• BIST 9099.03
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3697
  • Euro 34.9682
  • Lefkoşa 24 °C
  • Girne 23 °C
  • Mağusa 25 °C
  • İskele 25 °C
  • Güzelyurt 24 °C
  • Lefke 24 °C

Kıbrıs Türk Millî Tarih Müzesi, Fotoğraf Yarışması düzenliyor

Yakın Doğu Üniversitesi Eğitim Vakfı bünyesindeki Kıbrıs Türk Millî Tarih Müzesi, “Kıbrıs Türk Millî Mücadele” konulu fotoğraf yarışması düzenliyor.
Kıbrıs Türk Millî Tarih Müzesi, Fotoğraf Yarışması düzenliyor

Yakın Doğu Üniversitesi Eğitim Vakfı bünyesindeki Kıbrıs Türk Millî Tarih Müzesi, “Kıbrıs Türk Millî Mücadele” konulu fotoğraf yarışması düzenliyor. İki kategoride gerçekleşecek olan yarışmada seçici kurul tarafından yapılacak olan değerlendirmeler sonucunda dereceye girenler ödüllendirilecek.

Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, yarışmaya katılmak isteyenlerin fotoğraflarını en geç 25 Ocak’a kadar Üniversite kampüsündeki Kıbrıs Modern Sanat Müzesine elden teslim etmesi gerektiği belirtildi.

Kıbrıs Türk Millî Mücadele Fotoğraf yarışmasının birinci kategorisi, millî mücadele yılları sırasında çekilmiş fotoğraflardan; ikinci kategorisi ise, millî mücadelenin yaşandığı yerlerden çekilecek olan fotoğraflardan oluşacak. Bunlar arasında eski mevziler, hendekler, tüneller, sığınaklar, tarihi yerler, binalar, sokaklar, millî mücadele yıllarında kullanılan araç ve gereçler ile belgeler olabilir.

Katılımcılar yarışmaya orijinal fotoğraflardan elde edilen kopyalar ile katılabilecekler. Fotoğrafları çeken veya bulunduranlar hayatta değillerse, yakınları akrabalık derecesini belirterek yarışmaya bu fotoğraflarla katılabilirler. Fotoğrafların orijinalleri, sahipleri tarafından uygun görüldüğü takdirde Kıbrıs Türk Millî Tarih Müzesine bağışlanabilecek. Fotoğraflar sergilenirken, Kıbrıs Türk Millî Tarih Müzesine kimin tarafından bağışlandığı belirtilecek.

Kıbrıs Türk Millî Mücadele Fotoğraf yarışmasının şartları şöyle açıklandı:“Yarışmacılar, her iki kategoriye de istedikleri sayıda fotoğraflarla katılabilecekler.İkinci kategori için çekilen fotoğrafların nerede çekildiği belirtilecek.Eski fotoğrafların yerleri ve şahısların isimleri bilindiği takdirde belirtilecek. Fotoğraf ebatları en küçük A4 (21×29),7 cm) en büyük ise 35x50cm olacak. Yarışmaya sunulan eski fotoğraflara dijital ortamda herhangi bir manipülasyon yapılmayacak fakat ihtiyaç duyulduğu takdirde gerekli müdahaleler uzman şahıslar tarafından yapılacak. Katılımcıların kimlik bilgileri ve telefon numaraları kapalı zarf usulü olacaktır.

Fotoğrafların arkasına beş rakamlı bir rumuz yazılacak aynı rumuz kapalı zarfın üzerinde yazılacak.Katılımcılar, yarışmanın her kategorisinde ayrı bir zarf ile katılmak zorundadır. Yarışmaya gönderilen fotoğraflar beş kişilik bir seçici kurul tarafından değerlendirilecek.”

Yarışmaya gönderilen fotoğraflar beş kişilik bir seçici kurul tarafından değerlendirilecek. Seçici kurulda Kıbrıs Türk Millî Tarih Müzesi Yönetim Kurulu Kurucu Başkanı Prof. Dr. Ali Efdal Özkul, Fotoğraf Sanatçısı ve Grafiker Hikmet Uluçam, FODER Başkanı Mehmet Gökyiğit, Yakın Doğu Üniversitesi Öğretim elemanı ve Fotoğraf Sanatçısı Gazi Yüksel ile Fotoğraf Sanatçısı Musa Kayra yer alıyor.

Kıbrıs Türk Millî Mücadele’nin yaşandığı yerlerden çekilecek fotoğraflar arasından dereceye girenlere para ödülü verilecek.Kıbrıs Türk Millî Tarih Müzesi Yönetim Kurulunun belirlediği beş kişilik bir seçici kurul tarafından değerlendirilecek olan fotoğraflarda dereceye giren 1’inciye 3.000 TL, 2’nciye 2.000 TL ve 3’üncüye 1.000 TL para ödülü verilecek. Yine seçici kurul tarafından belirlenen yarışmacılar arasından 3 kişiye de mansiyon ödülleri takdim edilecek.

Yarışmada ayrıca yeni çekilecek fotoğraflar kategorisi de ödüllü olacak. Ödül almayıp sergileme hakkı kazanan fotoğrafların sahiplerine katılım belgesi verilecek. Eski fotoğraflar kategorisinde ise fotoğrafları Kıbrıs Türk Millî Tarih Müzesine kabul edilecek katılımcılara onur belgesi verilecek.Yarışmada sergilenmeye hak kazanan fotoğraflar 21 Şubat Perşembe günü Kıbrıs Modern Sanat Müzesine bağlı Atatürk Kültür ve Kongre Merkezinde bulunan Kıbrıs Sanat Merkezinde sergilenecek.

Yakın Doğu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Kıbrıs Türk Millî Tarih Müzesi Yönetim Kurulu Kurucu Başkanı Prof. Dr. Ali Efdal Özkul, Kıbrıs Türkü’nün yaşadığı bu topraklarda verdiği destansı mücadelenin fotoğraflardan oluşacak belgelerle anlatılmasının çok önem arz ettiğini belirtti. Prof. Dr. Özkul, iki ayrı kategoride yapılacak fotoğraf yarışmasının amacının millî mücadele tarihi hakkında görsel malzemeler toplayıp bunları 2020 yılında kapılarını ziyaretçilere açacak olan Yakın Doğu Üniversitesi Eğitim Vakfı Bünyesindeki Kıbrıs Türk Millî Tarih Müzesi aracılığıyla en doğru şekilde gelecek kuşaklara aktarmak olduğunu söyledi.

“Kıbrıs Türk Millî Mücadele Fotoğraf Yarışması”na katılacaklar Kıbrıs Türk Millî Tarih Müzesi Yönetim Kurulu Kurucu Başkanı Prof. Dr. Ali Efdal Özkul ile Kıbrıs Modern Sanat Müzesi Müdür Vekili Görkem Bulunç’a 0392 6802000/5251 ve 0392 6802000/5656 numaralı telefon numarasından veya [email protected] ile [email protected] mail adreslerinden ulaşılabilirler.(TAK)

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.