• BIST 8718.11
  • Altın 2241.459
  • Dolar 32.3269
  • Euro 35.1612
  • Lefkoşa 11 °C
  • Girne 14 °C
  • Mağusa 10 °C
  • İskele 10 °C
  • Güzelyurt 10 °C
  • Lefke 11 °C

İzmir'in 93 yıllık helvacısı

İzmir'de 1928'den bu yana kapılarını açık tutan helvacı dükkanı, vitrini, tezgahı ve el aletleriyle müzeyi andırıyor.
İzmir'in 93 yıllık helvacısı

İzmir'in tarihi semtlerinden Basmane'de 93 yıldır hizmet veren helvacı, müşterileri geçmişte yolculuğa çıkarıyor.

"Mehmet Helvacı Oğulları" işletmesinin sahibi İhsan Helvacı'nın babası Mehmet ve amcası İbrahim Helvacı, ata mesleği helvacılığı sürdürmek üzere 1928'de Basmane'deki Anafartalar Caddesi'nde dükkan açtı.

Kardeşinin iş yerini ayırmasıyla Mehmet Helvacı, 1942'de dükkanını tek başına işletmeye başladı.

İzmir'de 1947'de dünyaya gelen İhsan Helvacı da ilkokul yıllarından itibaren babasının iş yerinde çalışarak ustalığa kadar yükseldi. 

Müşterilerine nostalji yaşatıyor

Ömrünün yaklaşık 65 yılını bu dükkanda geçiren İhsan Helvacı, iş yerinde kendisiyle yaşıt masa, vitrin, dolap, sandalye ve el aletleriyle çalışmaya devam ediyor.

Dükkan, helva, tahin, lokum gibi ürünleri almak isteyenlerin yanı sıra eski İzmir'i özleyen, nostalji arayan çok sayıda müşteriyi kendisine çekiyor.

İhsan Helvacı, ürünlerin de eski yöntemlere sadık kalınarak yapıldığını, gelişim çağındaki çocukların sağlığına faydasının bilimsel olarak da açıklandığını söyledi.

Helvacılığın genelde ata mesleği olarak yapıldığını anlatan Helvacı, "3 kardeş baba mesleğini devam ettirdik. İmalatımız buradaydı fakat burası sit alanı ilan edildiği için ruhsat verilmedi, Akhisar’a taşıdık. Bu işin içinde doğduğum için büyük bir zevkle, özveriyle yapıyorum, hayatım burada geçiyor" dedi.

"Eski dostlar geldikçe seviniyorum"

Artık bir müze olarak görülen iş yerini, sağlığı el verdiği sürece açık tutacağını vurgulayan Helvacı, şöyle konuştu:

"Dükkanımızda 65-70 yıldır her şey yerli yerinde duruyor. Hiç değiştirmeyi düşünmedik. Burada tezgah 70 yıllık, üzerindeki mermer 93 yıllık, sandalye ve masalar 65-70 yıllık, vitrin 65 yıldır aynı. Yani burası adeta bir müze gibi. Belediyeden geldiler, 'Sakın bozmayın burayı.' dediler. Benimle tanışmak isteyenler, buranın fotoğraflarını çekmeye geliyor ve alışveriş yapıyor. Bazıları da buraya hatıralarını canlandırmak için geliyor. Hepsi 75-80 yaş üstü. Diyorlar ki 'Çocukluğumuz, gençliğimiz Basmane'de geçti. Biz babamız, annemizle gelirdik. Siz yine aynı helvacı mısınız?' Artık ticaret sanal aleme geçti, herkes internetle alışveriş yapıyor. Yeğenim de o işe bakıyor. Bu dükkan artık bir müze gibi olduğu için burayı görmeye gelen çok oluyor. Eski dostlar geldikçe seviniyorum ve bu şekilde gitmesini de çok istiyorum."

TRT

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.