmanlının yaşamış olduğu olaylar neticesinde Kıbrıs’ın İngiltere’ye geçmesiyle birlikte Kıbrıs’ta barış ve huzur ortamının son bulduğunu belirtti.

İskele Belediyesi Halk Dansları Topluluğu ile KKTC Karadeniz Kültür Derneği Kuzeyin Yıldızları Horon Ekibi’nin de gösteri sunduğu törende, günün anlamına uygun şiirler de okundu. Şehit İlker Karter İlkokulu Öğrencisi Gizem Tumbo ’Kuzey Kıbrıs Türk Bayrağı’, İskele Ticaret Lisesi Öğrencisi Aynur Aydın ‘Özgürlük Türküsü’ ve Bekirpaşa Lisesi Öğrencisi Nilgün Esin Çıtak ‘Bugün’ isimli şiirleri okudu.

İskele Ecevit Meydanı’ndaki törende İskele Belediye Tiyatrosu’nun 15 Kasım’a özel olarak hazırladığı Arap Ali Ağıdı isimli oyunu da sahnelendi. 1943 yılında, 29 yaşındayken İngiliz Sömürge askerleri tarafından öldürülen Mağusa Limanı Türküsü’ne de konu olan Arap Ali’nin hayatının anlatıldığı oyun, Sami Yakar’ın yönetmenliğinde sahnelendi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanının 35. yıldönümü kutlamaları, resmigeçit ve İskele Belediyesi tarafından İskele Belediye Gazinosu’ndaki kutlama kokteyli ile son buldu.

15 Kasım Gazimağusa’da da coşkuyla kutlandı.

Gazimağusa’da iki ayrı tören gerçekleştirildi. Zafer Anıtı ve İsmet İnönü Bulvarı olmak üzere iki ayrı yerde tören düzenlendi.

Gazimağusa’daki ilk tören Zafer Anıtı’nda; Anıt’a çelenklerin konmasıyla başladı ardından Saygı Duruşu eşliğinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla Bayraklar göndere çekildi.

Gazimağusa’daki ikinci tören; İsmet İnönü Bulvarı’nda gerçekleştirildi.Buradaki tören Kaymakam, Belediye Başkanı ve Konutanın halkın ve birliklerin bayramını kutlamasıyla başladı ardından Saygı duruşu eşliğinde İstiklal Marşı okundu.

Törende gün anısına ilk konuşmayı Gazimağusa Meslek Lisesi edebiyat öğretmenlerinden Naziyet Gencay yaptı.

Gencay bugün ülkede özgürce yaşayabilmemiz için birilerinin canlarını feda ettiğini anımsatarak, ‘biz milletimizle övünüyoruz, bizim damarlarınızdaki kan asil bir kandır, bugünlere kolay gelmedik, gurur Kıbrıs Türk halkının mağrurluğudur’ dedi.

Naziyet Gencay “Bizim için vatanımız kutsaldır’diyerek  15 Kasım sabahı uçurulan beyaz güvercinlerin dünyaya barış getirmesi dileğinde bulundu.

Törende daha sonra aynı okul öğrencilerinden Cansu Başaran “Özgürlük Marşı” adlı şiiri seslendirdi daha sonra 4.piyade alay komutanlığından personel yarbay Alper İmen bir konuşma gerçekleştirdi.

İmen bugünün Kıbrıs Türk halkının en kutsal hazinesi olan milli varlığının ve milli birliğinin simgesi olan KKTC’nin kuruluşunun 35. Yıldönümünün haklı gururunu yaşadıklarını vurguladı.

Bu Cumhuriyetin, Kıbrıs Türk halkının Anavatan Türkiye ile zulüm ve haksızlığa karşı omuz omuza vermiş olduğu özgürlük mücadelesinin en kıymetli karşılığı olduğunu ifade eden İmen, bugün kendi egemen sınırları içerisinde özgür bir ülkede yaşayan Kıbrıs Türk halkının zor süreçlerden geçtiğini ve geçmeye devam ettiğini anımsattı.

