• BIST 9079.97
  • Altın 2307.372
  • Dolar 32.3157
  • Euro 35.0355
  • Lefkoşa 17 °C
  • Girne 17 °C
  • Mağusa 17 °C
  • İskele 17 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • Lefke 17 °C

"Kenesavar" keklik ve tavuklar Yozgat'ta üretiliyor

Kınalı keklik yetiştirilen Yozgat Doğa Koruma ve Milli Parklar bünyesindeki üretim istasyonunda, kene ile mücadele için beç tavuğu üretimi de yapılıyor.
"Kenesavar" keklik ve tavuklar Yozgat'ta üretiliyor

Yozgat Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü bünyesinde 2007 yılında kurulan Çalatlı Yaban Hayvan Üretim İstasyonu'nda, bugüne kadar 170 bin keklik üretilerek 30 ilde doğayla buluşturuldu.

İstasyonda yetiştirilen ve ekolojik sistemin korunmasına katkı sağlayan keklikler, doğada süne yedikleri için tahıl üretiminde çiftçinin dostu olarak tarımsal üretime katkı sağlıyor.

Keklikler, yetişkinlik dönemine kadar böcekle beslendikleri için Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yol açan kene ile mücadelede de fayda sağlıyor.

Üretim istasyonunda ayrıca, yine keneyle mücadelede etkili olan beç tavukları da yetiştiriliyor. 2011 yılından beri yılda 2 bin-2 bin 500 beç tavuğu yetiştirilerek üreticilere dağıtıldı.

Bugüne kadar 170 bin kınalı keklik üretildi

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Cihan Eğilmez, kuruluşa ait Çalatlı Yaban Hayvan Üretim İstasyonu'nun 2007 yılında kurulduğunu ve yıllık 650 anaçtan ortalama 10 bin kınalı keklik ürettiklerini söyledi.

İstasyonda bugüne kadar 170 bin kınalı keklik, 32 bin beç tavuğu üretimi yapıldığını söyleyen Eğilmez, 30 şehre gönderilen keklik ve tavukların doğada ekolojik sisteme dahil edildiğini anlattı.

Amaç popülasyonu dengeye sokmak

Ürettikleri kekliklerin, özellikle popülasyonun azaldığı sahalara gönderildiğini belirten Eğilmez, şöyle konuştu:

"Amacımız popülasyonu dengeye sokarak aynı zamanda vatandaşımızın sıkıntısı bulunan kene ve süneyle mücadele etmektir. Kınalı keklik, palazlıktan ergenliğe çıkıncıya kadarki dönemde proteinle beslenen bir kuş türüdür. Ergenliğe ulaşıncaya kadar keneyle mücadelede kullanılıyor, akabinde süneyle çok iyi bir mücadelesi var. Çiftçiye çok büyük faydası var."

Keklik popülasyonunun azalmasında en önemli etkenin, bilinçsiz avcılık ve tarımsal üretim olduğunu vurgulayan Eğilmez, "Avcılarımızdan isteğimiz, kota dışı avlanma yapmasınlar. Doğamızı insan eliyle bozmayalım" dedi.

"Kenesavar" tavuklar

Eğilmez, KKKA hastalığının yoğun görüldüğü illerde keneyle mücadelede kullanılmak üzere kekliğin yanı sıra beç tavuğu üretimi yaptıklarını da belirtti.

Beç tavuğu üretimine 2011'de başlandığından bahseden Eğilmez, şunları söyledi:

"Yıllık 2 bin-2 bin 500 civarında beç tavuğu üretiyoruz. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün belirlediği illere gönderiyoruz. Beç tavuğu, KKKA hastalığının yoğun görüldüğü illerde keneyle mücadele maksatlı üretilen bir tür. Aynı zamanda yarı yabani olduğu için de bazen doğada da yaşayabiliyor. Bunu genel müdürlük, hastalığın çok yoğun olduğu yerlere ücretsiz dağıtıyor. Vatandaş kendisi çoğaltıyor. Hem vatandaşı hayvancılığa özendirmek istiyoruz hem de kendilerini keneden koruyabilsinler." 

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.