• BIST 9090.66
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • Lefkoşa 19 °C
  • Girne 20 °C
  • Mağusa 20 °C
  • İskele 20 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • Lefke 19 °C

Kırgızistan'da '4 Aralık Manas Destanı Günü' kutlandı

Kırgızistan'da 6 yıl önce ilan edilen 4 Aralık Manas Destanı Günü, düzenlenen konserle kutlandı. Manas Destanı, en büyük destan olarak Dünya Rekorlar Kitabı'nda yer alıyor.
Kırgızistan'da '4 Aralık Manas Destanı Günü' kutlandı

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'teki Devlet Konser Salonu'nda 4 Aralık Manas Destanı Günü için konser programı düzenlendi.

Programa, 500 bin 553 mısradan oluşan Kırgız Manas Destanı'nı ezbere bilenler, bürokratlar, askerler, gençler ve davetliler katıldı.

Kırgızistan Kültür, Enformasyon Spor ve Gençlik Politikası Bakanı Azamat Camankulov, burada yaptığı konuşmada, "Kırgızistan'da bugün Manas Destanı Günü kutlanıyor." dedi.

Destan, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındı

Rus Çarlığı döneminde Manas Destanı'nın tanınmasında emeği geçenleri şükranla anan Camankulov, Sovyetler Birliği döneminde de Manas Destanı ile ilgili çalışmada bulunanların dönemin rejimi tarafından "vatan haini" ilan edildiğini hatırlattı.

Camankulov, genç nesillerin, Manas Destanı'nın bugüne kadar ne büyük zorluklarla ulaştığını ve Manas Destanı'nın yaşatılmasında emeği geçenleri bilmesi gerektiğini söyledi.

Destanın 4 Aralık'ta UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındığını anımsatan Camankulov, ülkede Manas Destanı Araştırma Akademisi ile Manas Tiyatrosu'nu kurduklarını aktardı.

Manas konulu tiyatro sahnelendi

Kırgızistan Devlet Sekreteri Suyunbek Kasmambetov da Manas Destanı'nın her Kırgız ailesinde bilindiğini, söylendiğini, tiyatro, kitap ve filmlere konu olduğunu vurguladı.

Kasmambetov, destanda, Kırgız devletinin yönetim şekli, uluslararası ilişkileri, ekonomisi, siyaseti, etnik halklar arası ilişkileri, geleceğe giden yolu, amacı ve vatanseverliğin anlatıldığını ifade etti.

Destanı okuyan Manasçıların ödüllendirildiği programda, Manas Tiyatrosu oyuncuları Manas konulu tiyatro oyununu sahnelendi ve Manas Destanı konulu konseriyle devam etti.

Manas Destanı 500 bin 553 mısradan oluşuyor

Kırgız Milli Manas Destanı, baba Manas, oğul Semetey ve torun Seytek dönemlerini anlatan üç bölüm olmak üzere, 500 bin 553 mısradan oluşuyor.

Destan, 1000 yıl önceki Kırgızların kahramanı Manas'ı, halkın yaşam tarzı, örf ve adetleri, coğrafyası, gelenekleri, dini ve inançları, halklar arasındaki ilişkilerin yanı sıra kahramanlık hikayelerini anlatıyor.

En büyük destan olarak Dünya Rekorlar Kitabı'nda yer alan destanın bütününü eksiksiz ezbere bilen ve anlatmayı meslek edinen kişilere Manasçı adı veriliyor.

TRT

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.