Alper İmen vatan ve millet uğruna şehit olanları rahmetle anarak ” rahat uyuyunuz, biliniz ki dünya var oldukça Kıbrısta Türk varlığı devam edecektir” dedi.Törende daha sonra Alaniçi Kadınlar Derneği halk dansları gösterisi sergilendi ve resmi geçitle tören sona erdi.Törenin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliği muhteşem bir konser sundu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 35’nci yıldönümü Güzelyurt’ta da düzenlenen törenlerle kutlandı.

Güzelyurt’ta  Atatürk Anıtı Önü ve Arkeoloji ve Doğa Müzesi Önü’nde iki ayrı  töen düzenlendi.

Atatürk Anıtı önünde düzenlenen tören, protokol sırasına göre Anıta çelenklerin konulmasıyla başladı.

Ardından 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Tören, tören özel defterinin imzalanmasıyla sona erdi.

Güzelyurt’taki ikinci tören Arkeoloji ve Doğa Müzesi Önü’nde gerçekleştirildi.

Buradaki tören, tören birliklerinin protokol tarafından denetlenmesi ve halkın bayramının kutlanmasıyla başladı.

Ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Piyade Yüzbaşı Ferdi Behlül, KKTC’nin Kıbrıs Türk halkının anavatan Türkiye ile omuz omuza verdiği özgürlük mücadelesinin nişanesi olduğunu belirtti.

Güzelyurt Türk Maarif Koleji Tarih Öğretmeni Selma Büyükoğlu da Kıbrıs Türk mücadele tarihi hakkında bilgiler vererek, 15 Kasım günü tüm dünyanın yeni bir Türk devletinin kuruluşuna şahitlik ettiğini söyledi.

Konuşmaların ardından tören şiir okunması ve Sevgi Çiçeği Kültür ve Sanat Derneği ekibinin halk dansları gösterisiyle sürdü.

Tören, resmi geçitle sona erdi.

Lefke’de de Atatürk Anıtı önünde Cumhuriyet Bayramı töreni yer aldı.

Lefke’deki tören Atatürk Anıtı Önü’nde düzenlendi.

Tören protokol sırasına göre anıta çelenklerin konulmasıyla başladı.

Ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.

Törende daha sonra tören özel defteri, Lefke Kaymakamı Sadi Güneş, 14. Mekanize Piyade Alay Komutanı Piyade Yarbay Ömer Kartal, GKK’ndan Piyade Yarbay Aygün Osmanlı ve Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya tarafından imzalandı.

Tören, protokol tarafından tören birliklerinin denetlenmesi ve halkın bayramının kutlanmasıyla sürdü.

Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Piyade Yüzbaşı Ferdi Behlül, Kıbrıs Türkü’nün mücadele yılları hakkında bilgi vererek, verilen bu mücadelenin iyi bilinmesi gerektiğini ve Cumhuriyetin bu mücadelenin ödülü olduğunu kaydetti.

Kaymakamlık adına konuşan Lefke Gazi Lisesi Öğretmeni Melek Bertan da, Kıbrıs Türk halkının uzun yıllar Rum saldırılarına karşı direndiğini ifade ederek, bağımsız, özgürlük amacıyla kurulan KKTC’nin yaşatılacağını vurguladı.

Tören, şiirler okunmasının ardından tören birliklerinin resmi geçiti ile sona erdi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 35’inci  yıl dönümü Girne’de  tören ve çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Cumhuriyet bayramı kutlamaları kapsamında, Girne Atatürk Anıtı önünde bir tören düzenlendi.

Atatürk Anıtı önünde yer alan  törene, Girne Kaymakamı Sinan Güneş,   Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı  Girne Merkez Komutanı  Hava Savunma Albay  Ahmet Keleş,   Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı adına Sahil Güvenlik Komutanı  Deniz  Yarbay Mehmet Sevgüm,Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Girne Polis Müdürü  Sıtkı  Erkıvanç,  Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Girne Bölge Müdürü  İbrahim Çağlar, siyasi parti, kurum, kuruluş ve dernek temsilcileriyle, bölge okullarının öğretmen ve öğrencileri  katıldı

Tören , Anıta Çelenklerin konması,saygı marşı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde Bayrakların göndere çekilmesiyle başladı.

Girne Atatürk Anıtı önünde düzenlenen  törende, Girne Kaymakamı Sinan Güneş, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı  Girne Merkez Komutanı  Hava Savunma Albay  Ahmet Keleşve Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü tören birlikleri okullar ve halkın bayramını kutladı.

The English School Of Kyrenia   Öğrencilerinin  okuduğu şiirlerin ardından,günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Deniz Teğmen Eyüpcam Aslan  yaptı.

Aslan, ,  Kıbrıs Türk Halkının en  kutsal hazinesi , milli varlığının ve benliğinin simgesi olan  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin ,35’inci  kuruluş yıldönümünü kutlamanın gururunu yaşadıklarını belirterek,Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, Kıbrıs Türk halkının, anavatan Türkiye ile birlikte zulüm ve haksızlığa karşı vermiş olduğu özgürlük mücadelesinin nişanesi  olduğunu vurguladı.

Konuşmasında, Kıbrıs Türk Halkının  anavatanıyla birlikte verdiği varoluş mücadelesine değinen Aslan,   “Bugün kendi  egemen devletinin  sınırları içinde , özgür bir ülkede yaşayan  Kıbrıs Türk Halkı  çeşitli problemleri bünyesinde barındıran zor süreçlerden  geçmektedir.Karşı karşıya kaldığımız  problemleri çözmek  için yaptığımız mücadelede, 1963-74 arasındaki zor yılları bir kez daha  hatırlamamızda,o günkü hal ve şartlarla  günümüzdekileri  karşılaştırmamızda ve ulaşılan  başarının itici gücünü keşfetmemizde büyük  fayda vardır. Kuşkusuz bu düşünce bizlere özgüven ve cesaret verecektir” diye konuştu.

Konuşmasında,  Ulu Önder Atatürk, Kıbrıs Türkü’nün yüreğini ateşleyerek  egemenlik ve özgürlük meşalesini yakan Doktor Fazıl Küçük  ve KKTC’nin Yılmaz Savunucusu  Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif  Denktaş ve vatan  uğruna canını feda eden  aziz şehitleri  saygıyla anan aslan,   “Aziz şehitlerimiz , sizler  vatan millet bayrak ve cumhuriyet uğruna canınızı seve seve feda ettiniz. Rahat uyuyunuz, biliniz ki dünya var oldukça Kıbrıs’ta Türk varlığı devam edecektir”dedi.

Girne Atatürk Anıtı Önündeki tören , resmi geçitle sona erdi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin  35’inci  kuruluş yıldönümü kutlamaları çerçevesinde 15.00’da  Atatürk Anıtı Önünde mehteran Bölüğünün konseri yer aldı.

Konserin ardından  15.30’da Türk Solo Türk Ekibi ,  Girne semalarında muhteşem bir gösteri sunarak Kıbrıs Türk Halkının Cumhuriyet Bayramı coşkusuna ortak oldu.

Türk Hava Kuvvetlerine bağlı  Solo Türk gösterisini,  Girne Kordonboyu’na  toplanan binlerce kişi izledi.

Solo Türk   gösterisi yaklaşık  yarım saat  sürdü.

Vatandaşların ve ülkemizi ziyaret eden turistlerin büyük beğeniyle izlediği gösteride,  Solo Türk ekibi  Cumhuriyet  coşkusuna ayrı bir renk katarak, izleyenlere büyük heyecan yaşattı.

Özgün kareografisi ve nefes kesen  hareketleriyle  Girne semalararında yaklaşık yarım saatlik  bir gösteri uçuşu gerçekleştiren Solo Türk Gösteri ekibi, Türk Hava Kuvvetlerinin sahip olduğu modern  ve yüksek performanslı  F-16 uçağının kabiliyetlerini , kullanımı için gerken  yüksek bilgi ve beceriyi izleyiciyle paylaşan bir performans   sundu..

Hava gösterisini , 15 Kasım kutlamaları çerçevesinde Ülkemize gelen konuk heyetlerin yanısıra yerli ve yabancı çok sayıda kişi izledi.

 

BRTK/

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.